/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Een gezonde Bounty

Wow, bestaat dat? Een gezonde Bounty. Bij de Hele Gezonde Mama wel. In deze maand van de liefde kunnen we natuurlijk niet zonder chocolade. Chocolade staat symbool voor de liefde. En dat is niet zo gek: pure cacao staat bol van de voedingsstoffen die ons lichaam helpt “feel good” stofjes aan te maken. Bijvoorbeeld serotonine (het gelukshormoon), endorfines, anandamine (voor ontspanning) en fenylethylamine (hetzelfde stofje dat we aanmaken als we verliefd zijn!). Daarnaast is pure cacao heel goed voor de gezondheid: zo is het goed voor hart en bloedvaten doordat het stoffen bevat die één van de oorzaken van bloedklonters onderdrukt en het hart- en vaatstelsel verwijdt. Nieuw onderzoek toont ook aan dat pure cacao een positieve werking heeft op hoge bloeddruk en insuline-resistentie (oorzaak van Diabetes type 2) reduceert.* Kortom: chocola is voedsel naar ons hart!

Rauwe chocolade

De chocolade die we in de winkels vinden zijn over het algemeen niet zo gezond. Het bevat veel te veel suiker en door de bewerkingen heeft de cacao het meeste van zijn gezonde eigenschappen verloren. Daarom gebruikt deze Heel Gezonde Mama het liefst rauwe cacao. Deze is tegenwoordig bijna overal te vinden. In Nederland vind je het zelfs in de grote Jumbo supermarkten.

Cho-coco-loco oftwel de gezonde Bounty

Speciaal voor de maand van de Liefde deel ik graag mijn Cho-coco-loco bonbon met jou. Zodat jij die weer kunt delen met jouw geliefde(n). Een heerlijk zoete tropische verrassing á la de bekende Bounty reep. Maar nu met alle voordelen van échte superfoods!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gezondheids-voordelen op een rijtje:

 • Cacao: geluksgevoelverhogend, liefde- en lustopwekkend, gezondheidsbevorderend
 • Kokos en kokosolie: vezelrijk, boost voor het immuunsysteem, positieve werking op de bloedsuikerspiegel, rijk aan vetzuren die het immuunsysteem, de schildklier, het zenuwstelsel en de huid ondersteunen, de olie wordt snel omgezet in energie, rijk aan krachtige anti-oxidanten, versnelt de stofwisseling, cholesterol arm en nog veel, veel meer!
 • Chia-zaad: rijk aan omega 3 vetzuren (8x meer dan zalm!), calcium (5 x meer dan melk!), ijzer (2x meer dan spinazie), eiwitten (5 x meer dan kidney bonen) en magnesium (14 keer meer dan magnesium). In combinatie met kokosolie worden de vetzuren nog beter opgenomen en kunnen hun goede werk doen. Echt brainfood voor de kinderen dus ook!

Waar wacht je nog op? Laten we aan de slag gaan!

Recept

Benodigde ingrediënten:

Voor de vulling:

 • 70 gram kokosrasp
 • 20 gram rijststroop
 • 10 druppels vloeibare stevia (of nog eens 20 gram rijststroop)
 • 30 gram kokoscrème (Santen)
 • 15 gram kokosolie
 • 25 gram chiazaad
 • 1 tl (bron)water

voor de coating:

 • 50 gram cacaoboter
 • 30 gram rauwe cacaopoeder óf: 10 gram cacaopoeder en 20 gram carobe (mildere smaak)
 • 10 gram kokosolie
 • Bourbon Vanille naar smaak
 • 2 ½ EL kokosbloesemsuiker of meer naar smaak
 • Eventueel: ¼ tl Soja Lecithine poeder (maakt het smeuïg en makkelijker oplosbaar)**

Werkwijze:

