Page content

Kinderen en het immuunsysteem

Moedermelk is belangrijk voor het immuunsysteem van baby’s.

Het versterkt het immuunsysteem van je baby. Het is belangrijk om je baby ook zo veel mogelijk aan te raken en kusjes te geven. Jouw lichaam proeft dan als het ware welke bacteriën en virussen er rondzwerven op jouw baby. Hier kan jouw moedermelk dan weer op inspelen en de juiste voeding geven aan je baby. Mooi hoe dit werkt, vind je ook niet…

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een enorm ingewikkeld en complex systeem. Waarschijnlijk ook een systeem waar we nog veel over kunnen leren. We weten allemaal dat een goed werkend immuunsysteem super belangrijk is om bijvoorbeeld niet ziek te worden. Maar af en toe ziek worden is ook belangrijk, zo train je namelijk je immuunsysteem. En zeker in je kinderjaren.

Trainen immuunsysteem

Mensen zijn er vaak trots op dat ze nooit ziek zijn. Maar of dit nou goed is? Ziek zijn is zo nu en dan goed voor je lichaam, zeker met koorts. Koorts is een manier om ziekteverwekkers op te ruimen. Tegelijkertijd worden en ook andere afvalstoffen opgeruimd. Goed uitzieken is daarom ook belangrijk. Als kinderen ziek zijn geweest komen ze er weer sterker uit.

Wat is ziek zijn?

Je moet ziek zijn eigenlijk zien dat het immuunsysteem aan het vechten is met de ziekteverwekkers. En die vechters zijn je immuunsysteem, die moet je dus wel hebben. Laten we deze even je soldaatjes noemen. Dus om goed ziek te kunnen zijn moet je een goed team aan soldaatjes hebben, en natuurlijk een ziekteverwekker. Deze soldaatjes moeten getraind worden. Dat gebeurt voornamelijk in je jonge jaren.

Door je immuunsysteem kennis te laten maken met allerlei ziekteverwekkers train je je soldaatjes. Ze moeten een echte ziekteverwekker leren herkennen en opslaan in hun ‘geheugen’. Je soldaatjes leren op deze manier wat ze wel en niet aan moeten vallen. Om uiteindelijk niet bij elke stof extreem te reageren.

Kinderen zoveel mogelijk buiten laten spelen

Het is daarom belangrijk om kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen, lekker in de aarde te laten wroeten, in de modder te spelen. Met andere kinderen in aanraking te laten komen. En als ze daar nog te klein voor zijn, komen ze in aanraking met bacteriën en virussen via jou als moeder. Je geeft ze mee via moedermelk, en via huid contact.

Eerste drie maanden baby

Voor de eerste drie maanden krijg je als baby Immunoglobuline G mee via de placenta. En via moedermelk krijgen ze allerlei andere belangrijke stoffen binnen die nodig zijn voor de afweer.

Baby krijgt bij geboorte bacteriën mee

Via een normale geboorte geef je je baby gelijk al bacteriën mee. Met een keizersnee is dit anders. Kinderen die via en keizersnee geboren worden liggen ongeveer een maand achter op kinderen die op een normale wijze geboren worden. Hierdoor lopen ze dus ook achter met de ontwikkeling van het immuunsysteem. Daardoor is moedermelk misschien nog wel belangrijker voor deze baby’s.

Overdreven hygiëne

Ik kwam op mijn werk wel eens mensen tegen met (extreme) smetvrees. Zij gaven dit ook mee aan hun kinderen. En dit kan zeker schadelijk zijn op latere leeftijd. Je zorgt ervoor dat je immuunsysteem zich niet goed kan ontwikkelen.

Overdreven hygiëne kan leiden tot een overgevoelig immuunsysteem. Waardoor je extra kans hebt op allergieën bijvoorbeeld.

Thymus klier

Zoals ik hierboven al beschreef moeten je soldaatjes getraind worden. Ze moeten leren wat hun taak is en dit onthouden. Het rijpen van deze soldaatjes gebeurd in de thymus. Dit is een orgaan dat zich boven het hart bevindt. De grote van de thymus hangt samen met een goed werkend immuunsysteem. Hoe groter de thymus hoe beter je immuunsysteem. Niet borst gevoede kinderen hebben een thymus die tot wel twee maal kleiner is dan die van borst gevoede kinderen.

Na 3 jaar op volle sterkte

Het immuunsysteem heeft drie jaar nodig wil het op volle sterkte zijn. Lekker veel naar buiten dus met de kleine en laat hem of haar lekker ravotten! Zijn ze vaak verkouden? Helemaal niet erg, er worden soldaatjes getraind! Goed voor de gezondheid 🙂

Hij is er! Danley!

Voor diegene die hebben onthouden dat ik een paar maanden geleden heb geschreven dat ik zwanger was van mijn tweede kindje. Hij is er! Inderdaad een jongen. Hij heet Danley 🙂

Alles erop en eraan. Vandaar ook deze blog over moedermelk. Daar heb ik mij natuurlijk weer eens in verdiept de afgelopen maanden. Het was toch alweer negen jaar geleden.

Nikki Van Wijk
Nikki van Wijk heeft een passie voor een gezonde levensstijl. Zij is altijd opzoek naar de laatste gezondheidstrends om te kunnen delen met haar omgeving. Als eigenaresse van gezondheidscentrum Zentive - waar de hoge darmspoelingen en voeding centraal staan - weet zij dit perfect te combineren. Met haar dochter (6) vormt zij een creatief duo, die zich uit in de leukste, lekkere en gezonde gerechten.

Comment Section

2 reacties op “Kinderen en het immuunsysteem


Door Ellen op 11 juli 2017

test


Door Ellen op 11 juli 2017

Hoi Nikki,
Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon, Danley.
Heel veel geluk, liefde en een goede gezondheid toegewenst voor jullie allemaal.
Groetjes, Ellen

Plaats een reactie


*