/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Gezond eten en toch niet afvallen

Ik hoor meer en meer de volgende klachten : Ik eet gezond, maar ik kan niet afvallen

Of :

 • Ik eet biologisch, toch val ik niet af
 • Ik eet suikervrij, toch val ik niet af
 • Ik let op mijn calorieën, toch val ik niet af

Net daarom is bij het Slank en Gezond programma de 12 maanden coaching zo ontzettend belangrijk. Gastblogger Marieke volgt het programma en stuurde mij haar eetpatroon in de hoop dat ik hier “foutjes” in kon ontdekken, want ze wil graag afvallen en is haar ganse leven een echte jojo-er geweest. Ik vind het superbelangrijk dat ik Marieke meteen opvolg.

Eetdagboekje

Dit is haar eetdagboekje dat ze doorstuurde.

Opstaan:
citroensap met lauwwarm water

Ontbijt:
Zelfgemaakte amandelmelk met handje haver geweekt over nacht, met
paar rozijnen, chiazaadjes, yogibesjes.
Daarbij 2 grote glazen kruidenthee

Tussendoortje
Smoothie van (2 pers.)
2 geperste sinasappels
2 geperste mandarijnen
1 banaan
1 appel met schil
2 grote stengels bleekselderij
R handenvol spinazie
Theelepel maca

Lunch
Diep bord met sla, rucola, tomaatjes, hennepzaadjes. Dressing van
citroensap met olie en veel groene kruiden

Tussendoortje
Handje gepelde walnoten, 2 grote bekers kruidenthee

Diner
Geroerbakte spitskool en worteltjes op gekookte quinoa.

Avond
Thee of 1 koffie.

Ik analyseer het eetdagboekje

Dit was mijn antwoord.

“Ik heb je eetpatroon in www.cronometer.com ingevoerd – natuurlijk met hier en daar wat gissen naar de hoeveelheid (en ik heb hennepzaadjes dat het systeem niet kende vervangen door zonnebloempitjes) – maar het geeft wel een globaal idee van waar het “mis” kan gaan. Voor alle duidelijkheid : ik spreek hier over “mis” maar dit is niet mis in de zin van gezondheid maar mis in de zin dat je er niet zo snel van zal afslanken. Dit is wat veel vrouwen overkomt. Ze starten met een gezonde levensstijl en vallen wat af. Dat is vrij logisch omdat je toch sowieso veel minder snoepgoed en zo gaat nemen. Maar als het patroon toch niet in balans is, dan komt er na een tijdje (en bij jojo-ers is dit erg snel) de klad in.

Ik begon met het invullen van je ontbijt. In eerste instantie schrok ik, want het bleek erg weinig kcal te bevatten (lees energie). Nu kan ik me in hoeveelheden vergist hebben, maar toch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan kwam je tussendoortje en toen werd ik meteen wat gerustgesteld. Dat vult al veel energie maar ook vele voedingsstoffen aan. So far so good, ik was tevreden.  Of niet tevreden, want ik kon geen echte fout ontdekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen kwam de lunch. Deze bracht al meteen een “‘mis” aan het licht, namelijk je bleef serieus achterwege met je koolhydraten (niet brood en pasta, maar wel fruit en groenten) en je “toegestane” vetpercentage ging naar 115%. Dus net iets teveel en dat al vanaf de lunch. Ik begon het verschil te zien met mijn eetpatroon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tussendoortje kwam en joeg het vet% de lucht in. Aiai, het werd duidelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het avondmaal kwam en dit was weer ideaal. Een goede portie gezonde koolhydraten. Oef. Dat ging weer de goede richting uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen had ik het totaalbeeld en ik merkte dat :

 1.  je niet voldoende gegeten had qua energie – volgens mijn input kwam je rond de 1200 kcal (zie bijlage 5) en hormonen komen niet in balans bij een laag kcal eetpatroon.
 2. je koolhydraten % is te laag
 3. je vet% is te hoog

Tips :

 • Een grotere smoothie maken (dubbele portie).
 • Keer je ontbijt (met dubbele portie) en tussendoortje om. Iets met noten of haver heeft langer nodig om te verteren. Dus om niet op te blazen, is het best om eerst het snel verteerbare te eten en dan later pas hetgeen wat langer in de maag/darmen zit.
 • Eet als namiddag tussendoortje een warme kom soep of weer een smoothie of bananenijs of wat rozijntjes.
 • Kies 1 vetbron naar keuze. Ik eet ofwel een avocado bij mijn sla, maar dan nergens meer noten gedurende de dag, ofwel noten maar dan geen avocado, ofwel een rauw dessert zoals de taart, maar dan ook geen andere vetbron meer.

Waarom dit hoog fruit en groenten en laag vet?

 • Vetten zijn bedoeld voor de reserves. Noten zijn in de natuur enkel maar beschikbaar net voor de winter start om ons dat extra laagje te geven. En al zijn ze supergezond, ze zijn niet bedoeld om dagelijks te veel te eten.
 • Koolhydraten (de goede weliswaar) zijn de ideale brandstof voor alle functies in je lichaam. Geef hiervan voldoende en stap voor stap herstelt je lichaam en ook de onbalansen in de hormonen. Dit kost tijd. Dit kan 2 jaar duren voor iemand die jojoot.

Hopelijk kan je hier wat mee. Probeer echt ook eens het eetdagboekje dat in de besloten facebookgroep staat. Aan de hand daarvan krijg je meteen een gewoonte van hoe je maaltijden samenstellen. Speciaal voor jou heb ik hieronder enkele receptjes met lekkere en gezonde dressings.”

Marieke gaat nu verder aan de slag met het voorbeeld eetdagboekje. Voor wie geen klant is van het Slank en Gezondprogramma, vind een voorbeelddagje van mijn eetpatroon hier.  Ik zeg altijd : eet 4 dagen lang volgens dit eetpatroon en je zal verschil voelen. Natuurlijk haal je geen resultaat op 4 dagen maar je lichaam zal sowieso positief reageren en dan weet je dat je de goede richting uit gaat.

Extra slank & gezonde receptjes

Mango Dressing

Ingrediënten

 • 2 koppen tomaten
 • 2 koppen mango
 • 2 el balsamico azijn ofwel citroensap
 • ½ kop water

Mix in de blender.

Blauwe Bessen Dressing

Ingrediënten

 • 1,5 kop blauwe bessen (dit mogen bevroren bessen zijn)
 • 2 dadels
 • 1 el appelazijn
 • 1 el citroensap

Mix in de blender.

“Try it – you’ll like it” Dressing

Ingrediënten

 • 1 peer, in stukjes
 • 1 kop spinazie
 • 2 el walnoten
 • Citroensap naar smaak

Mix in de blender.

Rode Paprika Dressing

Ingrediënten

 • 1 rode paprika, in stukjes
 • 1 tomaat
 • Sap van ½ citroen
 • selderzout

Mix in de blender.

Zit jij ook met dezelfde vraag : je eet gezond maar slankt niet af? Wanneer je het Slank en Gezondprogramma bestelt, dan is je kans van slagen veel groter omdat de constante coachingsmogelijkheden HET verschil kunnen maken. Let op : de actie 1 bestellen – voor 2 personen krijgen loopt morgen af.

Waar zit jij mee?

 

 

 

 

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

2 reacties op “Gezond eten en toch niet afvallen


Door Julie op 5 januari 2014

Mag ik ook eens aan die groep toegevoegd worden?

Groetjes Julie


Door Katinka op 5 januari 2014

Hoi Julie,
Bedoel je dat je ook toegang wil tot het Slank en Gezondprogramma? xx

Plaats een reactie


*