Page content

IJzer in je voeding

IJzer in je voeding

Het is voor je totale gezondheid belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen via je voeding. IJzer is belangrijk bij het zuurstoftransport in je bloed. IJzer zit ingebed in hemoglobine. Hemoglobine bevind zich in een rode bloedcel. Hemoglobine maakt een verbinding met zuurstof om dit later af te geven aan alle cellen, weefsels en organen.

IJzer is een mineraal

IJzer is een mineraal dat in twee vormen voorkomt. Als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten en non-heemijzer komt voor in plantaardige producten. Heemijzer is voor het lichaam makkelijker om op te nemen dan non-heemijzer. Omdat je non-heemijzer minder goed opneemt is het belangrijk dat je dit combineert met andere voedingsmiddelen. Om de opname te bevorderen. Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer uit plantaardige producten. Voor heemijzer hoef je hier niet op te letten.
Bepaalde stoffen kunnen ook de opname van ijzer belemmeren. Voor non-heemijzer is dit onder andere oxaalzuur in rabarber, fytinezuur in peulvruchten en granen en polyfenolen uit thee en koffie. Tannine in rode wijn, thee en druiven. En vezels kunnen ook de opname verminderen. Calcium remt de opname van heemijzer.

Wanneer heb je extra ijzer nodig?

Helemaal nu ik zwanger ben en ook nog vegetarisch eet moet ik extra opletten om voldoende ijzerrijke producten binnen te krijgen. En natuurlijk ook als ik straks borstvoeding ga geven is het een extra aandachtspuntje. Maar ook bij kinderen moet er goed op gelet worden dat deze voldoende producten met ijzer binnen krijgen. Vrouwen die menstrueren. Ook zijn jongeren onder de 22 gevoelig voor een ijzertekort. En natuurlijk veganisten.

Waar en hoeveel ijzer in je lichaam?

Je hebt in je lichaam maar heel weinig ijzer. Het gaat om ongeveer drie tot vier gram. Het wordt voornamelijk opgeslagen in je lever, milt en beenmerg. Als er een overschot is word dit opgeslagen in het darmslijmvlies.
Een teveel zal je niet snel binnen krijgen. De gezondheidsraad heeft een maximale veilige dosis vastgesteld op 50 tot 75 mg ijzer per dag. Mocht je hier aan willen komen dan betekent dat dat je ongeveer drie kilo aan biefstuk zou moeten eten. Ik denk niet dat het gaat lukken.

Je kunt wel een genetische afwijking hebben wanneer je ijzer opstapelt, maar dit is een heel ander verhaal.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede is er een tekort aan het ijzerhoudende hemoglobine. Een ijzertekort dus.

Klachten die bij een ijzertekort horen zijn vermoeidheid, snel buiten adem, rusteloze benen, zwakte, bleke huid, kouwelijkheid.

Bij bloedarmoede worden staalpillen gegeven. Ik heb zelf ook een laag ijzergehalte. Ik had dit ook bij mijn vorige zwangerschap. En dus nu ook weer. Ik heb alleen totaal geen verschijnselen van een ijzertekort en eet ook voldoende producten met ijzer erin. Vandaar dat ik ook geen staalpillen hoef te nemen. Al wilde ik dit sowieso niet. Ik ging wat research doen op internet en las het volgende: ‘in een staalpil zit 0.2 gram ijzer. In de maag wordt het opgenomen doordat ijzer hele kleine gaatjes in het maagslijmvlies brandt’. Je snapt dat ik na dit te lezen helemaal geen staalpillen wil innemen.

Plantaardige producten met ijzer

Een aantal plantaardige producten die ijzer bevatten:

– noten. Onder andere cashewnoten, hazelnoten, walnoten en pistachenoten. Ook zaden en pitten bevatten ijzer.

– groenten. Onder andere asperges, rode bietjes, zoete aardappels, rucola, broccoli, andijvie en boerenkool.

– gedroogd fruit. Dadels, rozijnen, pruimen en vijgen.

– granen.

– peulvruchten. Linzen, kikkererwten, witte bonen, bruine bonen en sperziebonen.

– roggebrood.

– appelstroop van rinse. Hier zit namelijk beetwortelsap in, deze bevat ijzer.

Laten testen ijzergehalte

Mocht je last hebben van een van de symptomen die te maken kunnen hebben met een eventueel ijzertekort is het aan te raden het te laten testen. Maar ga niet gelijk naar pillen grijpen. Probeer het eerst op te lossen met voeding. Zoals je hierboven las kun je bepaalde combinaties gaan eten waardoor je ijzer gehalte omhoog kan schieten en je klachten kunnen verminderen/verdwijnen. Neem een roggebroodje met appelstroop. Voeg hier wat groenten aan toe zoals paprika, deze bevat veel vitamine C. Waardoor je het ijzer uit het roggebrood en appelstroop weer beter opneemt. Zo kun je met voeding veel doen.

Jouw beurt

Welke ijzerrijke producten eet jij?

Nikki Van Wijk
Nikki van Wijk heeft een passie voor een gezonde levensstijl. Zij is altijd opzoek naar de laatste gezondheidstrends om te kunnen delen met haar omgeving. Als eigenaresse van gezondheidscentrum Zentive - waar de hoge darmspoelingen en voeding centraal staan - weet zij dit perfect te combineren. Met haar dochter (6) vormt zij een creatief duo, die zich uit in de leukste, lekkere en gezonde gerechten.

Comment Section

0 reacties op “IJzer in je voeding

Plaats een reactie


*