/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Droogoven recept : zoete groene blaadjes

Dit is een droogoven recept. Wij noemen ze hier de zoete groene blaadjes. Een succes bij Finn. En ook bij andere kinderen, die op bezoek waren (en helemaal niet gewend waren aan dit soort voeding). Ze vroegen toen – zelfs een beetje verrassend – om meer van dat!

Droogoven recept : zoete groene blaadjes

Dit heb je nodig:  

  • Blaadjes sla (1/2 krop)
  • 100 gram spinazie
  • 3 à 4 bananen
  • 1 appelsien
  • 1 theelepel kaneel
  • Eventueel nog een snuifje maca
  • water naar behoefte (niet te waterig maken)

De hoeveelheden zijn niet altijd zo specifiek te bepalen. ’t Is een beetje zelf zoeken naar je eigen behoefte, naar wat je nodig hebt op welk moment, en wat je in voorraad hebt. Soms is er al wat meer sla bij, soms wat meer spinazie, …

Door de bananen en het kaneel is het al heel zoet.

En ja: een fervente rawfooder weet misschien al dat dit ook een recept is van een smoothie, geplaatst in een droogoventje ;-). Ja, het is een restje overschot van een smoothie! We doen hier bijna niets weg. Als er dan iéts over is, proberen we, in de mate van het mogelijke, daar creatief iets mee te doen. En laat dit receptje nu een meevaller zijn. Het ziet er misschien niet zo uit, maar het is toch heel lekker.
Zeker als je nog in een transitiefase zit, kan je dit handig als tussendoortje gebruiken. Al dat groen (zeker de sla) maakt je trouwens ook wat rustig, moest je even gestresseerd zijn om te verlangen naar je oude ongezonde gewoonten.
Het maca poeder zou helpen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, menopauze, depressie, enz..

Zo maak je het:

  • Hier wordt een restje smoothie op een plaat uitgegoten. Er ligt een velletje onder (anders loopt de inhoud gewoon door de gaatjes. Toen we dit net hadden uitgeprobeerd, wou Finn bij een volgende smoothie zijn deel opofferen om in het droogoventje te plaatsen ;-). Nu is dat gelukkig al wat minder. Maar voor deze blog doen we het nog een keertje (ai ai, dat belooft alweer).
  • Na een 8-tal uren kan het flinterdunne blad omgedraaid worden, en doe je de onderlegger weg, om dan zo te laten drogen op het rooster. “Hmmm…”, zei Arno hier net nog, “Het ruikt hier naar ‘Kale chips’ ” (onze favoriet in gedroogde voeding).
  • Na nog een 4-tal uren is het zeker klaar.

Net een nori blaadje:

En dan smullen maar:

Interesse in een droogoven. Neem hier een kijkje.
Heb jij al restjes smoothies in je droogoventje gedaan? En welke waren een succes?

Valerie Nuytten
Valerie schrijft over haar familieavonturen met betrekking tot voeding, natuur en het leven. Valerie Nuytten heeft sinds jarenlang een grote passie voor gezonde voeding. Gaandeweg heeft ze ondervonden dat goede voeding zoveel teweeg kan brengen.

Comment Section

14 reacties op “Droogoven recept : zoete groene blaadjes


Door Ellen op 8 juli 2014

Hoi Valerie,

Dank je wel voor het recept en het idee om een groene smoothie te laten drogen, ik zou er nooit op gekomen zijn.
Heb nog geen droogoven, maar wil er graag eentje aanschaffen.
Kale chips is hier ook een grote favoriet, maar is erg duur om te kopen. Heb jij hier ook een recept voor?

Groetjes, Ellen


Door Gon op 15 juli 2014

Ga ik zeker proberen, ik heb een dehydrator.
Maar dat je groene smoothie zou kunnen laten drogen zou ik echt niet bedacht hebben.
Kale chips …. even youtube-ben. En lukt heel goed in een dehydrator.
Ik maak van bevroren stukjes banaan en ander bevroren (vers) fruit heerlijk ijs.
Maar …. gebruik wel een zware keukenmachine, ik heb er een laten verbranden omdat de motor het niet aan kon.
Alle klein gesneden en ingevroren stukjes fruit in de keukenmachine doen, een aantal keren ‘pulsen’ en dan laten draaien. Veel kabaal. Het wordt eerst heel korrelig maar dan opeens is het er … swoesj…swoesj… heerlijk ijs en gezonder kan niet. Je kunt er ook een scheutje kokosmelk bij doen.


