Page content

Maak je eigen choctella oftewel raw food chocopasta

Ik word altijd een beetje boos als ik de reclame zie voor chocopasta. Het lijkt alsof je kinderen slimmer worden door choco te eten. Deze choco zit boordevol suiker en is helemaal geen goede start van de dag.

Maar wat als je zo graag choco lust. Wel, dan heb ik alvast goed nieuws. Zelf kan ik niet zonder chocolade leven, maar ik kies graag voor pure en rauwe cacao. Deze heeft zoveel goede eigenschappen dat het bijna een must wordt om chocolade te eten. Mezelf moest ik alvast niet overtuigen; de smaak was genoeg.

Maar als jij nog redenen nog hebt, hier zijn ze :

  • cacao doet je goed voelen doordat het niveau van serotonine in het brein stijgt.
  • cacao bevat een aminozuur, genaamd tryptofaan. Dit aminozuur helpt je om beter te slapen.
  • cacao bevat veel magnesium
  • cacao en met name de cacaoboter bevat veel goede vetten en je weet : zonder de goede vetten slank je niet zo goed af
  • cacao bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zijn anti-verouderende stoffen.
  • cacao is lekker!

Zelf chocopasta maken is lekker voor jezelf maar ook je kinderen zullen er dol op zijn.

Deze versie nam ik mee naar een familieweekend aan zee. Iedereen was er dol op, maar je moet wel van kokos houden want deze smaak komt er een beetje door.

Ingrediënten

  • 1 kop hazelnoten (een nachtje geweekt)  = 240 ml
  • 1 kop cashewnoten (een nachtje geweekt) = 240 ml
  • 1/3 kop kokosolie = 80 ml
  • 2 el water
  • 1/3 kop agavesiroop = 80 ml (of zoet met stevia naar smaak)
  • 2 el rauwe cacaopoeder

Bereiding

Mix alles in de blender.

Variatie :

  • in plaats van kokosolie kan je ook cacaoboter gebruiken. Deze vind je in online natuurwinkels. Zo vermijd je de kokossmaak.
  • in plaats van kokosoliekan je in de natuurwinkel ook een pot hazelnootpasta kopen en deze wat mengen met zelfgemaakte cashewmelk, dit vervangt dan de kokosolie en water. Zo krijg je een versie die wat meer melkchocolade-achtig wordt

Ik eet chocopasta op een rauwe cracker, op een zelfgemaakt haverpannekoekje, ik doop er graag ook mijn banaan in (decadent, ik weet het!) of ik doe er een schepje van in mijn amandelmelk.

Smullen!!!

 

 

 

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

34 reacties op “Maak je eigen choctella oftewel raw food chocopasta


Door Jouke op 15 november 2012

Super recept! Op zich makkelijk recept, heb jij ook de verhoudingen in grammen? Cups staan op mij verlanglijstje voor kerst, maar tot die tijd moet ik het nog even op de ´gewone´ manier afmeten 🙂


Door Katinka op 16 november 2012

Heb in het blog zelf de verhouding bijgezet. Succes!


Door anne op 15 november 2012

dank je wel voor je recept want had al een paar dagen behoefte aan chocolade, zeker met de stress van het werk, kga het dit weekend proberen en neem mijn potje mee naar twerk 🙂 goed gedacht !!!!


Door Katinka op 16 november 2012

Stress op het werk; maak dan meteen maar een hele grote pot! xx


Door nathalie op 15 november 2012

Klinkt lekker. Maar wordt het dan wel goed smeerbaar? en waar bewaar je het? en hoe lang kan je het bewaren?


Door Katinka op 16 november 2012

Ja hoor, het is perfect smeerbaar. Dat ligt vooral ook aan de kokosolie. Deze is in de ijskast hard maar op kamertemperatuur zacht. Ik bewaar de pot in de ijskast en zet hem 5 minuutjes op voorhand op tafel. Hoe lang je het kan bewaren, heb ik eerlijk gezegd nog niet kunnen ondervinden. De pot slinkt veel te snel.


Door mieke op 17 november 2012

Hoi Katinka, leuk dat dit allemaal met ons deelt, mag ik ragen hoe je trauwe crackers maakt en haverpannenkoekjes?
gr mieke


Door mieke op 17 november 2012

Hoi Katinka, leuk dat dit allemaal met ons deelt, mag ik vragen hoe je rauwe crackers maakt en haverpannenkoekjes?
gr mieke


Door Katinka op 19 november 2012

Hoi Mieke, Zal ik één van de dagen meteen een blog over maken!


Door Jolien op 20 november 2012

Wauw, dit recept is nog eens makkelijk! En ik heb ook bijna alles al in huis 🙂 Dit gaan we van het weekend eens proberen!!


Door Natascia Ghiani op 25 november 2012

Heerlijk. Ik heb het net gemaakt met amandelen en pecannoten, omdat ik de andere noten niet in huis had. En het is echt heeeeeeerlijk. Volgende keer ga ik hazelnoten en cashewnoten proberen.
Bedankt!


Door Katinka op 26 november 2012

Ik kan me zeker voorstellen dat jouw chocopasta ook erg lekker is. Pecannoten zijn mijn favoriete noten omdat ik vind dat ze wat naar caramel smaken. Ik koos voor hazelnoten om Nutella zoveel mogelijk te benaderen. Maar ik ga zeker jouw versie ook proberen!


Door Marielle op 26 november 2012

Ben heel blij te lezen dat het ook met andere noten kan. Ik lust geen hazelnoten en vind, als kind al, nutella vreselijk vies.
Daarom dat ik geen hazelnoten lust denk ik, heb altijd het idee dat ik weer op school ben en Nutella moest proeven want: “iedereen lust choco”. Bah!


