/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Kokos dadelballetjes

Snoepen moet kunnen. Oók als je heel bewust met je gezondheid en/of slanke lijn bezig bent. Wist je dat de laatste jaren zelfs vanuit  voedingsdeskundigen een pleidooi is ontstaan voor een nieuwe “schijf van vijf” (in Vlaanderen: de voedingspyramide)? Men vindt namelijk dat er geen ruimte is opgenomen voor tussendoortjes. En ieder mens, jong of oud, heeft behoefte aan een tussendoortje. Dus wordt er gepleit voor verstandige tussendoortjes. Ik ben het er hélemaal mee eens!Ik deel met jou graag mijn favoriete “snoepje”. Het is bijzonder makkelijk en snel klaar te maken, betaalbaar en ik heb ze áltijd op voorraad in mijn koelkast. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, en geven me een heel voldaan gevoel als ik behoefte heb aan zoet. Het zijn mijn kokos-dadelballetjes!

Makkelijk en snelle dadelballetjes

Wanneer je de basis eenmaal hebt ontdekt, is het heel makkelijk om deze balletjes te maken,en te variëren met allerlei smaken, vormen en ingrediënten. Je kunt er zo veel superfoods of verschillende ingrediënten aan toevoegen als je wilt, en als je portemonnee toelaat. Ik geef je vandaag mijn basis-recept, en nodig je uit om zelf lekker te experimenteren met verschillende ingrediënten. Je vindt ook een variatie op dit recept in het gratis e-book Durf Genieten van Slanke Desserten.

De basis

Als basis van deze balletjes gebruik ik dadels. Wanneer je dadels vermaalt in een keukenmachine, ontstaat er een soort deeg, waar je alle kanten mee op kunt. Omdat dadels best een hoge glycemische index hebben, vermeng ik het vaak met gedroogde abrikozen, moerbeien en/of rozijnen. Zo wordt de suiker-rush iets minder heftig. Maar wees gerust: door het gebruik van de andere ingrediënten komt het effect op de suikerspiegel goed in balans. Het belangrijkste zijn de vezels, eiwitten en gezonde vetten uit de andere ingrediënten. Zij compenseren de snelle koolhydraten uit de gedroogde vruchten. Zo is het gezond voor je hormonale stelsel, je darmen én je lijn.

Ga je dus later zélf experimenteren? Weet dan dat de basis lekker smeuïg moet zijn, en de verhouding tussen de droge ingrediënten (b.v. noten of granen) en de natte ingrediënten (dadels, rozijnen, etc.) ongeveer 45% tegenover 55% moet zijn. Zo blijven de ballen goed in vorm.

Ingrediënten voor de dadelballetjes

Dadels: er zijn veel verschillende dadels. Medjoul dadels zijn het állerlekkerste. Ze zijn bijzonder smeuïg en smaakvol. Maar ook prijzig. Ik kies daarom vaak voor ontpitte dadels uit de natuurwinkel. Deze zijn wat droger, en daarom voeg ik in het recept dan een beetje kokosolie toe. Op de markt koop ik ook wel eens “verse” gedroogde dadels in zo’n kartonnen doosje. Deze zijn heel betaalbaar én smeuïg. Ze benaderen daardoor bijna de Medjoul dadel. Maar ja….ze zijn niet biologisch.Maak hierin je eigen keuze.

Noten: Gebruik alleen ongebrande noten en kies voor een variatie. Elke noot heeft namelijk zijn eigen voedingsstoffen die aan je gezondheid kunnen bijdragen. Let op met paranoten: deze zijn bijzonder gezond (er schijnt zelfs een kankerwerende stof in te zitten), maar alleen als je ze met mate eet. Een richtlijn is vijf á zes van deze noten per dag.

Kokos: De vezels zijn een weldaad voor je lichaam, maar kokos heeft nog veel meer gezonde eigenschappen. Zo zit er een stofje in die schimmeldodend werkt. Deze combinatie maakt kokos ideaal om de gezondheid van je darmen op peil te houden. En als je de balletjes door de kokos rolt, is het ook nog eens heel decoratief.

Vanille: kies voor échte vanille, en niet voor de synthetische variant. Je vindt échte vanille in de vorm van poeder of als druppels (met alcohol!) in de natuurwinkel. Vanille geeft een gevoel van ontspanning en genot. Het is bíjna zo goed als chocolade! Je kunt pas écht genieten van je snoepje als er vanille in zit… Daarnaast bevordert vanille ook de spijsvertering. Maar varieer gerust ook eens met bijvoorbeeld citroen, of kaneel!

Het basisrecept (voldoende voor 20 – 25 balletjes):

 • 1 kop cashewnoten
 • ½ kop paranoten
 • ½ kop amandelen
 • 1 kop dadels
 • ¼ kop moerbeien
 • ½ kop gedroogde abrikozen
 • ¼ kop rozijnen
 • 2 EL kokos rasp
 • 20 druppels vanille essence of 1 tl vanillepoeder (natuurwinkel)
 • 1 EL kokosolie (virgin olie) *
 • Eventueel: extra kokosrasp ter decoratie.

*Wil je geen olie gebruiken? Gebruik dan een ¼ kop meer rozijnen, abrikozen of dadels in je mengsel.

Werkwijze:

 1. Doe alle noten in de keukenmachine en maal het fijn. Het is lekker als er hier en daar nog wat grovere brokjes tussen zitten. Doe dit naar je eigen smaak en wens. Houd het notenmengsel vervolgens even apart in een kommetje.
 2. Doe de dadels en gedroogde vruchten in de keukenmachine. Pulse blend tot het makkelijker gaat. Blijf dan malen tot er een soort deeg ontstaat. Voeg nu de kokosrasp, de vanille, de olie en de gemalen noten toe. Maal dit gedurende c.a. een halve minuut goed door elkaar. Er ontstaat een korrelige, plakkerige massa.
 3. Neem nu de kom van de machine, neem een bakje of schaaltje en begin om balletjes te vormen met je handen. Hiervoor neem je een klein hoopje “deeg” uit de mengkom, en je knijpt het goed samen tot een balletje van c.a. 3 cm doorsnede. Leg het in het bakje of schaaltje en ga zo verder tot je al het “deeg” hebt opgebruikt. Als je wilt, kun je de ballen nu decoreren met kokosrasp (zie werkwijze hieronder). Zo niet, kun je de ballen nu afgedekt in de koelkast zetten. Zo worden ze lekker stevig en behouden ze hun vorm. Je kunt ze tot wel 2 weken bewaren. Maar wees gerust: dat háál je gewoon niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Decoreren met kokos:

Neem een snijplank en bestrooi deze met kokosrasp. Rol de balletjes hierdoorheen. Eventueel kun je ze nu in een mooi papieren cupje doen. Zo is het zelfs een gezond en mooi geschenk (in plaats van bon-bons)!

 

Sanna Van Tets
Sanna van Tets-Jonkhart, bouwjaar 1971, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Gediplomeerd Lifecoach en Pedagogisch Medewerker. Specialismes: holistische kijk op (op)voeding & gezondheid en gezond leven binnen een budget.

Comment Section

1 reactie op “Kokos dadelballetjes


Door corry op 17 februari 2016

Dat wil ik ook gaan maken wat voor keukenmachine heb je nodig kan het ook met simpelen staafmixer ?

Plaats een reactie


*