Page content

Gekookte groenten in een rauw jasje

Gekookte groenten in een rauw jasje. Voor deze blog inspireerde ‘blogcollega’ Sanna me op tweeërlei manieren. Enerzijds omdat je blind kunt zijn voor iets dat voor je staat en anderzijds om weer eens wat recepten te gaan delen. Voor mij is het “ontkoken” van groente recepten soms vanzelfsprekend maar ik had niet bedacht om dit te delen totdat ik door Sanna besefte dat iets wat voor mij vanzelfsprekend is dit niet voor een ander hoeft te zijn 😉 Dus delen!

Ontkoken

Sanna schreef al over het eten van rauwe bloemkool, maar ik heb nog meer versies van traditionele groenterecepten die ik ‘ontkook’. Je kunt ook dan ook heerlijk beide versies op tafel zetten en dat is weer makkelijk in een gezin waar niet iedereen rauw wil eten. Ik zet altijd beide versies op tafel maar genoeg voor iedereen. Mijn man en kinderen vinden soms de rauwe verzie ook lekkerder dan de gekookte of doen een combi en zo krijgen ze toch ‘raw en gezond’ mee. Mijn dochter van 13 kookt soms ook al maar sommige recepten zijn nog lastig, het maken van een rauwe vorm is dan veel makkelijker voor haar en dan eten we allemaal rauw. Veel van deze recepten zijn “ontstaan’ tijdens het volgen van Katinka’s detox programma, ik ben namelijk geen keukenprinses en maak het me graag gemakkelijk 😉

Bloemkool : rijst en puree

Een recept wat Katinka ook al eens deelde op youtube gaat over bloemkool, als je die kort hakselt of pulst in je keuken machine krijg je een soort rijstachtige structuur. Ik voeg vaak alleen kerrie en kurkuma toe maar het Sanna-sausje lijkt me ook heerlijk! 

Als je de bloemkool langer hakselt en een beetje water toevoegt krijg je een puree, samen met bieslook, zout en peper, of knoflook heb je een heerlijk alternatief voor aardappelpuree, voor een nog meer gelijkend effect (maar niet helemaal detox) kun je een lepeltje ghee/geklaarde boter  toevoegen. Mijn man is geen fan van kokosolie omdat hij schrik heeft voor de lange vetzuurketens. Echter verzadigde vetten zijn geschikter om te verhitten op hogere temperaturen. Geklaarde boter is boter zonder de melk bestanddelen dus alleen botervet en kun je heel makkelijk zelf maken zie hier.

Rode kool met appel en rozijnen

Het is heel simpel om de bovenstaande ingrediënten in rauwe vorm te verwerken, de rodekool in stukjes, de appel in stukjes, dit mengen en rozijnen en kaneel toe te voegen, krijg je een heerlijk gezonde alternatief voor gekookte rodekool met appel. Nog wat zonnebloempitten en sesamzaadjes toevoegen en je bent klaar!. Mocht je dit iets te droog vind kun je er ook wat ‘verse appelmoes’ doorheen doen d.w.z een appel zonder schil in de blender of in een, zoals Katinka noemt, ‘hakkertje’ met enkele druppeltjes citroen. De kaneel kun je ook hier aan toevoegen, voor een snelle appelmoes. x

Spitskool met wortel

Spitskool in combi met wortel jullienne, bieslook, rozijnen en noten overgoten met een sausje van cashewnoten/avocado is ook een wekelijkse terugkomer.

Wortel met doperwten

Dit recept is niet totally raw maar toch een beter alternatief dan de versie in pot of blik 😉 Rauwe wortels raspen of in kleine stukjes hakselen, ‘verse’ doperwten, blancheren en toevoegen. Geraspte wortel met rozijnen en een notenmuesli is ook een lekker alternatief.

Bietjes met appel

Rode bieten is ook een groente die je zowel in een rauwe als gekookte versie kunt maken. Daarvan heb ik geen eigen versie maar ik zag dat Sanna heeft hier op haar blog een lekker recept van heeft.

Zuurkool met rozijnen en ananas

Zuurkool rauw? ja zuurkool rauw is supergezond! Zuurkool is namelijk een gefermenteerde groente en zit boordevol met belangrijke enzymen. Veel mensen tegenwoordig hebben een tekort aan enzymen in de darmflora. Hierdoor kan voedsel niet optimaal verteerd worden waardoor vaak klachten ontstaan. Dit is extreem belangrijk omdat deze enzymen ook bijdragen aan optimale voedselabsorptie zodat je alle benodigde vitamines, mineralen etc. binnenkrijgt. Nu is de zuurkool die je in de winkel koopt vaak een gepasteuriseerde vorm waarbij ook alle goede bacteriën “dood” gemaakt zijn. Je moet dus zoeken naar “verse zuurkool” of ‘zuurkool van het vat” met een beperkte houdbaarheid. Dus rauwe gefermenteerde zuurkool, met een handje rozijnen en ananas in kleine stukjes. Daarbij kun je de bloemkool puree eten, dan ben je super bezig en heb je een lekker detox menu 😉

Zuurkool kun je ook zelf fermenteren dit wil ik graag eens gaan testen en zal het resultaat met jullie delen 😉

Dit zijn mijn recepten wellicht hebben jullie nog meer ideeën voor “ontkookte” groenten?

 

 

Sonja
Sonja Jacobi is zich altijd al bewust van gezonde voeding voor haarzelf en haar gezin. Dat diëten niet werken heeft ze proefondervindelijk vastgesteld en heeft daarom enkele jaren geleden het belang van detoxen ontdekt. Ze deelt al haar opgedane kennis graag met anderen en is, met veel plezier en passie, al bijna vanaf het begin gastblogger voor Legally Raw. Na het ontdekken van het belang van detoxen is ze zich verder gaan specialiseren tot detox-coach en natuurvoeding-adviseur. Ze heeft haar woning in Nederland verruild voor een appartement in de wereldstad Parijs wat ook weer een nieuwe uitdaging geeft ook op detox gebied. Haar gezonde levenstijl deelt ze op haar facebooksite Craving4Nutriënts en ze nodigt je van harte uit om hier eens te komen snuffelen. https://www.facebook.com/Craving4Nutrients/ Wil je nog meer weten over Sonja? lees dan Katinka’s interview met Sonja hier http://legallyraw.be/gastblogger-sonja-jacobi/

Comment Section

4 reacties op “Gekookte groenten in een rauw jasje


Door nadia op 8 november 2013

Hoi Sonja,

Leuke ideeën wil ze zeker uit proberen.


Door Sonja op 8 november 2013

Leuk Nadia, Zeer zeker de moeite van proberen waard en soms ook nog makkelijker en sneller! Liefs Sonja


Door Laura op 8 november 2013

Leuke ideeen Sonja! Moet zeggen at raw avondeten hier nooit op tafel komt, tenzij we salade eten (wat ook wel vaak is overigens hahah), maar niet op deze manier 🙂


Door Sonja op 8 november 2013

Ha Laura, Dit zijn eigenlijk ook salades maar dan anders 😉
lfs Sonja

Plaats een reactie Annuleren


*