/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Guacamole

Guacamole kan je eten als dipsaus voor in repen gesneden groenten zoals wortels, bleekselderij, komkommer en radijsjes.

Serotonine en nog veel meer in avocado

Wist je trouwens dat avocado serotonine bevat die ons het gelukshormoon laat aanmaken (dopamine). Het bevat omega-9 vetzuren waaronder betasitosterol dat het slechte LDL-cholesterol verlaagt en is rijk aan glutamine (repareert de slijmvliezen, loopt van mond tot kont).  Avocado bevat veel magnesium, kalium, zink, koper en vitamine B. Ook bevat het de stof lecithine waardoor hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden en werkt het effectief tegen de candidaschimmel.

De eetbare bostuin

Een eetbare bostuin daar droomde ik al jaren van. Eén die gelegen is op een landgoed met eeuwenoude bomen, waar kippen en pauwen over het terrein lopen. Waar prachtige bloemen bloeien, vlinders fladderen, vogels fluiten en waar je iedere ochtend een haan hoort kraaien. Een waterpartij waar herten komen drinken en waterlelies bloeien en waar libelles af en aan vliegen. Waar ik met mijn mandje door het bos oude groenten en vruchtensoorten kan plukken die ik ’s avonds klaarmaak en bereid op de oude houtgestookte stoof  en kan delen met mijn gasten. Mijn droom is om zelfvoorziend te zijn. Een geit voor de melk, kaas, boter, yoghurt en room. Zoveel mogelijk diversiteit in oude vergeten groenten en fruitsoorten.

Moestuin

Ik heb sinds januari dit jaar een moestuin samen met mijn zus. Niet gelegen zoals boven beschreven maar wel in een oud dorp gelegen naast een pastorie met ‘De Oude Toren’ op de achtergrond. Het is een historische buitenplaats en in 1893 in het bezit van de graaf van Limburg Stirum in 1976 (mijn geboortejaar) is het tot volktuincomplex gesticht. Wees dus heel gedetailleerd in wat je het universum vraagt.

Biologische-dynamische teelt

Het is maart en ik kan niet wachten om met de moestuin te gaan beginnen. Er zijn al wat zaden geplant zodat ze binnen alvast groter en sterker kunnen groeien voordat ze in de volle grond geplant worden. We proberen zoveel mogelijk aparte eetbare groenten te planten die we gaan indelen volgens de biologisch-dynamische teelt. Dit houdt in dat de bodem met rust gelaten wordt en zo goed mogelijk gevoed wordt door bodemverbeteraars. Zo zijn er groenten en bloemen die elkaar kunnen versterken in groei en bloei waardoor ziekten zo min mogelijk de kans krijgt om toe te slaan.

Het is eigenlijk net als het menselijk lichaam. Als we maar zoveel mogelijk gezonde voeding eten die onze darmbacteriën voeden en onze organen met vitaminen en mineralen ondersteunen krijgen ziektes en virussen zo min mogelijk de kans.

Er zijn natuurlijk groenten die we helaas niet kunnen telen. De avocado is er bijvoorbeeld één van. Deze heeft veel warmte en zon nodig en kan niet in ons koude kikkerlandje groeien.

Recept voor guacamole

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2  grote rijpe avocado’s
  • 1 kleine ui
  • half bosje verse koriander
  • sap van 1 citroen of limoen
  • versgemalen peper en zeezout
  • 2 tomaten
  • optioneel: klein stukje rode peper heel fijn gesneden

Zo maak je het:

  • Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
  • Schil de ui en voeg deze samen met de koriander bij de avocado. Pureer het in de keukenmachine.
  • Pers de citroen uit en roer dit door het avocadomengsel.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Snijd de tomaten in 4en. Verwijder de zaden en snijd het vlees in kleine blokjes.
  • Schep dit door het avocadomengsel. Voeg voor een echt pittige variant de fijngesneden rode peper toe.

Jouw beurt

Wanneer heb jij voor het laatst avocado gegeten?

Wil je meer inspiratie voor gezonde recepten? Ontvang ze via https://www.lebonbonfranc.com/gezonde-recepten/

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

0 reacties op “Guacamole

Plaats een reactie


*