Page content

Bietjes bietjes en nog eens bietjes

Bietjes bietjes en nog eens bietjes

Duizenden jaren lang werden alleen de bladeren gegeten. De knollen werden gebruikt voor doeleinden als verven, infusies, kompressen en middel tegen maagklachten.

Geneesmiddel en libido verhogend middel

De Romeinen ontwikkelden een grotere zoetere knol. Maar ze bleven toch vaker in gebruik als geneesmiddel. Of als libido verhogend middel. Uit de geschriften die gevonden zijn en sinds kort ook bevestigd door opgravingen, kan worden bevestigd dat bieten gebruikt werden om de seksuele  prikkel te bevorderen. Bordelen waren in die tijd heel gewoon en archeologen hebben deze herkend aan de rijen bieten die ze tegen kwamen.

Stofje borium

Dit heeft te maken met het stofje borium. In 1987 is een een klein onderzoekje geweest. Tot die tijd stond borium bekend als een middel dat bot versterkend werkt. Maar door dit onderzoekje kwamen ze erachter dat borium nog een ander effect heeft. Borium stimuleert het testosteron gehalte. Een hoge testosteron gehalte word in verband gebracht met een hoge seksuele drift. Ook werken bieten ontspannend en bloedvat verwijdend. Dit bevorderd de bloedsomloop. Echte viagra dus, die bieten 😉

Uiteindelijk werden er grotere en zoetere knollen geteeld en zijn we langzaam overgegaan op het eten van de knollen in plaats van het loof. Al zou het goed zijn om dit ook weer te gaan eten. Het loof heeft een hogere antioxiderende werking dan de knollen. Toch niet zo gek dus dat ze ooit alleen maar de bladeren aten in plaats van de knollen.

Bieten een van de gezondste groenten

Bieten zijn een bron van foliumzuur, vezels en kalium, veel vitaminen en mineralen. Het is echt een van de gezondste groenten die je kunt eten. Bieten bevatten 50 keer zoveel antioxidanten als oranje wortelen.

De rode kleur van rode bieten hebben ze te danken aan het stofje betalaïnen. Bij een laboratorium experiment in 2009 blokkeerde bietensap de groei van menselijke kankercellen in de alvleesklier, maag, prostaat, longen en hersenen voor 85 tot 100 procent. En een voedingsonderzoek toonde aan dat mensen die regelmatig bieten aten minder kans hebben op kanker, hart en vaatziekten, diabetes, obesitas en aandoeningen van het spijsverteringskanaal.

En ook op de sportprestaties hebben bieten een enorme invloed. Ze kunnen de sportprestaties tot wel 15 procent verbeteren.

Ook bij een zittende levensstijl is het aan te raden om bieten te gaan eten en drinken. Het geeft je meer uithoudingsvermogen. Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Mede door deze onderzoeken werden op de Olympische zomerspelen van 2012 geen sportdrank maar bietensap gedronken. Een van hen van was Mo Farah die op de 5 en 10 kilometer hardlopen voor mannen de gouden medaille won.

Verschillende bieten

Het is wel belangrijk om de goede biet te gaan nuttigen wil je hier de meeste voordelen uithalen. Sommige bieten missen het stofje betalaïnen. De donkerste rassen zijn het beste. Mocht de naam erbij staan neem dan de Detroit dark red of ace. Gele bieten missen het stofje betalaïn, maar bevatten wel weet het stofje luteïne. Ook gezond hoor. Donkerrode bosbieten zijn zeker een goede keus. Deze worden met loof verkocht. Je kunt aan het loof natuurlijk goed zien of de bieten vers zijn. Als het loof al wat langer ligt dan word dit slap en geel. De knollen zijn veel langer te bewaren. Je kunt hierdoor niet zien hoelang deze al in de winkel liggen.

Bietensap

Als je bieten stoomt of in de oven klaarmaakt worden ze nog voedzamer. Of maak een lekkere bietensap voordat je de dag begint of voor het sporten.

Jouw beurt

Doe hier je voordeel mee en ga op bietenjacht!

Nikki Van Wijk
Nikki van Wijk heeft een passie voor een gezonde levensstijl. Zij is altijd opzoek naar de laatste gezondheidstrends om te kunnen delen met haar omgeving. Als eigenaresse van gezondheidscentrum Zentive - waar de hoge darmspoelingen en voeding centraal staan - weet zij dit perfect te combineren. Met haar dochter (6) vormt zij een creatief duo, die zich uit in de leukste, lekkere en gezonde gerechten.

Comment Section

0 reacties op “Bietjes bietjes en nog eens bietjes

Plaats een reactie


*