Page content

Koolhydraatarm eten, wel of niet?

Ik eet op dit moment koolhydraatarm. Het weglaten van zetmeelrijke producten heeft mij goed gedaan. Ik vond dit in het begin erg moeilijk omdat ik echt verslaafd ben aan brood, zeker als ik in Frankrijk ben. Ik sta vaak met mijn tong tegen de etalages geplakt van opwinding omdat ik het fantastisch vind wat de Franse bakkers maken. Maar toch heb ik de keuze gemaakt om koolhydraatarm te gaan eten.

Waarom koolhydraatarm eten?

Ik had al enige tijd klachten van een opgezwollen buik na het eten, vermoeidheid, spierpijn en mist in mijn hoofd. Ik kwam er na bioresonantie achter dat mijn dunne darm geen voedingsstoffen meer opnam en ik eigenlijk niet tegen gluten kan. Jeetje, hier had ik nooit bij stilgestaan.

Ik heb geen coeliakie, althans hier ben ik nooit op getest. Ik heb altijd gedacht dat als ik volkoren brood en spelt zou eten dit goed voor me zou zijn. Nou, niet voor mijn lichaam dus. En zonde van alle dure supplementen die ik toen slikte om mezelf beter te voelen, die door de slechte werking van mijn dunne darm niet eens konden worden opgenomen. Ik heb ze direct weer uit geplast. Wellicht mis ik een belangrijk enzym (DPP4) die helpt bij de vertering van gluten. Iedereen heeft een andere spijsvertering en de mijne was echt behoorlijk van slag.

Kruisreactie?

Wist je dat bij een tarwe allergie zelfs een kruisreactie kan optreden met haver, rijst en tomaten?

Koolhydraatarm?

Ik heb toen ik het hoorde direct besloten dat ik geen tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst meer wilde eten. Dus geen pasta’s, pizza’s, brood, taarten en gebak meer. In het begin kocht ik glutenvrije voorverpakte producten.

Nou, werkelijk, ze waren niet te eten. Het smaakte naar karton en het viel altijd uit elkaar. Het had niets met brood te maken en toen ik eenmaal de etiketten wat beter ging bestuderen kwam ik er achter dat ik helemaal niet zo gezond bezig was.

Ze stonden niet alleen bol van de geraffineerde suikers maar bevatten ook veel zetmeel, wat eigenlijk ook gewoon suiker is. Zetmeel komt o.a. voor in witte rijst, maïs, aardappels en peulvruchten. Dit verklaarde ook meteen dat ik niet van mijn buikklachten af was toen ik deze glutenvrije producten begon te eten. Toen ik eenmaal minder koolhydraten en zetmeelarm ging eten kreeg ik meer energie, had mijn dunne darm de tijd om te herstellen en voelde ik me echt fitter.

Alternatieven voor koolhydraatarm eten

Af en toe kies ik wel voor linzen of kikkererwten. Er zijn veel glutenvrije meelsoorten te vinden zoals boekweit, teff, gierst, kastanje, amandelmeel en kokosmeel waar je brood en gebak van kan maken maar toch probeer ik deze zo min mogelijk te eten.

Op het moment dat je geen gluten meer gaat eten en je deze vervangt voor overvloedige inname van eieren en glutenvrije meelsoorten, noten en zaden dan kan je lichaam zelf een allergie voor deze voeding op gaan bouwen. Ik zorg eigenlijk altijd dat ik varieer met mijn eten.

You only live once!

Ik vermijd geraffineerde suiker, maak al mijn maaltijden zelf en probeer iedere dag iets anders te eten vooral veel groenten zodat mijn darmbacteriën ook goed te eten krijgen en mijn lichaam niet dagelijks hetzelfde hoeft te verteren. Maar, ook ik zondig weleens. You only live once!

Gratis dagmenu

Wil jij weten wat ik zoal iedere dag eet? Download mijn GRATIS dagmenu op https://www.lebonbonfranc.com/gratis-dagmenu/. Misschien kan ik jouw wel inspireren!

Jouw beurt

Ik ben benieuwd of jij al koolhydraatarm eet?

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

1 reactie op “Koolhydraatarm eten, wel of niet?


Door Ellen op 5 juli 2017

Test

Plaats een reactie


*