Page content

Chocolade

Vroeger toe ik klein was hield ik niet van chocolade. Daar kan ik me inmiddels niets meer bij voorstellen 😉 Ik houd erg van chocolade! Het is eigenlijk een beetje verslavend…

Een tijd geleden kwamen we meer te weten over de misstanden op veel cacaoplantages. Dit is een slechte zaak en mag geen doorgang vinden! Om die reden zijn we vanaf dat moment gaan kiezen voor fairtrade chocolade. Dat kan ik iedereen aanraden. Zo krijgen de cacaoboeren een eerlijke prijs en je weet zeker dat er geen sprake is geweest van (kinder)slavernij.

Nu is het inmiddels zo dat we suikervrij eten en ook vrijwel geen zuivel meer gebruiken. En wat zit in melkchocolade… Precies, suiker en melk. Extra uitdaging! Ik ben op zoek gegaan naar andere opties en ik ontdekte dat er rauwe cacao bestaat. Het verschil met de cacaopoeder uit de supermarkt is dat rauwe cacao helemaal puur is en cacao uit de supermarkt gebrand.

Rauwe cacao

  • is goed voor je hart, bloeddruk en doorbloeding;
  • kan aderverkalking helpen voorkomen;
  • verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen;
  • bevat fenylethylamine (PEA), wat een positief effect kan hebben op je humeur;
  • heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het niet zal leiden tot enorme pieken in je bloedsuikerspiegel;
  • bevat flavonoïden die cellen helpen om insuline efficiënt te gebruiken;
  • zit boordevol antioxidanten;
  • is rijk aan vitaminen en mineralen.

Wat zijn er veel lekkere dingen te maken met rauwe cacao! Er is hier in onze keuken al van allerlei heerlijks gemaakt. Eén van de dingen die ik zelf echt een succes vind: chocoladeballetjes.

Recept voor chocoladeballetjes

Dit recept is een variatie op de chocoladeballetjes uit het gratis e-book van Katinka

Benodigdheden voor ongeveer 15 balletjes

  • 100 gram dadels
  • 50 gram amandelen
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel kokosolie

Benodigdheden voor de topping

  • Kokosrasp
  • Chiazaad
  • Fijn gehakte gojibessen

Bereidingswijze

  • Ontpit de dadels en doe ze samen met de amandelen, zonnebloempitten, rauwe cacao en kaneel in de blender.
  • Smelt de kokosolie en voeg deze toe.
  • Mix alles tot een mooi mengsel en haal het uit de blender.
  • Vorm er balletjes van en rol deze vervolgens door een topping naar keuze.
  • Leg ze een paar uur in de koelkast.

Geniet!

Lust jij ook zo graag chocolade?

Paulien Visscher
Ik ben Paulien Visscher, getrouwd met Matthijs en mama van Thabo, een prachtige zoon uit Lesotho. Sinds enkele jaren zijn we bewust bezig met voeding en gezondheid. Ik heb een passie voor koken en bakken. Als christen is het mijn overtuiging dat ik goed voor mezelf en mijn gezin moet zorgen. Ik heb een parttime baan bij Aatop ICT en daarnaast vul ik mijn tijd met o.a. mijn website (www.paulienvisscher.nl) en vrijwilligerswerk.

Comment Section

4 reacties op “Chocolade


Door Julie op 14 november 2013

Mmm ziet er lekker uit! Leuk artikel
Gr. Julie



Door karin vercauteren op 10 november 2014

Ga ik zeker ook eens proberen


Door Paulien op 11 november 2014

Beste Karin,

Leuk dat je het gaat proberen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Groetjes,
Paulien

Plaats een reactie


*