/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Hoe candida bestrijden

Vraag : ik eet erg gezond, grotendeels rauw en ik blijk candida te hebben. Er is mij aangeraden om te minderen met fruit en dus ook met smoothies. Ik zou het jammer vinden om met deze gezonde levensstijl te moeten stoppen. Ik voel me er zo goed bij. Maar naar verluidt is fruit en dus vooral de suikers in fruit slecht indien je van candida verlost wil raken. Wat is jouw mening?

Antwoord

Antwoord : Om je van candida te verlossen, is het goed om weten dat een overgroei van candida te maken heeft met het eten van teveel vet en niet van teveel suiker. Wanneer we teveel vet eten, dan zorgt het overtollige vet ervoor dat je insuline gevoeligheid vermindert.

Insulinegevoeligheid

Wat is insulinegevoeligheid? Wanneer je fruit eet, dan eet je kant en klare brandstof voor je lichaam. De natuurlijke suikers komen via je maag naar de darmen en worden dan aan de bloedstroom afgegeven. Vanaf dat suikers in de bloedstroom komen, gaat de pancreas insuline produceren. Insuline is een soort van sleutel die past op de deur van de cellen zodat de suikers (glucose) in de cellen opgenomen kunnen worden.

Wanneer je minder insuline gevoelig bent, dan kan je dit vergelijken met dat de sleutel niet zo goed meer op het slot past, waardoor de suikers niet zo goed meer in de cel kunnen. Vergelijk het met een laagje vet dat op het slot ligt en net zoals teveel vet en cholesterol aders kunnen doen dichtslibben, zo slibt ook het slot wat dicht. Daarom past de sleutel niet meer.

Voeding voor candida

Daardoor heb je een teveel aan suikers in de bloedstroom en voeden de suikers de candida schimmel. De candida schimmel is eigenlijk een noodplan want het eet de suiker op. Candida bestaat van nature in ons lichaam en is een mechanisme dat er mee voor zorgt dat de suikerhoeveelheid in het lichaam vrij constant kan blijven.

Doordat de suiker in het bloed blijft, kan het grote koloniën candida blijven voeden terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat de suiker de 18 triljoen cellen van ons lichaam moet voeden. Omdat je cellen geen voeding/brandstof krijgen, voel je je ontzettend moe. En of je nu koolhydraten, eiwitten of vetten eet, dat maakt niet uit, want het lichaam vormt alles om naar glucose (suiker) om brandstof aan je cellen te geven.

Pak de oorzaak aan

De oplossing om minder suiker te gaan eten en daardoor de candida te laten sterven aan hongersnood is symptoombehandeling. Dit kan in eerste instantie dus wel een oplossing bieden. Maar pak zeker de oorzaak aan en ga minder vet eten.

Minder vet

Door minder vet te eten, ga je de insulinegevoeligheid terug in balans brengen. De sleutel past weer op het slot en de glucose gaat weer in de cellen opgenomen worden. Er is geen/minder suiker in het bloed en de candida bevolking vermindert vanzelf omdat er voor hen geen taak meer is weggelegd.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de site van Dr Douglas Graham (www.foodnsport.com) / Bronnen : Dr Douglas Gram – mijn goede vriend en collega Frederic Patenaude

Conclusie

Conclusie : Mijn ervaring is dat een echt laag-vet eetpatroon je het snelste van je candida afhelpt. Voor een paar weken raad ik aan om alle noten, oliën en avocado achterwege te laten. Het probleem is meestal in een paar weken verholpen, soms zelfs in een paar dagen.

 

 

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

6 reacties op “Hoe candida bestrijden


Door Lean op 13 juli 2013

Hartelijk dank Katinka, voor de snelle en uitgebreide uitleg, ik ben hier erg blij mee, ga dus weer lekker aan het fruit en de smoothies!


Door Lilian op 28 juli 2013

toen mijn zoontje na een antibiotica kuur last kreeg van candida heb ik hem dagelijks gewassen in appelciderazijn en ingesmeerd met cocosolie.
je moet er wel nog een paar weken ( 3 ofso) mee doorgaan ook al is het niet meer zichtbaar anders komt het misschien weer terug.
zolang je je goed afdroogt ruik je niet naar appelciderazijn.


Door Lisette op 25 april 2014

wat kun je als ontbijt eten? Quinoa crackers ofzo?
En welk fruit is goed?Door Floortje op 24 september 2014

Beste Katinka,
Ik ben van plan te beginnen met het 80/10/10 plan, gezien de candida waar ik met geen enkel candida-dieet van verlost lijk te raken.
Nu vraag ik mij af: is het verstandig om direct over te stappen op de 80/10/10 methode? Aangezien er, neem ik aan, nog aardig wat vet in m’n bloedsomloop zit, en het dan averechts werkt (lijkt mij).
Hoe zie jij dat in de praktijk?
Alvast bedankt!
Lieve groet, Floortje


Door Katinka op 24 september 2014

Oei, ik weet niet waarom je dit niet meteen zou kunnen doen. Misschien bestaan daar regels voor, maar zelf heb ik dit in 1 keer gedaan. Ik voelde mij er ook onmiddellijk erg goed bij. xo

Plaats een reactie


*