Door valerie op 15 juli 2014

hoi hoi,
Lekker hé, die kale chips ;). Er zijn heel wat kale chips recepten in omloop. Hier is eentje die we met succes hebben uitgeprobeerd :):

Benodigdheden:
1 bussel boerenkool
1 kopje cashew noten (zeker 2u geweekt)
1 rode paprika, in kleine stukjes
3-4 lepels limoensap
1 theelepel kurkuma
1 theelepel ajuinpoeder
1/2 theelepel Himalaya zeezout

Verwijder de stelen van de boerenkool, en doe het met je handen in kleinere stukjes. Blend de andere ingrediënten, en meng het daarna met boerenkool; gebruik hiervoor je handen zodat je het wat kan kneden. Plaats het dan op de laden in de droogoven (zonder vellen) totdat het knapperig is.

Succes!

groetjes,
ValerieDoor Ellen op 16 juli 2014

Hoi Valerie,

Hartstikke bedankt voor je recept! Het ziet er heel goed en lekker uit, ga het zeker een keer maken. Heb nog geen droogoven, maar mijn oven kan op 40 graden. Hoelang duurt het ongeveer dat de boerenkool knapperig is?

Groetjes, Ellen


Door Ellen op 16 juli 2014

Nog eventjes…. een bussel boerenkool, is een bos of bundel ( net opgezocht, haha…) moet ik het zien als drie, vier handen boerenkool?


Door sonja op 16 juli 2014

Een droogoventje heb ik nog niet..overweeg om het te kopen..is het de mooite of niet kost wel 380€


Door valerie op 19 juli 2014

hey, ja, een bussel: bos, of bundel :), zoiets ja, drie vier handen.
Ik had een klein droogoventje gekocht, zo’n 200 euro. Soms kan je tweedehands ook wel eentje vinden, maar helaas nog zeldzaam. Je zou ook je gewone oven op de laagste stand kunnen zetten (met kiertje open zodat het vocht kan weggaan), en eens zien of het je iets zegt ;).
’t Zal zoiets van een 6 tot 8 uren duren in een droogoventje eer het knapperig is.
Ik zal er eens een apart artikeltje over schrijven, oké? 🙂


Door Ellen op 20 juli 2014

Bedankt voor je reactie!

Mijn oven kan wel op 40 graden, maar helaas niet met het deurtje open, dan slaat hij af, ik zou het gewoon moeten uitproberen of een droogoventje kopen. De Excalibur schijnt nogal veel lawaai te maken en ik weet niet met hoeveel laden ik zou nemen. Geadviseerd wordt met de meeste. In Amerika heb je veel meer keus en zijn ze goedkoper, ik hoop dat dat ook een keer naar Nederland komt. Ik zit ook nog met een beetje ruimte gebrek.

Fijne dag, groetjes Ellen


Door valerie op 19 juli 2014

Dankjewel Gon voor je tips! Zondag is er een feestje gepland en dacht bananen in een diepvries te gaan leggen bij m’n moeder op voorhand (wijzelf hebben geen diepvriezer meer). En ik mix ze daar dan de dag zelf. Heerlijk idee om er kokosmelk te gaan bijdoen! hmmmm…
groetjes,
Valerie


Door Gon op 31 oktober 2014

Fruitleer of groentefruitleer, is het te droog dan kun je er kokosmeel doorheen doen.
Kokosrasp door je fruitleersmurrie is ook lekker. Geeft een goede beet na het drogen. Bananen en dan bevroren blauwe bessen, smeren, drogen en eten.
Lekkerrrr.
De dehydrator gebruik ik ook om dingen te ontdooien.
Want natuurlijk hebben we allang geeeeeeen magnetron.
Succes.


Door Gon op 31 oktober 2014

Ik bedoel natuurlijk, als je smurrie te nat is om lekker uit te smeren.
Sorry.


Door sonja op 11 november 2014

Kan het ook zonder de noten..


Door Katinka op 11 november 2014

Ja hoor, in dit recept zitten geen noten. xx

Plaats een reactie


*