/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Bouillon de krachtpatser van de natuur

Bouillon heerlijk krachtig van smaak en zo gezond. Het bevat bouwstenen voor de darmwand en maakt ontstekingen in de darmen rustig. Het ondersteund de spijsvertering. In de reguliere bouillonblokjes zit vaak gist of maïs verwerkt. Deze blokjes zijn sterk bewerkt en brengen de darmgezondheid juist uit balans.

Gist in bouillon

Vaak wordt namelijk de smaakversterker 621 onder de naam gist in de ingrediëntenlijst verwerkt. Ik maak bouillon altijd zelf en met een slowcooker heb je er geen omkijken naar. Kippenbouillon is licht verteerbaar en zacht voor de maag. Je kan het maken van gewrichten, botten, een hele kip, gans, eend, kwartel, duif, fazant of runderschenkels. Je kan ook viskarkassen gebruiken als basis voor een bouillabaisse zie het recept >>> https://www.leefgezondacademie.nl/feest-recepten/bouillabaisse/

Helende stoffen in bouillon

De botten en gewrichten bevatten helende stoffen waaronder gelatine. Door iets zuurs als azijn aan het water toe te voegen trek je deze stof uit de botten. Als de bouillon afgekoeld is zal deze afgedekt zijn door een dikke laag gelei (gelatine). Gooi dit dus niet weg maar verwarm het samen met de bouillon en eet het op. Het zachte weefsel en het vet dat van de botten komt kan je gewoon opeten. Misschien is dat in het begin een beetje raar maar het werkt versterkend voor je immuunsysteem.

Je hebt ongeveer 10 minuten voorbereidingstijd nodig om alle ingrediënten bij elkaar te zoeken. Het duurt 20 uur in de slowcooker op stand 1 om het te maken. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in een grote pan op laag vuur.

Recept voor bouillon

Dit heb je nodig voor 2 liter:

 • 2 liter water (mineraal)
 • 600 gr bio runderschenkels of 1 kip of 6 tot 8 kippenvleugels
 • 5 peperkorrels
 • 2 el azijn (trekt gelatine uit bot)
 • 1 el grof zeezout
 • 1 laurierblad
 • 2 wortels
 • 1/3 knolselderij
 • 1 ui of prei
 • takje verse rozemarijn, verse tijm naar wens (of een gedroogd bouquet garni)

Zo maak je het:

 • Doe alles over in een pan en laat het zachtjes trekken op laag vuur.
 • Zeef het vocht en gooi de ui, botten, wortels en de rest wat in de soep zit weg.
 • Zorg dat je de stukjes vlees en het vet achterhoudt deze kan je heerlijk in de soep verwerken.
 • Houd het vocht als basis voor soepen en sauzen of drink het als bouillon.

Slowcooker

Ik gebruik zelf altijd een slowcooker. Deze zet ik op vrijdagavond om 21.30 uur aan op stand 1 en laat ik de volgende dag de gehele dag aan staan. ’s Avonds maak ik de soep dan af. Het blijft 5 tot 8 dagen goed in de koelkast of je kan het invriezen. Verwarm het op laag vuur en niet in de magnetron (deze maken de voeding kapot).

Bouillon op foto Instagram

Zo ziet de bouillon er na het afkoelen uit: https://www.instagram.com/p/BMEm4kyAoaH/

Jouw beurt

En nu jij? Wat is jouw favoriete soep? Wil je nog meer gezonde recepten download ze dan GRATIS via https://www.lebonbonfranc.com/gezonde-recepten/.

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

1 reactie op “Bouillon de krachtpatser van de natuur


Door Veronica op 26 december 2017

Ik maak geregeld kippenbouillon van vleugels, maar wel in een gewone pan. Is een slowcooker hetzelfde als een crock’pot? Ik zal dit recept met plezier maken. Wij zijn met vier thuis en binnenkort zes. Aanezien wij ’s middags en ’s avonds soep eten,, zijn 2 l niet genoeg.
Bedankt voor het recept en nog fijne feestdagen en een goede start.

Plaats een reactie


*