Page content

Gember

Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik tijdens mijn detox gember zou gebruiken zou ik waarschijnlijk hard gelachen hebben. Ik vond gember ronduit vies en heb wel vaker pogingen gedaan om het in een groentesap te verwerken of te gebruiken bij een maaltijd maar altijd met een eenmalig resultaat. Voor mij is gember een zeepachtig, sterk smakende wortel.

Brrrrr

Als ik detox voel ik me altijd geweldig! op 1 ding na: Ik heb het zo brrrrrrrrr koud!

Dat ik twee keer een detox in de winter houdt, verbetert de situatie natuurlijk niet. Ik gebruik daarom al in mijn citroensapje cayenne poeder, wat de lever ondersteunt in de ontgifting maar wat ook als “bijwerking” heeft dat je er warmer van wordt maar het nadeel hiervan is dat je steeds meer cayenne poeder moet nemen om hetzelfde effect te blijven ervaren. Ik was dus op zoek naar een aanvullende manier en die vond ik in gember.

Gember is eigenlijk geen wortel maar een wortelstok net als de Iris of Lis. Uit deze wortelstok groeien zowel de bladeren als de wortels. Gember is een specerij wat we kennen uit de oosterse keuken. Daarnaast zit gember boordevol gezonde stoffen en heeft het geneeskrachtige eigenschappen.

Gember bevat veel goeds

De gezonde stoffen in gember zijn vitamines (B1,B2,B6, vit C), mineralen (Natrium, Kalium, Calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink), eiwitten, koolhydraten en vezels. De stoffen met geneeskrachtige eigenschappen zijn de:

  • Anti oxidanten, die vrije radicalen opsporen en uitschakelen en zo helpen om schade in lichaamscellen te voorkomen (zodat ze niet kwaadaardig worden)
  • Gingerol, een bioactieve voedingsstof die helpt tegen klachten als misselijkheid en braken b.v zwangerschapsmisselijkheid, braken en reisziekte.
  • Shogaol is de stof dat gember zijn pittige smaakje geeft. Dit is een stof die helpt tegen kanker en hartaandoeningen en heeft een pijnstillende werking en heeft eveneens goede werking op ontstekingen en opgezwollen gewrichten.
  • Zingiberene is een olie dat samen met gingerol goed voor de spijsvertering is, het zorgt o.a voor aanmaak van meer speeksel met daarin spijsverteringsenzymen en het verminderd een opgeblazen gevoel en winderigheid.
  • Tot slot bevat gember ook nog capsaicine wat een bloed verdunnende en bloed doorstromende eigenschap heeft en waardoor je het dus lekker warm krijgt. Door de verbeterde bloeddoorstroming hebben mensen met migraine ook baad bij regelmatig gember te nemen en ook een hoge bloeddruk kun je hiermee omlaag krijgen.

Gember bewaren

Gember kun je nemen door gembercapules met poeder of extract te kopen maar ook het kopen van een wortel waarvan je van een stukje gember thee kan zetten is een lekkere manier om gember binnen te krijgen. Voor wagenziekte neem ik zelf en mijn kinderen een uurtje voor de reis twee capules gember in. Je kunt verse gember ook makkelijk bewaren, als je een gemberwortel koopt kun je deze na aansnijden verpakt in een nat keukenrol doekje in een plastic zakje voor 3 dagen in de koelkast bewaren.

Wat ik zelf een fijnere manier vind is om de in stukjes gesneden gember in de diepvries te bewaren die je vervolgens zonder ontdooien kunt raspen of in de thee doen, hij blijft dan wel 3 maanden goed.

In de thee

Ik heb steeds een stuk van ongeveer een 1-2 cm geraspt met een fijne rasp en het witte sap (ongeveer een 1-1/2 tl) bij mijn citroensap gedaan. Aan het overgebleven rasp voegde ik in een glas nog heet water toe voor een kopje gemberthee. Door gembersap toe te voegen aan mijn citroensapje heb ik het dus dit keer niet of nauwelijks koud gehad! Een bijkomend pijnstillend effect was dat ik tijdens mijn menstruatie bijna geen last had van buik/rug pijn!

Gebruik jij gember?

 

Sonja
Sonja Jacobi is zich altijd al bewust van gezonde voeding voor haarzelf en haar gezin. Dat diëten niet werken heeft ze proefondervindelijk vastgesteld en heeft daarom enkele jaren geleden het belang van detoxen ontdekt. Ze deelt al haar opgedane kennis graag met anderen en is, met veel plezier en passie, al bijna vanaf het begin gastblogger voor Legally Raw. Na het ontdekken van het belang van detoxen is ze zich verder gaan specialiseren tot detox-coach en natuurvoeding-adviseur. Ze heeft haar woning in Nederland verruild voor een appartement in de wereldstad Parijs wat ook weer een nieuwe uitdaging geeft ook op detox gebied. Haar gezonde levenstijl deelt ze op haar facebooksite Craving4Nutriënts en ze nodigt je van harte uit om hier eens te komen snuffelen. https://www.facebook.com/Craving4Nutrients/ Wil je nog meer weten over Sonja? lees dan Katinka’s interview met Sonja hier http://legallyraw.be/gastblogger-sonja-jacobi/

Comment Section

19 reacties op “Gember


Door Sanna op 3 september 2013

Sjeetje Sonja,dit is zo’n leuk en interessant artikel dat ik ook nog een gemberfan wordt!

Ook ik had altijd een hekel aan de smaak… Maar sinds ik meer RAW eet kan ik het af en toe wel “pruimen”. Ik gebruik het dan vooral in combinatie met miso en dat soort Japanse smaakjes. En thee natuurlijk, maar verder wist ik niet zo goed wat ik er mee aan moest. Ik dank je dus hartelijk voor je tips!!!

