Page content

Bonbons met maca voor Valentijn

Valentijn, het feest der liefde.

Wat mij en mijn lief betreft het feest van de commercie waar wij ons elk jaar weer enorm aan ergeren. En het lijkt ook elk jaar erger te worden. Maar er is natuurlijk niks mis met een klein presentje. Een presentje dat ook nog eens niet ongezond is en een heel bijzonder ingrediënt bevat. Maca poeder, het poeder voor meer levenslust en betere prestaties (waarbij ik nu ook een dikke knipoog achter de zin zou kunnen plaatsen).

Ingrediënten Valentijnsbonbons (ongeveer 6 stuks):

  • ½ kop santen (=kokoscreme, bij voorkeur biologisch)
  • 1 tl maca poeder
  • vleugje kaneel naar smaak
  • handje gemengde noten of naar voorkeur (ik gebruikte walnoten en amandelen)
  • handje gojibessen

Bereiding:

Verwarm de santen au bain marie, hak de noten grof en meng alles door elkaar. Schep het in mooie bonbonbakjes, of hartjes zoals ik heb gebruikt (ijsblokhoudertjes van de Ikea zijn overal goed voor).

En daarna even in de vriezer om op te stijven.

Variatie:

  • Mijn lief is niet zo’n fan van rauwe cacao dus die heb ik in dit recept een keer weggelaten. Valentijn zonder chocola kan dat??? Ja hoor 🙂
  • Mocht jouw valentijn wel dol zijn op chocola, dan zou je er nog wat cacaopoeder door kunnen scheppen. Of wat hele pure chocolade kunnen smelten en ze daar in dopen.
  • Met de vulling valt natuurlijk ook eindeloos te experimenteren, denk aan rozijnen, stukjes vijgen of abrikozen, pecannoten, hazelnoten en zelfs voor een extra bite wat chiazaad.

De kracht van maca

Maar ik wilde nog even terug komen op de power van maca, want ook maca is een van de superfoods, net zoals chorella waar ik laatst een heerlijk detoxsapje mee heb gemaakt.

  • Maca wordt gemaakt van de wortel van de plant, deze wordt drie maanden te drogen gelegd en daarna in stukken gebroken en vermalen tot poeder. Bijzonder is dat maca op grote hoogte (3000 – 4500 meter) in het Andesgebergte in Peru groeit, de plant is gewend aan extreme weersomstandigheden en kan daardoor veel micronutriënten uit de natuurlijke (nog niet geïndustrialiseerde) berggrond halen.
  • Maca is dus extreem rijk aan voedingsstoffen en met name aan aminozuren, waaronder lysine en arginine die een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Daarnaast bevat het ook veel calcium, magnesium, kalium en ijzer, silicium en sporen van jodium, mangaan, zink, koper, natrium, vitamine B1, B2 en C.

Dat is een hele mond vol om eigenlijk te zeggen dat het wordt ingezet bij:

  • hormoonregulering van vrouwen (PMS) en goede resultaten boekt bij de onderdrukking van opvliegers tijdens de menopauze;
  • libidoverhoging bij mannen en vrouwen;
  • vermoeidheid
  • bloedarmoede
  • versterking van het immuunsysteem

Een theelepeltje maca is ook erg lekker door een smoothie of sapje of door rauwe muesli. Pas wel een beetje op want het kan ook bloeddrukverhogend werken.

Maken jullie iets lekkers voor Valentijn?

 

Laura
Laura Thijssen kreeg het gezonde en creatieve koken met de paplepel ingegoten. Tijdens haar studie raakte ze het spoor even bijster, maar heeft altijd een grote rol gespeel in haar maaltijden. Een jarenlange zweftocht langs alle mogelijke leefstijlen, van paleo tot raw, bracht haar een enorme berg informatie en daaruit filterde ze een eigen leefstijl. Puur en simpel met een hoofdrol voor (seizoens)groenten.

Comment Section

2 reacties op “Bonbons met maca voor Valentijn


Door Liv Bonné op 13 februari 2014

Hallo !! heb gelezen …Maca bloeddruk verhogend ? eerste maal ik dat hoor en gebruik het al hele tijd , kan je dit dan misschien uitleggen Receptje is wel heel lekker bedankt !


Door Katinka op 13 februari 2014

Ik denk dat je hier gewoon je gezond verstand in moet gebruiken. Gember is ook bloeddruk verhogend maar dat let me niet om het regelmatig te gebruiken. Niettemin zal ik het niet alle dagen of in alle sapjes doen. Net zo met maca. Ik doe er een kuurtje mee of ik doe het een keer in een smoothie, maar niet in alle smoothies.

Plaats een reactie


*