/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Gember

Je houdt ervan of je houdt er niet van, gember.

Gember is een van de meest gegeten specerijen in de wereld. Het wordt op verschillende manieren genuttigd. Ik heb jaren geleden, ooit als bijbaantje, gewerkt in een pannenkoekenhuis. Daar viel het me altijd op dat veel oudere mensen gember op hun pannenkoek aten. Dan heb ik het wel over van die gesuikerde gember. Niet echt een aanrader als je het neemt voor je gezondheid. En gember nemen voor je gezondheid is toch echt wel een must. Je kunt het bij veel klachten inzetten.

Gember als medicijn

Wat bij jullie allemaal wel bekend is is dat voeding kan werken als een medicijn. En dan mag gember zeker niet ontbreken. Je kunt gember krijgen in poeder, vers, gedroogd, extract. Maar ik ga altijd voor vers. Dat zou ik ook zeker aanraden.

Ik drink zeker dagelijks een kopje gember thee. Het leek me dus wel verstandig om hier een blog over te maken voor jullie en zo eens goed te kijken waarom gember nu eigenlijk zo gezond is. Maar jeetje zeg…wat kwam ik veel tegen. Het hele internet staat vol met lijstjes met de goede eigenschappen van gember. En terecht. Hieronder geef ik de meest belangrijke gezondheidsvoordelen die ik tegen kwam op mijn zoektocht naar ‘waarom gember’.

Gezondheidsvoordelen gember

  1. Gember is een goede ontstekingsremmer. Er zitten bepaalde stoffen in gember die een gunstig effect hebben op ontstekingen in het lichaam. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met gember en ontstekingen. Waarbij gember positief uit de bus komt.
  2. Gember werkt goed tegen misselijkheid. Of je nu aan de chemo zit, zwanger bent of reisziek bent. Neem gember, het werkt fantastisch bij misselijkheid.  Dat ik in mijn eerste periode van mijn zwangerschap zat en ook enorm misselijk was, nam ik gewoon wat extra. En het werkte bij mij echt. De misselijkheid ging niet weg, maar werd wel veel minder.
  3. Gember verdunt het bloed, hierdoor werkt het goed bij hoofdpijn. Geen asperientjes dus, maar gewoon een kopje gember thee drinken. Pas hierdoor wel op met bloedverdunners. Overleg met je arts.
  4. Gember werkt positief bij artrose. Bij een onderzoek met een paar honderd mensen met artrose in de knie werkte het gebruik van gember gunstig. Ze hadden minder pijn en hierdoor ook minder pijnmedicatie nodig. Er werd gewerkt met een controle groep.
  5. Het word gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Ik las op Wikipedia dat uit onderzoek is gebleken dat een extract van gember een positief effect heeft op de hersenfuncties. Het stimuleert meerdere hormonen die een positief effect hebben op het lichaam. Gember is goed voor je cognitieve hersenfunctie en neuronen.
  6. Gember is goed voor de spijsvertering. Heb je een opgeblazen gevoel? Neem even wat gember. Gember zorgt ervoor dat je maaginhoud sneller naar je darmen gaat. Ook stimuleert het de productie van enzymen in de alvleesklier, je spijsvertering verbetert hierdoor en je neemt je voedingsstoffen beter op.
  7. Gember heeft een antibacteriële eigenschap. Het schijnt ook de groei te remmen van de vervelende bacterie Heliobacter Pylori  die in de maag kan voorkomen (een bacterie die bijvoorbeeld een maagzweer kan veroorzaken). Maar door de antibacteriële eigenschap werkt het ook goed bij een griepje of een verkoudheid.

Nog meer gezondheidsvoordelen…

Maar ik vond meer, even een opsomming waarom nog meer gember…bij een hoge bloeddruk, het stabiliseert je bloedsuikerspiegel, helpt tegen menstruatiepijn, werkt tegen het slechte cholesterol, slijmoplossend bij astma, reinigende werking op je lymfestelsel, werkt verwarmend, verbetert de doorbloeding, versterkt je immuunsysteem….

Gember in je eten en drinken

Ik zie niet in waarom je nu niet naar het gasfornuis rent om water op te zetten voor een kopje gember thee. Vind je dit nog wat te pittig? Doe er een theelepeltje honing bij.

Je kunt het natuurlijk ook vaker toevoegen aan je gerecht. Lekker om toe te voegen is als je verse gember rasp over je eten strooit. Krijg je een lekker pittig gerecht van. Jammie..

Jouw beurt

Wanneer begin jij met het drinken en/of eten van gember?

Nikki Van Wijk
Nikki van Wijk heeft een passie voor een gezonde levensstijl. Zij is altijd opzoek naar de laatste gezondheidstrends om te kunnen delen met haar omgeving. Als eigenaresse van gezondheidscentrum Zentive - waar de hoge darmspoelingen en voeding centraal staan - weet zij dit perfect te combineren. Met haar dochter (6) vormt zij een creatief duo, die zich uit in de leukste, lekkere en gezonde gerechten.

Comment Section

1 reactie op “Gember


Door Ellen op 14 maart 2017

Hoi Nikki,
Bedankt voor de info, heb ik alles netjes op een rijtje.
Groetjes, Ellen

Plaats een reactie


*