Page content

Glutenvrije cake

Ik schreef al eens eerder over mijn vriendin An. Zij heeft een glutenallergie en pas wanneer je zoiets hebt, merk je in hoeveel producten dit wel niet zit. Omdat ze ook nog eens geraffineerde suikers vermijdt, vraag ik graag naar haar receptjes. Want al zijn deze niet rauw, ze zijn wel een pak gezonder dan de gesuikerde glutenversies.

Glutenvrije cake

Gisteren maakte zij cake. Ze zocht een recept op het internet dat gewone ingrediënten bevatte zoals 150g boter + 150g suiker + 175g meel + 3 eieren …

Vervangen door …

Ze verving de boter door kokosolie. Wanneer je dit doet, moet je wel het aantal gram minderen. Ze verving de suiker door agavesiroop zodat de bloedsuikerspiegel niet zo de hoogte in vliegt. En ze verving het meel of de bloem door amandelmeel.

Testje

Ik mocht als testpersoon fungeren. Al goed dat ze na één sneetje rustig terug het zilverpapier erom heen deed, want ik had em helemaal opgesmuld. Heel lekker en smeuïg.

Recept

  • 100g kokosolie
  • 3 el agavesiroop
  • 175g amandelmeel
  • 1 tl natriumcarbonaat (dit maakt de cake luchtiger want glutenvrij bakken geeft vaak een zware textuur)
  • 4 appel, in stukjes
  • 120g appelmoes (zonder suiker)
  • kaneel (optioneel)
  • rozijntjes (optioneel)

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 180°. Kokosolie en agave mengen en dan het meel, natriumbicarbonaat en appelmoes er bij doen.
  • De appel schillen en in stukjes doen. Meng indien gewenst met wat kaneel en rozijntjes. Schep dit onder het mengsel.
  • Doe het mengsel in een cakevorm en bak ca 45 à 50 min in de oven op 180°

Het voordeel van deze cake

  • Je hebt geen geraffineerde suikers binnen
  • Je houdt je bloedsuikerspiegel stabiel door het gebruik van amandelmeel en agavesiroop ipv geraffineerd meel en suiker

Dankjewel An! Hopelijk vind je nog vaak de tijd om met recepten te experimenteren. Ik test ze graag uit!

Testen jullie dit receptje ook eens?

Je vindt nog meer lekkere recepten in het gratis e-book

[optin]

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

8 reacties op “Glutenvrije cake


Door Laura op 29 januari 2013

Lekker hoor, ik bak al een flinke tijd met amandelmeel, zonder suiker. Lekkere muffins met banaan, heel smuiig 🙂
Heelijk om zo te experimenteren! Ik vind het een verrijking. Iedereen vraagt of ik een glutenallergie heb, nee godzijdank niet, maar ook zonder zo’n nare allergie kun je jezelf niet dit soort heerlijkheden ontzeggen vind ik 😉


Door nadia op 31 januari 2013

Amandelmeel is dat hetzelfde als amandelpoeder??
In een reformzaak kan ik dit waarschijnlijk wel vinden.


Door Katinka op 31 januari 2013

Ja, is eigenlijk hetzelfde want het gaat om gemalen amandelen. Het enige verschil is dat meel iets fijner gemalen is. Zelf wissel ik af : het amandelpoeder koop ik gewoon in de supermarkt, maar als ik in de natuurwinkel ben dan neem ik alvast het meel mee.


Door Simone op 7 februari 2013

Dag Katinka,

Gisteren, 6 febr., heb ik deze cake gebakken en hij is heerlijk! I.P.v. amandelmeel heb ik hem gemaakt met boekweitmeel, dat ik nog in de kast had staan. Ik heb zelf rauwe appelmoes gemaakt in de keukenmachine met een flinke theelepel kaneel, gemaakt van zoete en zure appels. De volgende keer wil ik alleen zoete appels proberen, die bij ons ook gebruikt worden voor hete bliksem( dit is zoete appelstamppot). I.p.v. agavesiroop gebruik ik ahornsiroop. Ik lees jouw blog al een paar maanden en je hebt me geïnspireerd om anders te koken. Dank je wel!


Door Katinka op 11 februari 2013

Goed idee om het eens met boekweitmeel te proberen. Ga ik alvast ook eens doen.


Door nathalie op 11 februari 2013

Klinkt lekker! dit ga ik zeker een keer maken


Door Sofie op 1 juli 2013

Klinkt super, dit ga ik ook eens maken! Ik neem aan dat honing in plaats van agave ook wel lukt? Of misschien ga ik kokosbloesemsuiker proberen….


Door Katinka op 2 juli 2013

Lukt zeker hoor Sofie. Honing en agave zijn gemakkelijk onderling te wisselen. De hoeveelheid kokosbloemsuiker moet je misschien lichtjes aanpassen. Maar dat moet zeker ook lukken.

Plaats een reactie


*