Page content

Gezonde picknick recepten

Helaas doet het weer de laatste tijd anders vermoeden, maar het is toch echt zover: het picknickseizoen is aangebroken. Omdat Amsterdamse huizen vaak klein zijn en maar weinig zijn gezegend met een tuin, speelt het sociale leven in onze hoofdstad voornamelijk buitenshuis af. Zodra een zonnestraal zich laat zien, rent iedereen bewapend met kleedje, flesje wijn, bbq en hapjes richting het park. Gezelligheid ten top!

‘Maar wat eet jij dan?’

Dit is een vraag die me vaak wordt gesteld, met enige medelijden op het gezicht.

In deze blog wil ik een aantal simpele recepten meegeven, die ook leuk en lekker zijn voor je medegasten, waar je niet ellenlang voor in de keuken hoeft te staan, met ingrediënten die vrijwel overal te verkrijgen zijn.

Lekker!

Om te beginnen: Crudité met dips. Dit kan eigenlijk niet fout gaan, belangrijk is te kiezen voor stevige groentes. Ik geef nu twee dips mee, een zoete en een hartige, maar op mijn blog (www.rawfullynuts.com) vind je nog meer dressingrecepten. Wees creatief!

Verder geef ik één saladerecept mee. Uiteraard kan je voor alle soorten salades gaan, maar deze vind ik goed passen, omdat de salade stevig is van structuur. Je hoeft dus niet bang te zijn met slappe slablaadjes aan te komen. De basis voor deze salade is misschien verrassend en wordt niet gelijk geassocieerd met zomers, maar ach ze worden tegenwoordig het hele jaar door verkocht, dus waarom niet? Ik heb het over boerenkool! Ik weet dat niet veel mensen een gat in de lucht springen bij het idee van een boerenkoolsalade, maar geef deze de voordeel van de twijfel.. Al velen (ook niet-boerenkoolliefhebbers) heb ik weten te overtuigen met deze salade. Hij is dus stevig van structuur, maar verder fris en toch ook hartig. En niet onbelangrijk, hij is in een handomdraai klaar.

Crudité met dips

  • komkommer
  • wortel
  • cherrytomaatjes
  • courgette
  • paprika
  • optioneel: stevig fruit, als appels, peren, sharonfruit.. of mandarijnpartjes, druiven etc. Ook lekker om te dippen.

Simpel: was en snij alle groenten in ‘dipsize’ groottes. Uiteraard hoef je dit niet te doen bij de cherrytomaatjes. Ga je ook voor fruit als appel en peren, besprenkel dit dan met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Notendipper

  • 2 kop geweekte amandelen (ongeroosterd en ongezout)
  • water naar gelang blender het nodig heeft
  • snufje keltisch of himalaya zout
  • 1 teentje knoflook
  • paprikapoeder
  • italiaanse kruiden

Dit gerecht heeft een kleine voorbereiding nodig: zet de avond voor de picknick, voor het slapen gaan, op water en laat het een nacht weken. De volgende ochtend de amandelen even goed afspoelen. Het weken heeft in dit geval twee functies: het zorgt ervoor dat de noten beter door onze darmen kunnen worden verteerd en het blenden zal makkelijker gaan.

Doe de amandelen in de blender, voeg de kruiden toe en een klein scheutje water. Zet de blender aan en kijk of hij in staat is goed te blenden. Is dit niet het geval, voeg je telkens een klein scheutje water toe, totdat de messen van de blender goed grip krijgen op de massa. Blijf blenden tot een relatief egale massa is ontstaan.

Dadel-Marmelade

  • 10 dadels
  • sap van 1 sinaasappel
  • zeste van 1 sinaasappel
  • optioneel
  • snufje keltisch zeezout/ roze himalayazout

simpel: ontdoe de dadels van hun pit en doe ze vervolgens met de overige ingrediënten in de blender. Houd je niet van het bittertje van de zeste, of is het ook voor kinderen, dan kun je de zeste vervangen door een extra scheutje sap van de sinaasappel.

PS : je vindt trouwens ook een recept voor dadelpasta in het gratis ebook van Katinka “Durf Genieten van Slanke Desserten”

Boerenkoolsalade

  • 1 zak boerenkool
  • 2 avocado’s
  • sap van 1 grote citroen ( 2kleine)
  • 6 tot 8 zongedroogde tomaten
  • snufje keltisch zeezout/ roze himalayazout

Ik geef twee manieren mee hoe je de salade kan maken.