Door Tanja op 27 januari 2013

hé dat wil ik ook wel eens proberen. Een gezonde “choco” is altijd welkom in huis , zeker met 2 echte “choco-boerkes” 😉
bedankt voor de tips


Door Tineke op 26 januari 2014

Hallo Katinka, de pakjes cacaopoeder uit de supermarkt, is dat ook rauwe cacao?


Door Katinka op 26 januari 2014

Neen dat is geen rauwe cacao, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat het een slechte keuze is.
Rauw bevat altijd nog alle enzymes en vitamines. Bewerkt niet altijd. Maar vermits ik altijd een overgrote dosis groenten en fruit aanraad heb je sowieso al veel goede voedingsstoffen binnen. Als je cacao dan niet meer helemaal rauw is, och, dat hoort dan bij de kleine onperfectheden die kunnen. Ik zou wel cacao nemen die zonder extra toevoegingen is zoals suiker of zo, want dan wordt het wel een ander verhaal.


Door Tineke op 27 januari 2014

het is biologische fair trade cacaopoeder van Max Havelaar en als ingredienten staat alleen : cacaopoeder. dus die kan ik wel gewoon gebruiken.
Dank je wel voor je antwoord.


Door Hilde op 13 februari 2014

Hallo,

Ik zou graag cashewnotenpasta gebruiken om deze chocopasta te maken. Weet jij hoe ik dit het beste kan doen en met welke ingredienten er bij en in welke hoeveelheid?

Gtjs,
Hilde


Door Katinka op 13 februari 2014

Cashewpasta vervangt de noten en de kokosolie tesamen, dus zou ik die hoeveelheden gewoon samentellen.


Door Janet op 18 april 2014

Hallo Katinka.
Ziet er goed uit!
Doe je het water wat nog bij de noten zit na het weken erbij of giet je deze eerst af?


Door Katinka op 19 april 2014

Noten altijd afgieten en spoelen want de onverteerbare stofjes worden door het weken aan het water afgegeven.


Door Franny op 28 mei 2014

Hoi Katinka,vandaag of morgen ga ik dit recept proberen.
Mn maatbeker is net stuk gegaan dus kan ik de ml’s niet meten.
Ik heb wel een weegschaal,komen grammen op hetzelfde neer als milliliters?
Alvast bedankt!


Door Katinka op 28 mei 2014

Neen, helaas zijn grammen en ml niet altijd hetzelfde, al liggen ze meestal wel dicht bij elkaar. Het beste is proeven tot je de juiste zoete smaak hebt naar jouw keuze.


Door Franny op 29 mei 2014

Dank voor het reageren Katinka! 🙂
Ok,ga het uitproberen,bedankt.


Door Veronica Van Gerven op 28 september 2014

Hoi, Katinka,
Ik heb de chocopasta gemaakt en ik vind het een waar genot, zoveel beter als de choco die je koopt en dan is het ook nog gezond. Dat zal een blijvertje zijn. Zoete groetjes
Veronica


Door Valérie op 27 mei 2015

Hallo Katinka,

Ziet er wel lekker uit, maar eignelijk eet ik liever pure cacaopasta, zonder noten. Heb je daar ook een recept met cocosolie voor? Of kan ik gewoon de noten weglaten?

Alvast bedankt voor de info 🙂


Door Katinka op 27 mei 2015

Ik zou het zeker een keertje zonder de noten proberen. Laat je me weten of het je beviel? xo


Door Petra van liere op 12 juni 2015

Kan ik ook carobepoeder gebruiken ipv cacaopoeder of is de smaak dan echt anders?


Door Katinka op 13 juni 2015

Dat is een superidee, want carobe werkt minder stimulerend. Maar het smaakt wel een tikkie anders


Door Petra van liere op 13 juni 2015

Dankje wel voor je antwoord! Ga het binnenkort proberen!


Door Barbara Verhaeghe op 31 augustus 2015

Hallo!

zou je de rauwe cacaopoeder ook zelf kunnen maken door rauwe cacao(boontjes) te malen? Of is dat toch niet hetzelfde? Ik weet tot nu toe niet goed hoe ik die rauwe cacao kan gebruiken, want de smaak op zich bevalt mij helemaal niet. Ik probeerde er eens chocolademelk van te maken, maar dat viel toch wat tegen. Heb je tips aub? Danku! 🙂

groeten
Barbara


Door Katinka op 31 augustus 2015

Ja hoor, al heb ik het zelf nog nooit gedaan, je kan cacaonibs vermalen tot poeder. Of het anders zal smaken zou me verbazen want rauw cacaopoeder puur is inderdaad niet zo lekker. Het wordt pas lekker en krijgt pas de chocoladesmaak als je het vermengt met wat zoet.


Door Barbara Verhaeghe op 17 september 2015

Ok, dankjewel! Ik probeer het eens 😉


Door Anoniem op 8 oktober 2015

Hele, heb hier ook cacaobonen liggen. Hou me dan bezig met ze te pellen, het harde steeltje eruit en vermalen tot poeder of nibs van maken. Heb gemerkt dat de poeder toch wel wat moet ‘trekken’ om lekkere chocomelk te bekomen. Vorig weekend nog nibs verwerkt in cake in combinatie met pure chocolade. De nibs zijn dan zacht en echt wel lekker op die manier.

Vandaag de havermoutkoekjes gemaakt en ze zijn super!!!

Plaats een reactie


*