/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Ivan gaat schrijven voor Legally Raw

ivan-govaerts

Mijn naam is Ivan Govaerts en ik ben een rasechte Belg die al een aantal jaren bezig is met gezonde voeding.

Zal ik gastblogger worden?

Toen Katinka mij vroeg om gastblogger te worden, was ik zeer vereerd, maar ik twijfelde een beetje omdat ik een zeer druk leven heb. Jullie zullen je waarschijnlijk afvragen waarom. Ik noem mezelf een creatieve duizendpoot die met allerhande dingen bezig is en haast nooit stil zit, al leg ik me soms op om toch even een pauze te nemen. Mijn voornaamste hobby is pyrografie of het inbranden van tekeningen in vooral houten voorwerpen. Meer info hierover kan je vinden op mijn site www.woodcreator.be . Tekenen, schilderen, hout snijden, klussen, schrijven, lezen en koorden knopen zijn een aantal andere bezigheden.

Maar het gaat hier vooral over gezonde voeding en rond dit thema stromen de creatieve ideeën ook steeds binnen. Het is als een constante flow in mijn hoofd. Ik hou van koken en bakken. Vooral desserten en taarten genieten mijn voorkeur. Deze overmaat aan creatieve stroom heeft mij overtuigd om een deel met jullie te delen via deze blog. Maar ik zal eerst even duidelijk maken van welke gezonde principes ik vertrek en hoe ik daar toe gekomen ben.

Ernstige darmproblemen

Onze dochter Nina die ondertussen 18 jaar is, kreeg te kampen met ernstige darmproblemen op de leeftijd van 2,5. De diagnose was colitis ulcerosa en dit resulteerde in herhaaldelijke ziekenhuisbezoeken, zware medicatie en helse buikpijn tot ze 7 jaar oud was. Bij ons was de maat toen vol en besloten we om onze dochter niet langer meer als proefkonijn te laten gebruiken waarbij het risico op een toekomstige chirurgische ingreep reëel was . Zo sloegen we de alternatieve weg in en kwamen we via een aantal omzwervingen bij de macrobiotiek terecht. Ondertussen schreef ik zelf het boek “Gouden rijst met houten lepels” waarin heel deze geschiedenis beschreven staat.

Het overschakelen naar de macrobiotische levensstijl heeft ons als gezin geen windeieren gelegd. Nina is nu een gezonde volwassen dame en haar en onze gezondheid is drastisch verbeterd. Als driekoppig gezin zijn wij het voorbeeld dat een gezonde levensstijl zeer zeker loont. Chronische hoofdpijn, vermoeidheid, darmklachten, schildklierproblemen, sinusitis, hooikoorts, enz….. zijn een greep uit de klachten die volledig verdwenen in de loop der tijd.

Gezonde brandweerman

In mijn beroep als brandweerman is het zeer belangrijk om een gezonde geest en lichaam te hebben om goed te functioneren. Door de bijna dagelijkse dosis onuitputtelijke energie is het soms moeilijk om niet overenthousiast te zijn en deze leefwijze niet aan anderen op te dringen als zijnde de enige weg naar een lang en gezond leven, maar ik leerde in de loop der tijd om dit niet meer te doen. Ik deel nu vooral mijn ervaringen met mensen die echt interesse hebben en wil dit ook graag op deze geweldige blog gaan doen. Er zijn ontelbare diëten en iedereen wordt constant geconfronteerd met besprekingen van wat goed en slecht voor je is, maar het lijkt me belangrijk om zelf uit te zoeken wat je wil en waar jij je goed bij voelt.

Macrobiotiek

Misschien even kort uitleggen wat dan wel die macrobiotiek is, maar als je hier meer info over wil kan je steeds het woord macrobiotiek googlen.

Ongeveer de helft van het gewicht van onze maaltijden bestaat uit volle granen en de rest zijn groenten, fruit, bonen, zeewieren, zaden, noten en eenvoudige condimenten. Deze worden op allerhande manieren klaar gemaakt. We trachten hierbij alle industrieel bereidde voedingsmiddelen te vermeiden en gebruiken vooral biologische zaken. Zeer belangrijk is zeker het beperken of uitsluiten van zuivel, geraffineerde suiker, eieren, vlees en groenten van de nachtschade familie alsook het gebruik van uitheemse producten. Er zijn geen vaste regels, maar voor mensen die ziek zijn is het wel best om de aanwijzingen van een consulent voor een periode te volgen. Wanneer de klachten dan weg zijn dan kan je veel breder gaan en zelf aanvoelen wat kan en niet. Ondanks sommige dingen niet thuis horen in een voorgeschreven macrobiotische levensstijl, maken we toch soms gebruik van uitzonderingen. Zo eet ik heel af en toe toch wel eens chocolade, frietjes en tomaten en drink ik soms al eens een koffie of biologisch biertje. Een klein percentage groenten wordt in de zomer rauw genuttigd en dan wordt het meestal nog eerst gepekeld of geperst met zout. We gaan ervan uit dat het klaar maken en fermenteren van voedsel onze spijsvertering ten goede komt en minder belast, maar ik heb wel het nodige respect voor mensen die zich goed voelen bij het nuttigen van ongekookt voedsel.