Gezonde groetjes,

Sanna


Door Sonja op 4 september 2013

Hallo Sanna, graag gedaan hoor 😉 sinds deze detox en het pijnstillend effect gebruik ik het ook vaker. Doe het soms ook door een smoothie maar in mijn citroensap blijf favoriet!
lfs Sonja


Door Petra op 4 september 2013

Ha ik kan me niet voorstellen dat je gember niet lekker vindt! Ik vind juist ieder gerecht of drankje waar het in verwerkt zit, superlekker 🙂 Zo zie je maar, smaken verschillen. En wat fijn dat het dan ook nog zo goed voor je is he!


Door Sonja op 4 september 2013

Top Petra, dat jij die blokkade niet hebt, inderdaad smaken verschillen 😉 maar ik kan het steeds meer waarderen hoor! Proef alleen wel onmiddellijk dat het ergens in zit. Als het niet overheerst vindt ik het nu ook erg lekker, maar gebruik het met name als ‘medicijn’


Door Sanna op 6 september 2013

Ha die Sonja en iedereen, ik heb een recept met gember en bietjes op mijn blog geplaatst. Wie dus nog iets zoekt om de gember mee te combineren (en ook niet zo houdt van té veel gember smaak)… Het is een rauwe bietensalade en op deze manier vind ik gember bést te pruimen! 😉

http://heelgezondemama.blogspot.nl/2013/09/bietjes.html

En jouw artikel over gember staat dan weer gelinkt in dit recept op mijn blog…Leuk hoor, dat het elkaar zo kan ondersteunen!


Door Sonja op 7 september 2013

Hallo Sanna! Top.

Het grappige is dat jij me geïnspireerd hebt met een blog voor het schrijven van eentje en je recept van de bietjes daar heel goed bij aansluit dus in dat blogje weer een link van mij naar je bietjes 😉
Dit noemen ze het rimpel effect van het water nadat je er een steentje in hebt gegooid 😀

Liefs Sonja


Door Sanna op 9 september 2013

Ik vind het bloggen steeds leuker worden, Sonja! 🙂


Door Christina Koenders op 5 oktober 2013

Ik gebruik gember vaak voor thee met citroensap een honing. Ik laat daarbij de gember en heet water staan tot het afgekoeld is tot 40 graad en voeg dan een theelepel honing toe een citroensap. helpt ook goed tegen griep en als er een ommeslag in het weer is Van warm naar koud!

ik moet nog leren met ahornsiroop te werken, want ik warm nu kleine stukjes gember op in suikerwater tot het zacht gekookt is ( zoals je confituur maakt) en dan kun je het lang bewaren in de koelkast. Ik gebruik dit gembermengsel dan ik een glutenvrije cake.


Door Sonja op 10 november 2013

Hallo Christina, dit klinkt ook allemaal erg lekker, ook ik gebruik een drankje met Gember als ik omringt wordt door bacillen 😉
liefs Sonja


Door Nadia op 9 november 2013

Hoi Sonja,
Wat een leuk en informatief stuk. Lust totaal geen gember meer tijdens het lezen van jou stuk voelde ik de motivatie om de smaak te gaan leren appreciëren.
Ga het zeker binnenkort uitproberen.
MVG Nadia.
BEDANKT


Door Nadia op 9 november 2013

Wou zeggen dat ik totaal geen gember lust, maar tijdens het lezen van jou stuk voelde ik de motivatie om de smaak te leren appreciëren. En niet dat ik geen gember meer lust even een typ foutje. Sorry


Door Sonja op 10 november 2013

Hoi Nadia, Geweldig! als ik maar 1 persoon kan inspireren met een blog dan is mijn dag weer goed :D. Als kind lustte ik heel veel dingen niet, ik heb geleerd dat dit gedurende je leven kan veranderen, je moet soms alleen een reden hebben om weer eens iets uit te testen 😉 Sinds dat ik gember ben gaan gebruiken, pas ik het regelmatig toe. Lieve groetjes Sonja


Door Nadia op 11 november 2013

Door jou zijn mijn mama en ik ook al chiazaad beginnen te gebruiken.
Dus blijft altijd wel iemand inspireren.
Groetjes


Door Nadia op 11 november 2013

Oh ja en vandaag al gember gekocht, nu nog allen maar beginnen te gebruiken.


Door Sonja op 11 november 2013

Hallo Nadia, helemaal geweldig! Ben benieuwd wat je ervaring gaat zijn…. Liefs Sonja


Door Nadia op 11 november 2013

Hoi Sonja, ik heb vandaag een stuk gember geraspt. Wel alleen maar het sap daarvan gebruikt in vers geperst sinaasappel/citroensapje. Het smaakte goed af en tot mijn verbazing vond ik het heel lekker. Tot schrijfs nadia


Door Sonja op 11 november 2013

Hallo Nadia helemaal top! voor in mijn citroensap gebruik ik ook alleen het sap, het houdt je lekker warm wat wel toepasselijk is bij deze temperaturen 😉 Als je op mijn naam klikt dan kom je op mijn facebooksite waar ik ook nog dingen post over gezonde gewoonten 😀 liefs Sonja


Door Nadia op 13 november 2013

Hoi Sonja, jou FB-site is echt top. Kijk uit naar jou berichten.
Tot schrijfs. Nadia


Door Sonja op 14 november 2013

Hallo Nadia, ik had al gezien dat je een like had gegeven! Fijn dat ik je ook daar nog kan inspireren maar Bloggen bij Katinka blijf ik ook zeker doen, dat geeft ook mij altijd weer inspiratie en energie! xx S

Plaats een reactie Annuleren


*