Page content

Geroosterde kikkererwten

Deze zomer heb ik geroosterde kikkererwten ontdekt. Ik was op retreat in Turkije en in het nabij gelegen dorpje had je verschillende kruidenwinkeltjes en marktkraampjes. Aan vele van die kraampjes verkochten ze droge geroosterde kikkererwten op allerlei manieren gekruid.

Dit vond ik een top snack. Het was licht, gemakkelijk mee te nemen, lekker en voedzaam.

Ik nam alvast een grote zak mee als souvenir voor de thuisblijvers. Ondertussen zijn deze op en was ik genoodzaakt om ze zelf te maken. En gelukkig! Want ik ontdekte dat het helemaal niet moeilijk is en doordat je kan kiezen voor je favoriete kruiden kan je een heel gamma aan hartige snacks maken.

Je kan kikkererwten koken, weken of een blik kikkererwten gebruiken.

Ik koos ervoor om de kikkererwten te weken.

Recept geroosterde kikkererwten

Dit heb je nodig:

  • 1 kop gedroogde kikkererwten (ca 240 ml)
  • 2 el citroensap
  • kruiden naar keuze : curry, komijn, paprika, himalayazout, peper

Zo maak je het:

  • Week de kikkererwten gedurende een hele nacht.
  • Voorverwarm de oven op 180°
  • Giet de kikkererwten af, spoel ze, doe ze in een kom met het citroensap en kruiden.
  • Meng de kikkererwten goed door mekaar zodat ze allemaal een dun laagje kruiden hebben.
  • Plaats ze dan op een bakpapiertje in de oven en rooster gedurende 45 minuten.

Eet ze

Wanneer eet je ze?

  • Als snack
  • Bovenop een salade – het maakt je salade extra knapperig
  • In de warme soep – of in de rauwe soep : het geeft wat ‘crouton’ gevoel
  • Bij een groentenschotel
  • Overal waar je wat extra knapperigheid wil.

Of op mijn snelle “ik wil comfort food maar ik weet dat ik veel GROEN moet eten” salade

Recept voor deze comfortfood salade

Dit heb je nodig:

  • een groot pak sla – ik kies meestal voor een mix van verschillende salades omdat dit kleur geeft, variatie geeft en gewoon ook erg gemakkelijk is
  • een handvol geroosterde kikkererwten (ps: deze bewaren erg lang) – ik kies graag voor een pittig gekruide versie
  • voor de dressing: 1/4 kop tahini + 1 lookteentje + 2 el olijfolie + wat citroensap + 1 el honing + water om te verdunnen + een snuf zout en peper

Zo maak je het:

Mix alle dressing ingrediënten en strooi rijkelijk wat dressing over de salademix. Doe er dan de geroosterde kikkererwten over.

Heerlijke zoet/zoute kruidencombo’s

  • tamari (glutenvrije sojasaus), chilipoeder
  • kaneel en paprika
  • salie en look
  • peper en rozemarijn
  • kaneel en agavesiroop (of honing)
  • gember en kaneel
  • tamari en agave

Jouw beurt

Ga jij deze gemakkelijke en voedzame snack ook eens uitproberen?

banner-betover

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

3 reacties op “Geroosterde kikkererwten


Door Vera op 29 november 2015

beetje teleurgesteld… de kruiden bleven absoluut niet aan de kikkererwten kleven terwijl ik dus voor een keertje wel de verhoudingen netjes had gevolgd.


Door Katinka op 29 november 2015

Goh wat jammer, dat had ik helemaal niet. Heb je gedroogde kikkererwten genomen die je geweekt hebt, want daardoor voelen ze heel vochtig en door het vocht blijven de kruiden kleven. Anders weet ik ook niet direct wat je nog zou kunnen doen. En dat is echt jammer, want het is een zalige snack.


Door Vera op 30 november 2015

ja, idd, zelf geweekt… had de indruk dat het citroensap niet nodig was omdat de kikkererwten vochtig genoeg waren om kruiden te laten plakken…

Plaats een reactie


*