Deze afwijkingen zullen zeer zeker ook aan bod komen in mijn blogs en recepten. In de loop der jaren heb ik door onze levensweg een onmetelijke interesse gekregen in het maken van zuivel- en suikervrije desserten en tracht ik nieuwe dingen uit te vinden en traditioneel gemaakte toetjes na te maken wat niet altijd lukt. Het werken en bakken met zuurdesem intrigeert me mateloos en vind ik magisch. Sinds kort maak ik geregeld gebak voor andere mensen, omdat ik hier anders te veel van eet wat mijn gezondheid niet ten goede komt ook al gebruik ik super gezonde alternatieven. Een deel van mijn bakavonturen en foto’s kunnen jullie steeds ook bewonderen op mijn Facebook profiel en pagina “Zoet zonder zonde”: (https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 & https://www.facebook.com/zoetzonderzonde)

Ooit een kookboek?

Een van mijn doelen is om op termijn een hele boel recepten te bundelen in een kookboek, maar daar zal nog heel wat tijd over gaan.

Taarten en desserten

Ben jij ook gek op taart en dessert? Dan krijg je morgen al meteen mijn eerste receptje … het wordt iets speciaals …

Ivan Govaerts
Mijn naam is Ivan Govaerts en samen met mijn echtgenote Tania en dochter Nina woon ik te Mechelen in België. Door een ernstige ziekte van onze dochter zijn wij in de gezonde voeding van de macrobiotiek getuimeld en plukken daar nog steeds de vruchten van. Als creatieve duizendpoot en beroepsbrandweerman is een goede gezondheid noodzakelijk. Ik hou van koken en heb een voorliefde voor taarten en desserten. Foto’s van mijn gerechten kunnen jullie zien op https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 en op https://www.facebook.com/zoetzonderzonde

Comment Section

10 reacties op “Ivan gaat schrijven voor Legally Raw


Door irina op 25 mei 2015

Welkom! Wij zijn erg benieuwd naar de recepten die we van jou gaan zien/lezen. Groetend


Door Janna op 25 mei 2015

Wat leuk: een man gaat schrijven voor Legally Raw! En terecht: waarom zou een gezonde levensstijl alleen initiatief van vrouwen zijn? Interessante introductie, dank daarvoor en nu maar hopen dat je de tijd kunt vinden om je culinaire ideeën op te schrijven. Welkom, Ivan!


Door Yvonne op 25 mei 2015

Ivan, veel plezier en succes als gastblogger en meer dan welkom met jouw aanvullende veelzijdigheid!
Gezonde groe(n)tjes
Yvonne


Door Marieke op 25 mei 2015

Welkom Ivan!
Jullie hebben al heel wat gezondheidsperikelen meegemaakt, wat prachtig dat het voor Nina zo goed gelopen is!
Ik ben benieuwd naar je recepten en kijk er naar uit.
Hartelijke groet van Marieke


Door Sonja Jacobi op 25 mei 2015

Welkom bij het blogteam Ivan, leuk om ook een man in ons midden te hebben en ik ben benieuwd naar je verhalen.
Leuk vind ik het te horen dat je best veel granen eet terwijl nu veel voedingsmethodieken gericht zijn op het weglaten van granen omdat de oermens dit ook deed. Ik geloof niet in het “dit is de enige juiste” van het een nog het ander en adviseer altijd dat iemand een voedingsmethodiek moet volgen die bij hem/haar past en dit zelf moet ontdekken door te luisteren naar het lichaam…dus hoe meer methoden, hoe beter :D.
Wat ze uiteindelijk allemaal overeenkomstig hebben (en dus het belangrijkste is) is dat de basis van alle voeding van natuurlijke oorsprong is en zo min mogelijk gefabriceerd. Dus kom maar op 😀 !


Door Ivan op 25 mei 2015

Dag allemaal. Alvast bedankt voor jullie super leuke enthousiaste reacties.


Door Sara op 30 oktober 2015

Ivan, als het kookboek er ooit komt, ik wil ‘m zeker kopen. Ben benieuwd naar jouw blogs! EN degene die intussen al verschenen, daar ben ik dol op! Je hebt me trouwens overhaalt om eindelijk eens de trip te ondernemen naar Bio Boer Busschots, al twee jaar duikt die af en toe op, maar vanuit Duffel leek dit voor mij (omwille van gezondheid) altijd wat ver…


Door Ivan op 30 oktober 2015

Hoi,
Je zal zeker geen spijt krijgen om bij Busschots te Winkelen. Misschien lopen we elkaar daar wel eens tegen het lijf. Bedankt voor je mooie complimenten en er volgen zeker nog een hele boel verassende blogjes.


Door Els Croonen op 25 mei 2015

nooit genoeg receptjes van lekkere dessertjes


Door Ellen op 26 mei 2015

Hoi Ivan,
Hartstikke leuk dat jij hier ook komt schrijven. Ik hoop dat je misschien ook eens wat kan schrijven over hoe jij je groenten fermenteert.
Ik kijk uit naar je recepten.
Succes!
Groetjes, Ellen

Plaats een reactie


*