 1. Smelt de kokoscrème, kokosolie met de rijststroop au bain marie. Doe de kokosrasp in een kom en voeg de gesmolten vloeistof toe. Roer goed door. Voeg dan het kleine beetje water toe en als laatste de chia-zaadjes. Laat dit mengsel een beetje afkoelen in de koelkast.
 2. Boetseer, wanneer het voldoende is afgekoeld (het is nu plakkerig stevig), deze vulling in zijn gewenste vorm. Dat kan een reepje zijn, maar ook een bolletje. Druk de onderkant een beetje plat. Voor speciale gelegenheden kun je de vulling ook in een chocolade vorm drukken. Bijvoorbeeld in hartjesvorm! Op de foto’s zie je diverse mogelijkheden. Plaats de vormpjes een half uurtje in de vriezer.
 3. Smelt intussen de cacaoboter met de kokosolie au bain marie. Wanneer dit goed gesmolten is, kun je de cacaopoeder, de kokosbloesemsuiker en de vanille toevoegen. De soja-lecithine voeg je eventueel aan het einde toe.
 4. Laat dit cacaomengsel even goed afkoelen tot het een wat dikkere substantie heeft gekregen, maar toch nog vloeibaar is. Dit is even zoeken: te dun zorgt er voor dat het van je bon-bon afloopt en niet mooi stolt. Te dik zorgt voor lelijke bobbels in je chocolade coating. Al doende leert men: je ziet al heel snel wanneer het de beste dikte heeft. Experimenteer er maar mee. Koelt het te veel af, kun je het altijd weer even opwarmen (au bain marie!!!) en het opnieuw proberen.
 5. Haal de kokosvulling uit de vriezer en steek kleine cocktail prikkertjes in deze vormpjes. Doop de kokosvormpjes in de chocolade, haal het naar boven en draai het daar even rond tot het overal mooi egaal verdeeld is. Je bonbon is klaar! Zet hem op een bord en herhaal deze bewerking met al je kokosvormpjes. Verwijder alle cocktail prikkertjes. Zet het bord tot slot even in de koelkast tot de chocolade helemaal is uitgehard en de vulling wat zachter is geworden.

Pak ze leuk in als het een geschenkje is, maar zorg er voor dat je ook iets voor jezelf bewaart. Ze zijn ontzéttend lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enjoy!

* bronnen:

** Soja lecithine bevat veel gezonde vetzuren en past dus goed bij deze gezonde bonbon. Let wel op dat je het in de natuurwinkel koopt. Alleen dan weet je dat het GMO vrije soja bevat!

Nog niet ingeschreven voor deze Suikervrije Valentijn Challenge?

Doe het alsnog en klik HIER.

Welk ongezonde snack zou jij graag in een gezonde versie kennen?

Sanna Van Tets
Sanna van Tets-Jonkhart, bouwjaar 1971, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Gediplomeerd Lifecoach en Pedagogisch Medewerker. Specialismes: holistische kijk op (op)voeding & gezondheid en gezond leven binnen een budget.

Comment Section

6 reacties op “Een gezonde Bounty


Door Sonja op 3 februari 2014

Oei Sanna, dat klinkt super lekker… en ik ben dol op bounty’s dus ga deze zeker proberen. Is rijststroop te vervangen door iets anders?

Lieve groetjes Sonja


Door Marieke op 3 februari 2014

Het ziet er heerlijk uit!
Kan honing gebruikt worden i.p.v. rijststroop? Of wordt het dan te plakkerig?
Of agavesiroop, maar dat is minder zoetend voor mijn gevoel..
Ik hoor het graag!


Door Sanna op 3 februari 2014

Hoi Sonja en Marieke,

Dank voor jullie reacties! Ik antwoord jullie even allebei tegelijk, omdat jullie vragen wel wat met elkaar te maken hebben.

