/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Gezonde snoepjes

Gezonde snoepjes? “Mama, mag ik een snoepje?” Deze vraag hoort iedere mama zeker één keer per dag. En zeg nou zelf: hebben we niet allemaal wel eens zin in een snoepje? Maar ja….als “bewuste” ouder, geef je ze liever niet al die bewerkte, vol met suiker en kleur- en smaakstoffen opgepompte snoepjes. Dus…je gaat naar de natuurwinkel, geeft kapitalen uit aan allerlei toffees, lollies en dropveters zonder enge E-nummers en met natuurlijke zoetstoffen. Eén zakje met 6 lollies kost al gauw 1,85 €. Dat is best een flinke hap uit je budget! Zeker als vriendjes en vriendinnetjes komen spelen en óók wel willen snoepen. En wat dacht je ervan als de hele straat even langs komt om iets lekkers te halen? Dat gebeurde bij ons regelmatig.

Voorheen had ik nog wel eens de oplossing om mijn eigen kinderen dan het gezonde snoep te geven, en een zak met “gewoon” snoep achter de hand te houden voor de kinderen uit de buurt.  Ik voelde me daar best schuldig over (ik geef die kinderen vergif wat ik mijn eigen kinderen niet eens wil geven!), maar dat kon ik voor mezelf nog wel een beetje vergoelijken: “Ach, die kinderen lusten die andere snoepjes niet eens, of ze merken het verschil niet. Hun smaak is al zó verpest!” Maar eigenlijk bleef het aan me knagen. Ik voelde me net een enge drugsdealer. Ik deed mee aan de lobby van de suiker- en snoepfabrikanten! 

Gezonde snoepjes

Met de komst van mijn droogoventje was de oplossing snel gevonden. Ik kwam er achter dat gedroogd fruit een héél lekker en gezond “snoepje” was! En een beetje slim ingekocht en verwerkt, was dit goedkoper dan de snoepjes van de natuurwinkel! Een beetje vreemd voor kinderen die gewoon snoep gewend zijn? Ja, dat is zo. Maar eenmaal geproefd, vinden ze het eigenlijk allemaal hartstikke lekker.

En zo trakteren wij de vriendjes en vriendinnetjes rond “snoepjestijd” op onze heerlijke snoepjes van Moeder Aarde: appel, banaan, ananas, mango, aardbeitjes en frambozen….ze vinden het heerlijk! En wanneer het échte durfals zijn, vullen we de snoepjes nog wel eens aan met wat nootjes en zaden. Spannend hoor!  Nu hoor ik je zeggen: “een droogoven? Dat is toch hartstikke duur?”. En inderdaad; de aanschaf van een droogoven is een flinke uitgave. De meest gebruikte is de “Excalibur”, een prachtig apparaat met verschillende lades en een thermostaat. De kleinste kost nieuw rond de 200 Euro. Maar wat dacht je van het zoeken naar andere merken? En ook het aanbod in tweedehands droogovens is –hoewel schaars- aan het toenemen. Het loont zeker de moeite om hier naar rond te kijken op het internet. Ik heb op deze manier mijn droogoven gekocht: een ronde van het merk Stockli. Hij heeft drie trays, een tijdsklok en een thermostaat. Dat laatste is heel belangrijk als je echt RAW wilt eten. Dan wil je natuurlijk niet dat de temperatuur boven de 42 graden komt. Hij was praktisch niet gebruikt en heeft mij 125 € gekost, inclusief verzending. Naast mijn Magimix keukenmachine (ook tweedehands!) is het de beste koop uit mijn keuken geweest! Naast fruit, droog ik er ook crackers in (gemaakt uit zaden en groente), of een overheerlijke RAW lasagne.

Een droogoven : De kosten in gebruik

Grootste tegenargument voor het drogen van mijn voeding is dat hij uren moet draaien om het droog te krijgen. “Dat kost toch stroom?” Ik ben eens gaan rekenen. Mijn droogoven heeft een vermogen van 600 watt. Eén kWh (Kilowatt-uur = 1000 watt per uur) kost gemiddeld 22 cent. Met andere woorden: een apparaat van 1000 Watt verbruikt 22 cent per uur. Voor het gemak neem ik deze rekensom, maar rond het af naar beneden omdat mijn machine 600 watt verbruikt. Om mijn ananas snoepjes te drogen, heb ik 16 uur de droogoven aan gehad. Dat kost mij dan (16 x 0.20 €) maximaal 3,20 € aan elektriciteit (de oven staat natuurlijk niet hoog, en slaat daarom ook niet telkens aan). Bedenk hierbij dat deze “snoepjes” je kind echt vóeden: het zal er veel minder van nodig hebben om een voldaan gevoel te hebben dan van de snoepjes uit de supermarkt. Je voorraadje kan zo een hele tijd mee gaan. Valt het dan niet reuze mee?

