Page content

Een gezonde taart

Een lekkere en gezonde taart of cake maken zonder tarwe, lactose, ei en suiker moeilijk..? Vanaf vandaag niet meer!

Nadat ik op het internet niet precies het recept kon vinden waar ik naar op zoek was heb ik verschillende recepten, mijn eigen ervaring en wat mijn gevoel me in gaf gecombineerd en daar kwam een fantastisch recept uit rollen. Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om deze overheerlijke cake te kunnen maken, vandaar de dubbelzinnige naam ‘Piece of cake’

De basis van een gezonde taart

De basis voor iedere cake is hetzelfde en zo kun je eindeloos varieren naar smaak. Omdat ik zelf geen weegschaaltje heb meet ik alles af met een grote mok of op gevoel. Dit maakt het recept misschien niet even makkelijk, maar houd in ieder geval in je achterhoofd dat het beslag uiteindelijk een dikke brei hoort te zijn. Mocht dit niet het geval zijn kun je altijd of meer zonnebloemolie toe voegen of meer amandelmeel en/of speltbloem.

Probeer dit recept gerust eens uit, ook al heb je zelf geen gezondheidsproblemen of intoleranties,  en je zult versteld staan van het resultaat 😉 Succes!

Wat heb je nodig ?

  • Kom
  • Mixer
  • Zeefje
  • Rasp
  • Cakeblik
  • Spatel
  • Lepel

Basis ingrediënten

  • 1,5 grote mok Amandelmeel *
  • 1,5 grote mok Speltbloem *
  • 1 theelepel Bakpoeder
  • 1 theelepel Baksoda
  • 1 grote eetlepel Stevia
  • 2 rijpe bananen
  • 1 grote mok Zonnebloemolie of kokosolie
  • 1 grote eetlepel Rijstmoutstroop

* De cake kan natuurlijk ook geheel glutenvrij gemaakt worden door alleen amandelmeel te gebruiken of door het speltbloem te vervangen door een glutenvrije variant. Ik persoonlijk doe het zo, omdat amandelmeel aardig wat ijzer bevat wat ik eigenlijk niet mag door mijn ijzerstapelingsziekte (Hemochromatose).

Ingrediënten naar smaak

  • walnoten
  • wortels

Recept ‘Piece of cake’

  • Als eerste zet je de oven op 180 graden en laat deze voorverwarmen.
  • Doe dan alle droge ingrediënten (dus de eerste 5 in het rijtje), mochten er klontjes inzitten zeef ze dan eerst, in de grote kom.
  • Pak de twee rijpen bananen en prak deze fijn met een vork.
  • Was en rasp de wortelen, breek de walnoten wat fijner en doe dit bij de droge ingrediënten in de grote kom.
  • Ondertussen even het cakeblik invetten met wat olie of doe er bakpapier in.
  • Doe de geprakte bananen en de eetlepel rijstmoutstroop ook in de kom erbij, schenk eerst de mok met zonnebloem of kokosolie half leeg en meng dit met de staafmixer door elkaar. Zo kun je tijdens het mixen er steeds wat meer zonnebloemolie bij gooien, totdat het een dikke brei is geworden. Mocht je meer olie nodig hebben? Doe dit dan erbij, want iedere mok is natuurlijk anders.
  • Als het beslag klaar is kun je dit overscheppen in het cakeblik en de laatste restjes eruit schrapen met een spatel.
  • Zet het cakeblik in het midden van de oven en bak deze in 50 – 60 min mooi bruin en gaar.
  •  Is de cake mooi goudbruin? Dan even met een prikkertje erin prikken en als deze er schoon uitkomt is de cake klaar!
  • Haal de cake uit het cakeblik en laat deze afkoelen.

Als je toch eigenwijs er een stukje af wilt snijden om hem alvast te proeven zal de cake nog erg nat lijken van binnen, maar zodra deze afgekoeld en wat ingedroogd is zal je merken dat het hierdoor juist lekker smeuïg is.

Variatie

Vervang het cakeblik door muffinvormpjes. Zo zorg je toch voor een leuker resultaat en omdat het is een vrij kruimelig deeg is hoef je niet te klooien met plakjes snijden! Het recept is hetzelfde, maar de bereidingstijd ligt dan tussen de 20 – 30 minuten.

Voor een andere smaak variant vervang de wortel en walnoot door:

  • 2 theelepeltjes speculaaskruiden, 1 theelepel extra kaneel, walnoot, gedroogd fruit keuze uit o.a. rozijnen/goji bessen/abrikozen/vijgen/mul berries/…
  • 1 halve uitgeperste biologische citroen en citroenschil
  • 1 eetlepels rauwe cacao met biologische sinaasappelschil
  • Pure chocolade (zonder suiker;  keus is aan jou) brokjes met pecannoten en biologische sinaasappelschil

Bon appétit!