Mijn manier (overigens de luie manier ;-)): Doe de avocado’s in de keukenmachine, met het citroensap, zout en 2 van de zongedroogde tomaatjes. Mix het geheel tot er een soort van egale dressing ontstaat. Voeg vervolgens de andijvie toe en pulse dit door de dressing. Snijd de overige tomaatjes fijn en voeg dit over de salade toe als topping. Et voila, 1 minuut werk ongeveer!

De oorspronkelijke manier is als volgende: Meng de avocado’s met de citroensap en het zout. Dit kan d.m.v. het prakken met een vork, of met een staafmixer. Doe de boerenkool in een kom en verdeel de dressing over de boerenkool. Was je handen goed en masseer vervolgens de dressing door de bloemkool. Als laatste verdeel je de kleingesneden zongedroogde tomaatjes over de salade.

Tips en Trics

Wat (in mijn ogen) echt onmisbaar is bij een picknick op een warme zomerse dag? Watermeloen! Deze vrucht, de naam doet het al vermoeden, zit boordevol water! Dit is kwaliteitswater dat ons lichaam hydrateert en waar geen glaasje kraanwater tegenop kan. De watermeloen zit boordevol vitamines (A, B6, C, D, E en K), mineralen (calcium(!), magnesium, ijzer, potassium, zink, selenium enz) en lycopeen (antioxidant en goed voor je huid), maar staat bovenal bekend om zijn hitte verdrijvende vermogen. Precies wat je lichaam nodig heeft op een hete dag! Het enige wat je nodig hebt om de vrucht te verorberen is een mes, om hem in stukken te snijden. Et voila.. nothing beats a watermelon on a hot steamy day!

Nog even een tip wat NIET te gebruiken:

Kokosolie!

Uiteraard kun je dit wel aan dressings toevoegen, of andere vloeibare substanties, maar was je van plan ‘koekjes’ of ‘taartjes’ te maken dan raad ik het af. Kokosolie is op kamertemperatuur hard, maar smelt al bij 24graden ongeveer. Je kunt je voorstellen dat deze temperaturen op zomerse dagen makkelijk worden bereikt, vooral in de zon. Dus doe jezelf een plezier, bespaar alle creabea-moeite om uitgelopen taartjes te voorkomen, tenzij je gewapend met goedwerkende koelbox ten tonele verschijnt!

Rijpe bananen

Ohja, rijpe bananen zijn ook niet zo’n succes, ook niet in schil. Dit hoef je maar één keer mee te maken om te begrijpen wat ik bedoel 😉

Wat zijn jouw tips en trics? Ik ben super benieuwd!!

LAAT DIE ZOMER MAAR KOMEN!!

 

Aleid Koopal
Aleid Koopal, 28jarige jongedame uit Amsterdam, eet sinds de zomer van 2012 rauw. Over haar (zoals ze het zelf noemt) rauwe reis schrijft ze op haar blog www.rawfullynuts.com. Via dit kanaal probeert ze op een leuke en luchtige manier interesse en bewustwording te creëren van het belang van goede voeding.

Comment Section

2 reacties op “Gezonde picknick recepten


Door Sonja op 20 juli 2013

Hallo Aleid, deze tips ga ik zeker eens proberen, de notendipper lijkt me erg lekker!

Ik zou ook een lekkere frisse smoothie of een lekker zomerdrankje: sap van een grapefruit aanvullen met water tot halve liter en zoeten met een t.l ahormsiroop of stevia of lucumapoeder meenemen.

Om toch kokosolie te kunnen gebruiken bij de picknick: smeer je huid er lekker mee in en je hebt een lekkere bescherming tegen het zonnetje 😉

Nu maar hopen op het zonnetje (die heeft zich vandaag verstopt) :$
groetjes Sonja
Wie heeft er nog meer tips?


Door Denise op 20 april 2014

Hij is natuurlijk al van bijna een jaar geleden, maar hoeveel andijvie en bloemkool heb je nodig voor het boerenkoolsalade recept? Ik zie ze niet in de ingrediëntenlijst staan. Ik neem aan dat bloemkool een vergissing is en boerenkool moet zijn, maar hoe zit het met de andijvie? De rest van het recept klinkt goed en het proberen waard.

Plaats een reactie


*