Page content

Clafoutis

Een heerlijk vakantierecept voor clafoutis. Ons favoriete vakantieland is Frankrijk! Daar krijgen we weer het gevoel van rust en ruimte en komen dichter bij de natuur. We komen er al heel wat jaren, al sinds de kinderen klein waren. We verblijven dan in de Haute-Vienne een streek rondom de stad Limoges, niet een heel bekend vakantie streek maar het bevalt ons prima.

Clafoutis

Een echt streekproduct is daar de Clafoutis een soort taart met fruit in een deegbedje. Het liefst gebruiken de fransen daar kersen in maar je kunt hem ook heel goed maken met abrikozen, pruimen, appel etc. Het recept kreeg ik ooit van mijn zus en elke keer als we er op vakantie zijn dan maken we een Clafoutis. Echter dit recept bevat, melk en suiker (heel veel suiker) en de laatste jaren maak ik hem niet meer omdat dit niet meer past in mijn huidige voedingsconcept 😉 Mijn man en kinderen vinden dit natuurlijk erg jammer en ik heb ooit nog eens een poging gedaan om er mijn eigen versie van te maken, helaas zonder smaakvol resultaat.

Maar ik laat mij niet kisten en toen ik dit recept tegenkwam van Clafoutis heb ik het direct opgeslagen in mijn to-do receptenboek, uitgetest en aangepast aan mijn smaak.

Recept voor clafoutis

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

clafoutis-3-556

  • verwarm je oven voor op 180 graden C°
  • doe de kokosmelk met de banaan in de blender/keukenrobot blend tot een gladde massa
  • voeg daarna één voor één de eieren toe onder goed roeren/mixen
  • voeg hierna ook het zoetmiddel, zout, vanille en het meel toe
  • vet een dichte ovenschaal in met kokosolie of echte boter/ghee (mijn schaal is een quiche schaal van 25 cm øen 3 cm hoog
  • giet een bodem van het beslag in de schaal, ongeveer de helft en zet dit 10-15 minuten in de oven totdat het net begint te stollen
  • ontpit intussen je kersen/pruimen of snijdt appel in blokjes

Nota: ik heb helaas niet zo’n handige kersen ontpitter, die alle Franse keukenprinsessen hebben (nu ziet mijn foto eruit als een crimescene 😉 ) maar die ga ik zeker eens aanschaffen, het is eigenlijk de bedoeling dat de kersen heel zijn en een stukje boven het beslag uitkomen, je ziet dat dit bij mij niet het geval is. Pruimen of abrikozen halveer je wel, omdat die groter zijn komen ze wel boven het beslag uit )

clafoutis-3a-556

  • leg je fruit op de gestolde bodem en giet er de rest van het beslag overheen
  • afbakken in 50-60 minuten totdat de randen net een beetje bruin gaan kleuren

clafoutis-af-556

Ondanks het niet „showwaardig”zijn van deze taart 😉 smaakte die er niet minder om, mijn vriendin èn eerste testpersoon, vroeg me gelijk het recept 😀

Ga jij ook smullen van deze taart vol kersen?

Sonja
Sonja Jacobi is zich altijd al bewust van gezonde voeding voor haarzelf en haar gezin. Dat diëten niet werken heeft ze proefondervindelijk vastgesteld en heeft daarom enkele jaren geleden het belang van detoxen ontdekt. Ze deelt al haar opgedane kennis graag met anderen en is, met veel plezier en passie, al bijna vanaf het begin gastblogger voor Legally Raw. Na het ontdekken van het belang van detoxen is ze zich verder gaan specialiseren tot detox-coach en natuurvoeding-adviseur. Ze heeft haar woning in Nederland verruild voor een appartement in de wereldstad Parijs wat ook weer een nieuwe uitdaging geeft ook op detox gebied. Haar gezonde levenstijl deelt ze op haar facebooksite Craving4Nutriënts en ze nodigt je van harte uit om hier eens te komen snuffelen. https://www.facebook.com/Craving4Nutrients/ Wil je nog meer weten over Sonja? lees dan Katinka’s interview met Sonja hier http://legallyraw.be/gastblogger-sonja-jacobi/

Comment Section

4 reacties op “Clafoutis


Door Nikki op 10 juli 2014

Hey Sonja,

Ik heb hem gemaakt! Super lekker! Hij zag er bij mij ook niet uit 🙂
Maar dan nam niks niks weg van de smaak, gaan we zeker vaker doen.
Aanradertje!!
x Nikki


Door Sonja op 11 juli 2014

Hoi Nikki, Leuk!
ja klopt, soms moet je door de buitenkant heen kijken: de echte schoonheid zit………..in de smaak 😉 (je proeft de natuurlijke ingrediënten…. 😀 ) Liefs Sonja


Door Charlotte op 15 juli 2014

Ha Sonja,

Hoe zou ik de eieren kunnen vervangen zodat deze plantaardig is?

Groeten,
Charlotte


Door Sonja op 16 juli 2014

Hallo Charlotte,

Nee helaas, de eieren zijn een cruciaal onderdeel van de clafoutis, ik heb het geprobeerd met alleen eiwitten te maken maar dan heeft de clafoutis geen enkele stevigheid.

groetjes Sonja

Plaats een reactie


*