Je kunt rijststroop in de kokosvulling natuurlijk vervangen door welk ander zoetmiddel jouw voorkeur heeft. Gebruik liefst wel een vloeibare, omdat dit de vulling lekker smeuig maakt.
Na 25 jaar experimenteren is mijn voorkeur uitgekomen op rijststroop om de volgende redenen:

– neutrale zoete smaak
– minder heftige schommeling van de suikerspiegel dan bij b.v. agavestroop
– betaalbaar (tip: Horizon rijststroop in glazen pot!)
– glutenvrij (in vergelijking met tarwestroop)

Honing heeft als nadeel dat het een hoge glycemische index heeft. Het wordt heel snel door het bloed opgenomen en veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je geen last hebt van een gevoelig suikermetabolisme (snel schommelende suikerspiegel/hypoglycemie) dan hoeft dat geen probleem te zijn. Heb je dat wel, dan is “de kater” na deze piek in je suikerspiegel echt niet fijn. Maar ook voor je lijn is het beter je bloedsuikerspiegel niet te veel te laten “pieken” en “dalen”. Snelle pieken zorgen kort gezegd voor meer vetopslag.

Van de granenstropen is nog niet echt bekend hoe hoog de Glycemische Index (G.I.) is. Maar van Agavestroop is bekend dat het toch een behoorlijk snelle suiker is. Helaas… Ook de bekende Maple Syrup is een stroop die mensen met een gevoelig suikermetabolisme beter kunnen laten staan.
Ondanks het gebrek aan informatie over de G.I. van de granenstropen heb ik gemerkt dat ik deze goed kan hebben. En ik heb écht een vreselijk gevoelig systeem! Eén korreltje suiker of een te snelle natuurlijke suiker en ik heb de poppen aan het dansen. Vanuit mijn ervaring zou ik dus zeggen dat deze stropen (en dan vooral rijststroop) de suikerspiegel het minst hevig beinvloeden.*

Dus….ik zou zeggen: experimenteer naar hartenlust! Gebruik datgene waar jij je goed bij voelt! Want er is niet één dieet of product die het enige juiste is voor iedereen. Volg je lichaam, volg je hart….. zo zul je steeds meer de voedingsmiddelen gebruiken die bij jou passen. Enne….laat me vooral eens weten wat je hebt gebruikt en hoe dat smaakte!

Liefs, Sanna

* Over de G.I. raakt nooit iemand uitgepraat. Sommige voedingsmiddelen hebben een heel hoge G.I. maar zijn door te combineren met andere voedingsmiddelen weer helemaal geen aanslag op de suikerspiegel, heb ik al gemerkt. Zo zijn dadels voor veel dietisten een “no-no”, terwijl ik ze tegenwoordig prima kan hebben. Mits ik ze maar combineer met noten en zaden (eiwitten en vetten) of groene bladgroente. Voeding is geen exacte wetenschap. Het is de combinatie van velerlei factoren die bepaalt of iets goed is voor jou of niet. Dat is een onderdeel van het “Heel” in Heel Gezond! 😉


Door Lianne van Leeuwen op 4 maart 2015

Afgelopen weekend heb ik mijn verjaardag gevierd, met enkel traktaties uit de zoete hoek van deze site…. Mijn dochter vond het maar niks: dat jij dat nou lekker vindt, maar al je gasten zijn dat totaal niet gewend! Nou, dat klopte, maar menigeen zei gretig ja op de vraag of ze nog een stukje taart wilden. En ook de kleine hapjes als deze bounties, bleven niet lang op tafel liggen! Kortom, een groot succes en voor herhaling vatbaar!
Wat ik trouwens geweldig handig vond, was dat ik een kleine twee weken vooraf kon beginnen met deze kleine hapjes te maken, en in de vrieslades te bewaren. De taarten heb ik op de laatste avonden gemaakt, ideaal! En elk gerecht was best snel klaar, geen oven nodig he, wat scheelt dat een hoop tijd!Door Sanna op 6 maart 2015

WAt ontzettend leuk om te lezen, Lianne! Ja, het is inderdaad soms een beetje wennen voor gasten, maar door de feestelijke stemming zijn ze wel vaak bereid het eens te proberen. Mits het er lekker uitziet, natuurlijk. En als ik het zo lees heb je dat heel goed voor elkaar gekregen! Dank je wel voor het delen van je ervaring, Lianne!

Plaats een reactie


*