Page content

Ik mag geen gluten meer

Help, ik mag geen gluten meer

Vandaag de dag is er veel informatie op het internet te vinden. Dat is fijn want het kost ons minder moeite om aan onze informatie te komen, maar het baart me ook zorgen.

Afgelopen week zag ik een vraag van iemand op Facebook beantwoord worden door talloze mensen die denken een goed antwoord te geven. Ik schrik hiervan.

Gluten en coeliakie

De vraag was: “ik mag geen gluten meer vanwege de diagnose van coeliakie, maar hoe maak ik dan mijn brood, pizza, pannenkoeken en pasta’s?”. Er werden oneindig veel antwoorden gegeven en normaal meng ik me niet in dit soort conversaties maar dit kon ik niet zomaar voorbij laten gaan. Er werd haar aangeraden om kant- en klaar producten in de supermarkt te kopen en dat er tegenwoordig veel gezonde glutenvrije producten worden aangeboden zoals onder andere bietenwraps, roggepasta en spelt. Al deze producten bevatten helaas gluten, net als tarwe, kamut en gerst.

Glutenintolerantie en glutenallergie

Ik krijg in mijn online praktijk veel cliënten die van een arts of specialist doorverwezen zijn naar een diëtist, die ze vertelt heeft dat het beste is om de schijf van 5 te eten en dat ze af en toe best gluten mogen blijven eten omdat coeliakie een glutenintolerantie is.

Coeliakie is helaas een glutenallergie en gaat nooit meer over. Je hoeft er gelukkig geen medicijnen voor in te nemen want een glutenvrij dieet helpt je om je darmwand te herstellen. Deze is door de gluten zo beschadigt dat er geen voedingsstoffen meer kunnen worden opgenomen. Een intolerantie gaat over door enige tijd voedingsmiddelen waar je op reageert uit je voedingspatroon weg te laten maar dit geldt niet voor coeliakie. Naarmate je darmwand herstelt kan het wel zijn dat je minder snel last krijgt als je een keertje per ongeluk een klein gehalte aan gluten binnenkrijgt.

Glutenvrije kant- en klaar producten

Ze bevatten geen gluten maar wel heel veel geraffineerde suikers, zetmeel, vulstoffen en kunstmatige toevoegingen. Zetmeel zoals witte rijst, aardappel- en maïsmeel zet ons lichaam om in suiker waardoor er onnodig insuline wordt aangemaakt. Je komt er van aan, je neigt de hele dag naar zoet en het veroudert je lichaam. Maïszetmeel is bovendien een goede voedingsbodem voor slechte bacteriën in onze darmen. We hebben ze nodig maar niet in overvloed. Door het eten van deze producten komen mensen vaak enorm aan en blijven ze vaak darmgerelateerde klachten houden als vermoeidheid, opgeblazen gevoel, depressieve gevoelens en spierpijnen.

Het beste is om al deze kant- en klaar producten te vermijden en zelf de keuken in te stappen.

Met deze groententaart laat ik je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om gezond glutenvrij te eten.

Recept voor glutenvrije groententaart

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 broccoli
  • 200 gr snijbonen
  • 2 el ghee (geklaarde boter)
  • 1 rode paprika, klein gesneden
  • 2 preien, in ringen
  • boter om de vorm in te smeren
  • 6 eieren
  • 3 tl kerrie
  • 75 ml kokosmelk
  • peper en zout
  • 1 rol geitenkaas

Zo maak je het:

  • Verwam een oven voor op 180 graden.
  • Was en snijd de broccoli in kleine blokjes. Kook deze in wat water gaar. Doe dit ook met de snijbonen.
  • Verwarm de boter in een pan en voeg de paprika en prei toe. Laat smoren met een deksel op de pan.
  • Smeer een ovenschaal in met vet en leg de groenten in de schaal.
  • Klop de eieren, kerrie en kokosmelk door elkaar. Maak op smaak met peper en zout.
  • Giet dit over de groenten.
  • Leg plakjes geitenkaas in een stervorm over het geheel.
  • Bak de taart in 30 tot 35 minuten af.

Wil je meer gezonde glutenvrije recepten? Neem dan een kijkje op www.leefgezondacademie.nl/natural-living

Jouw beurt

Wanneer ga jij deze groententaart maken?

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

0 reacties op “Ik mag geen gluten meer

Plaats een reactie


*