 

 

 

Andrea De Kort
Andrea de Kort is chronisch Lymepatiënt en kampt daarnaast ook met Hemochromatose. In 2008 en de jaren erna heeft ze moeten vechten voor haar leven, waardoor ze zich later enorm is gaan verdiepen op verschillende gebieden van gezondheid. Ze ziet het als haar ‘taak’ om dit met de buitenwereld te delen en hoopt zo mensen te kunnen inspireren!

Comment Section

6 reacties op “Een gezonde taart


Door Ellen op 7 oktober 2013

Ho,

ik had graag even geinformeerd of j het speltmeel ook kan ervangn door iets anders ….boekweitmeel ofzo ??


Door Andrea op 7 oktober 2013

Hoi Ellen,
Bedankt voor je berichtje! In het recept had ik dit geschreven:
‘*De cake kan natuurlijk ook geheel glutenvrij gemaakt worden door alleen amandelmeel te gebruiken of door het speltbloem te vervangen door een glutenvrije variant. Ik persoonlijk doe het zo, omdat amandelmeel aardig wat ijzer bevat wat ik eigenlijk niet mag door mijn ijzerstapelingsziekte (Hemochromatose).*

Heb het zelf eigenlijk nog niet geprobeerd, maar wil dit van de week wel zelf even gaan ondervinden! Kreeg net namelijk ook al zo’n vraag van een vrouw die geen noten mag dus geen amandelmeel en wat voor variatie ik dan adviseerde. Zodra ik het resultaat heb laat ik het je weten! Of je kunt natuurlijk zelf ook al een poging wagen 😉 Liefs, Andrea


Door Andrea op 7 oktober 2013

Hoi Ellen,
Bedankt voor je berichtje! In het recept had ik dit geschreven:
‘*De cake kan natuurlijk ook geheel glutenvrij gemaakt worden door alleen amandelmeel te gebruiken of door het speltbloem te vervangen door een glutenvrije variant. Ik persoonlijk doe het zo, omdat amandelmeel aardig wat ijzer bevat wat ik eigenlijk niet mag door mijn ijzerstapelingsziekte (Hemochromatose).*

Heb het zelf eigenlijk nog niet geprobeerd, maar wil dit van de week wel zelf even gaan ondervinden! Kreeg net namelijk ook al zo’n vraag van een vrouw die geen noten mag dus geen amandelmeel en wat voor variatie ik dan adviseerde. Zodra ik het resultaat heb laat ik het je weten! Of je kunt natuurlijk zelf ook al een poging wagen 😉 Liefs, Andrea


Door Ellen op 8 oktober 2013

Hoi Andrea,

Allereerst wil ik je laten weten dat ik niet dezelfde Ellen ben als hierboven, ik weet niet hoe het kan, ik dacht dat iedereen een eigen naam had.

Bedankt voor je recept, ziet er lekker uit.

Laatst las ik in een blad ‘Frontier Magazine’ een klein artikeltje waarbij ik meteen aan jou moest denken. Misschien heb je er al eerder van gehoord, maar in o.a. Duitsland en Amerika wordt het middel, Kaardebol tinctuur 500 ml 48,50 euro gebruikt ter bestrijding van de ziekte van Lyme. Ik dacht ik laat het je toch even weten.

Succes met je pittenkuur, ik hoop dat al de behandelingen mogen aanslaan en dat je je beter gaat voelen.

Groetjes, Ellen


Door Andrea op 8 oktober 2013

Hallo Ellen,

Bedankt voor je berichtje! Wat lief dat je meteen aan mij moest denken en het met mij wil delen 🙂
Ik heb het artikel niet gelezen, maar ken Kaardebol weldegelijk en meerdere mensen (lymepatiënten) die dit gebruikt hebben. Het vervelende aan Lyme is dat iedere patiënt uniek is, door de vele verschillende infecties die erbij komen kijken, verschillende Borrelia stammen, bijkomende auto-immuunziektes, levensstijl, het immuunsysteem zelf etc, dus er is helaas niet één remedie dat voor iedereen werkt. Zo werkt Kaardebol bij mij weer niet afdoende en gebruik ik dus andere kruiden preparaten (protocollen).

De papayapittenkuur is alweer afgelopen en waar ik beetje bang voor was het werkte dit keer niet afdoende (dat blog had ik al paar weken terug geschreven 😉 ) dus ben alweer met andere kruiden aan de slag gegaan! Maar colon hydro therapie heeft een super effect op mijn gesteldheid dus we gaan gewoon door 🙂

Mocht je deze gemakkelijke cake(jes) gaan maken laat me even weten wat je er van vond! Fijne dag vandaag!

Liefs, Andrea


Door Ellen op 9 oktober 2013

Hoi Andrea,

Wow, wat komt een complexe toestand zeg die ziekte van Lyme. Ik wist wat voor impact deze ziekte had, maar niet dat het zooo heftig was.
Heel veel sterkte, ik hoop dat er in de toekomst genezing mogelijk wordt.

Als ik de cake heb gemaakt laat ik het je weten, voorlopig niet want ik ben met het detox programma bezig.

Fijne dag, groetjes Ellen

Plaats een reactie


*