Page content

De juiste voeding voor een goede leverontgifting

De juiste voeding voor een goede leverontgifting. Dagelijks hebben we met gifstoffen te maken. Ze zweven in de lucht maar komen ook voor in ons drinkwater en voeding. De lever is een belangrijk orgaan om alle gifstoffen uit je lichaam te filteren en af te breken.

Suiker, cafeïne het eten van (te)veel zout, overmatig gebruik van pittige specerijen en kruiden, e-nummers en het vaak eten van gefrituurde voeding zorgt ervoor dat de lever hard aan het werk wordt gezet. De gifstoffen kunnen niet meer goed afgebroken worden en hopen op in ons lichaam. De lever gebruikt 25% van onze energie. Als deze niet meer goed werkt merken we vaak dat we minder energie hebben. Als dit langere tijd doorgaat kunnen er klachten ontstaan die we vaak niet kunnen verklaren.

Met de juiste voeding kan je een hoop klachten verhelpen.

Voedingsmiddelen die lever ondersteunen

Voedingsmiddelen die bitter smaken ondersteunen bijvoorbeeld de werking van de lever:

–      witlof

–      artisjok

–      radijs

–      grapefruit

–      groene bladgroenten zoals andijvie en rucola

–      prei

–      ui

–      knoflook

–      bieslook

Zwavel ondersteunt de werking van de lever

De stof zwavel komt voor in voeding die van het land komt en ondersteunt de werking van de lever. De volgende voedingsmiddelen bevatten zwavel:

–      knoflook

–      ui

–      wild

–      vis

–      gevogelte

–      eieren

–      noten

–      zaden

–      bonen

–      peultjes

–      geitenzuivel

–      peulvruchten

Glutathion

Voedingsmiddelen die glutathion* bevatten zorgen voor een goede ontgifting van de lever:

–      druivenpitten*

–      pijnboompitten*

–      walnoten*

–      boerenkool*

–      bloemkool*

–      broccoli*

–      spruitjes*

–      asperges*

–      paksoi*

–      koolraap*

–      alfalfa*

–      broccolikiemen*

–      aardappelen* (afgekoeld bevatten ze resistent zetmeel, goed voor darm bacteriën)

–      bosbessen*

–      avocado*

–      kurkuma*

–      geitenzuivel*

–      bieten

–      wortel

–      koolsoorten

–      peper

–      kaneel

–      saffraan

–      kruidnagel

–      nootmuskaat

–      gember

–      rozemarijn

*De plantenstof glutathion helpt de lever bij het ontgiften. De leverwerking verslechterd als deze niet gevoed wordt met glutathion waardoor deze niet meer goed kan ontgiften. Het advies zou zijn om de lever elke 5,5 tot 6 uur weer een nieuwe voorraad glutathion te geven. Jonge kiemen bevatten veel gluthation omdat deze zich moeten verweren tegen luizen en ander ongedierte van buitenaf. Vlees van dieren die graan hebben gegeten bevat geen glutathion. Het is daarom het beste om te kiezen voor vlees van grasgevoerde dieren.

Enkele tips

Sommige voeding versterkt elkaar. Het eten van bijvoorbeeld quinoa in combinatie met linzen en bonen werkt extra ontgiftend.

Ook het voldoende drinken van water ondersteunt de lever. Het lymfestelsel werkt niet optimaal als het te weinig water krijgt. Als noodoplossing neemt de lever die functie dan over wat een extra belasting voor je lever is.

Recept voor salade

Onderstaand recept bevat ondersteunende voeding en is niet moeilijk om te maken.

Dit heb je nodig:

  • 200 gr gemengde sla
  • 100 gr witte kool, fijn gesneden
  • 10 artisjokharten, gehalveerd
  • 200 gr gekookte linzen
  • 15 gr bieslook, fijn gesneden
  • kiemgroenten
  • 2 el rozijnen

Dressing

  • 8 el druivenpitolie
  • 2 el (appel)azijn
  • vers gemalen peper en zeezout

Zo maak je het:

  • Vermeng de sla met de witte kool, artsjokharten, linzen, bieslook, kiemgroenten en rozijnen.
  • Maak een dressing door de druivenpitolie en azijn met peper en zout goed door te kloppen.

Jouw beurt

En nu jij? Met welke ingrediënten ga jij aan de slag?

Wil je meer receptinspiratie? Neem eens een kijkje op www.leefgezondacademie.nl/natural-living

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

0 reacties op “De juiste voeding voor een goede leverontgifting

Plaats een reactie


*