Slim stapelen

Het is ook belangrijk dat je je droogoven slim gebruikt: het apparaat staat aan. Het blaast uren lang warme lucht door de verschillende lades heen. In het begin nemen de vruchten nog veel plaats in. Voor mijn oventje gold in dit geval dat ik drie ananassen (gekocht voor 1€ per drie!) had verdeeld over de lades. Gaandeweg het proces, krimpen de plakjes ananas echter. Er ontstaat dus meer ruimte. Maak daar gebruik van! Ik haalde in dit geval één lade leeg, en gebruikte de lege lade om er frambozen op te leggen. Hij draait toch, dus voeg steeds weer andere dingen toe, die óók nog gedroogd moesten worden. Laat nóóit je apparaat draaien voor slechts één tray. Dat is zonde. 

Gewone oven

Heb je (nog) geen droogoven? Geen nood, je kunt deze methode natuurlijk ook toepassen in een gewone hete luchtoven. Het resultaat is dan wel vaak iets minder mooi, en de temperatuur zou iets boven de 42 graden kunnen uitkomen. Maar het is zéker te doen. Zet je oven op de laagste temperatuur en houd de deur geopend. Draai je fruitpartjes regelmatig om, zodat ze gelijkmatig drogen. Pas wel op: een hete lucht oven gebruikt natuurlijk wel veel meer elektriciteit! Het loont dus echt de moeite om in de tussentijd te gaan uitkijken naar een tweedehands droogoven.

Een stap voor stap handleiding voor mijn fruit-snoepjes vind je op mijn blog Ik wens je veel snoep plezier!

Laat je me eens weten wat jij en/of jouw kinderen de lekkerste snoepjes vinden?

 

Sanna Van Tets
Sanna van Tets-Jonkhart, bouwjaar 1971, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Gediplomeerd Lifecoach en Pedagogisch Medewerker. Specialismes: holistische kijk op (op)voeding & gezondheid en gezond leven binnen een budget.

Comment Section

7 reacties op “Gezonde snoepjes


Door Ellen op 29 november 2013

Bedankt voor de tips, Sanna!

Ik vind het altijd prettig om te lezen wat voor apparaten iemand gebruikt en daarmee blij is.

Ben ook benieuwd naar het recept van gedroogde crackers met zaden en groente en de raw lasange.

Fijn weekend!
Groetjes, Ellen


Door Sonja op 30 november 2013

Hallo Sanna,
Ook mij inspireer je hiermee tot toch de aanschaf van zo’n droog oven. Ik had de rondevorm ook gezien maar was bang dat die te klein zou zijn. Maar qua ruimte innemend item weer ideaal om dat mijn aanrecht al supervol staat. Je tip tot het inschikken van fruit gedurende het proces haalt me over de streep….

Super TIP!

Bedankt! Lieve groetjes Sonja
Nu alleen nog mijn man niet te veel laten schrikken want hij heeft hierbij het beeld voor zich van een aflevering in de serie Friends, waarbij (een zich “vreemd’ gedragend) persoon zich ook bezig houd met het drogen van fruit en op het laatst betitelt word als “fruitdryingmaniak” Mijn man noemt me ook zo als ik fruit (nu nog in een oven) droog 😉


Door Sanna op 30 november 2013

Hoi Ellen, dank je voor je reactie!

Ik moet idd de recepten voor de lasagne en de crackers gauw uitwerken. Er ligt een heel stapeltje van recepten die ik heel graag wil delen met jullie. Het is zo stom: ik doe de dingen meestal gewoon op “gevoel”, maar daar hebben jullie dan zo weinig aan he? Dus…. ik ga beter meten! Wordt vervolgd dus….. 🙂

Hartegroet,

Sanna


Door Ellen op 1 december 2013

Ik wacht rustig af! Groetjes, Ellen


Door Sanna op 30 november 2013

Hoi Sonja,

Wat leuk dat je nu ook over de streep bent! Jammer dat ik geen aandelen bezit in die droogovens, hahahaha. Nee joh, ik vond het eerst ook zo’n enorme uitgave en wéér een machine in mijn keuken…. Maar het is echt een heel goede keuze geweest. Weet je dat ik er ook de zaden van mijn pompoenen in droog (koude lucht natuurlijk)? Dan kan ik ze volgend voorjaar weer zaaien!

Grappig, ik ken die aflevering van Friends niet…Toch weer eens wat DVD-tjes bekijken!

Heel veel liefs, Sanna


Door Sonja op 3 december 2013

Geloof jij in voor-bestemming?? ik nu wel…… mijn oven heeft het begeven…… iets/iemand wil heel graag dat ik een droogoven ga aanschaffen haha 😉 lfs Sonja


Door Sanna op 3 december 2013

Nee toch!? hahaha wat erg! Maar moet er ook om lachen! Dat soort dingen heb ik ook altijd…. synchroniciteit noemen ze dat! hahaha

Maarre….een oven is toch ook onmisbaar hoor. Althans…ik kan er toch niet zonder. Af en toe wil ik toch ook gewoon even een gezond brood bakken, of een lekker stuk gevulde speculaas…. 🙂

Succes!!!!

Liefs, Sanna

Plaats een reactie


*