/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Maak zelf kaas zuivelvrij

kaas195Maak zelf kaas zuivelvrij, gemaakt van cashewnoten – cheddarstyle. Cashewnoten zijn niet alleen lekker. Ze zijn ook ontzettend gezond. Ze zijn minder vet dan andere noten. Cashewnoten zijn rijk onverzadigde vetten, die goed zijn voor hart -en bloedvaten en deze vetten werken ook cholesterolverlagend. Bovendien bevatten Cashewnoten een hoge gehalte Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuur.

De Cashewnoten zijn zeer rijk aan selenium. Selenium zorgt voor celherstel en celvernieuwing. Cashewnoten bevatten ook veel magnesium. Magnesium hebben we nodig voor sterke botten, spieren, pezen en zenuwen. Magnesium stimuleert ook de energiestofwisseling in het lichaam en vermindert stress. Andere mineralen die Cashewnoten hoge gehalten van hebben zijn; ijzer, koper, zink en fosfor. Verder bevatten deze noten ook kalium, mangaan, calcium en natrium.

Zoals je ziet zijn Cashewnoten erg rijk aan mineralen!

Nog meer voordelen

Cashewnoten bevatten 18,5 gram hoogwaardige eiwitten, wat een aardige hoeveelheid is. In Cashewnoten zitten ook veel vezels, die voor een goede darmwerking zorgen.

In Cashewnoten zit ook bijna het hele complex van vitamine B. De grootste bron is B1.  Bovendien B2, B3, B5, B6 en B11(foliumzuur). Andere vitaminen zijn A, D, E en K.

Cashewnoten zijn niet alleen lekker en gezond. Ze passen bij voorbeeld uitstekend voor vulling of creme in vele gerechten. Het is namelijk een zeer zachte, poreuze noot die zich makkelijk laat malen tot een smeuïge mengsel. Daarom zijn Cashewnoten perfect om een HEERLIJKE KAAS van te maken! Dat is juist wat ik nu ga doen. Ik maak een SUPERLEKKERE CHEDDAR KAAS!  Doe je mee?

Recept voor kaas zuivelvrij – cheddarstyle

kaas1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit heb je nodig:

 • 1 kop rauwe, biologische Cashewnoten (c:a 6 uren geweken)
 • 450 ml Water(gefiltreerd)
 • 3 tl Agar agar poeder
 • 1 el Citroensap
 • 1 1/2 – 2 el Paprika poeder
 • 1/2 tl Ui poeder
 • 1/4 tl Knoflook poeder
 • 1 1/2 – 2 tl Zeezout
 • 1 el inactieve Edelgist Vlokken (Nutritional Yeast)

kaas2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo maak je het:

 • Cashewnoot Cheddarkaas maken is simpeler dan je denkt. Je krijgt een stevige kaas die je kan snijden precies als  “gewone cheddar”. Smelten als “gewone cheddar”. Dezelfde structuur krijgen als “gewone cheddar” en zelfs raspen als je hem even in de vriezer doet. Het aller mooiste – hij SMAAKT precies als  “gewone cheddarkaas” ook nog! Er is EEN verschil. Deze Cashewcheddar is veel, veel gezonder!!
 • Eerst kook je het water met het Agar agar poeder c:a 2 minuten. Klop voortdurend met een gaarde zodat het niet gaat klonteren. Agar agar is een gezond alternatief voor gelatine. Het is 100 % plantaardig en heeft een grote bindingskracht.
 • Laat het Agar agar water even afkoelen. Tijdens het afkoelen af en toe flink doorkloppen! Nu kunnen Agar agarwater en de overige ingrediënten in een blender en gemixt worden tot een smeuïge, gladde pasta.
 • Giet de pasta over in een vorm, die je geschikt vindt voor de vorm van je kaas. De pasta verstijft snel, dus je moet van te voren de vorm klaar hebben staan.
 • Plaats de Cheddarkaas in de koelkast en na enkele uren kan je hem al snijden, al smaakt ie beter als wat mag  “rijpen”.

kaas3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:

 • Laat een plakje van je Cashew Cheddarkaas over een (noten)burger smelten. Superlekker en niemand zal het verschil proeven;-)
 • Heerlijk in blokjes gesneden in een matige salade met Quinoa, sla, rucola, tomaat, komkommer, avocado en kiemen. Dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, zout, zwaarte peper en Provençaalse kruiden. Strooi er een lepel cranberry’s overheen! Superlekker!!

Hou jij van kaas? Zeker proberen hoor!

Britt Hansen
Ik ben Britt. Mijn grote passie voor gezonde voeding en natuurproducten neemt een grote plaats in mijn leven. Geneeskrachtige kruiden en superfoods helpen me om mijn doel te bereiken - een leven zonder pijn. Met verzorgingstips en lekkere recepten(bomvol fijne voedingsstoffen) hoop ik je te kunnen inspireren op pad naar een fit, slank en gezond lichaam, vol energie.

Comment Section

11 reacties op “Maak zelf kaas zuivelvrij


Door sonja op 4 mei 2014

Ik ook kirsten


Door Petra op 7 mei 2014

dit ziet er lekker uit… Staat in de koelkast, ben benieuwd!!!! ZOnder de agaragar, mss met iets minder water, kun je denk ik ook een lekkere saus maken?


Door Britt op 7 mei 2014

Hoi Petra!
Zonder agaragar zal je kaas niet binden. Ik denk eerder dat je een saus ervan KRIJGT, helaas. Het is juist agaragar die de structuur van de cheddar maakt. Ik hoop toch dat je er iets van kan maken. Lekker zal het zeker worden in ieder geval!

Liefs
Britt


Door Petra op 8 mei 2014

Britt, dankjewel voor je reactie. De kaas, vlgs recept, is heerlijk geworden. Je hebt wel gelijk over die saus. Maar bij nader inzien denk ik: beetje minder agar-agar, en dan dikt het wel in, maar wordt het niet stijf. Valt me trouwens wel op bij de kaas dat het wel echt stijf is, maar heeeeeeeel zacht om te snijden. Heel anders dan bij ‘gewone’ kaas. Klopt dat?
Groetjes,
Petra


Door Britt op 8 mei 2014

Hoi Petra!
Ja, helaas is agaragar hier voor nodig. De hoeveelheid ik noem ook om de juiste vastheid van de cheddarkaas te krijgen. Cheddar is een zachte kaas, gelijk heb je, die vaak over hamburgers gebruikt wordt omdat hij zo makkelijk smelt. Zacht om te snijden ook, dus bewaar hem koel. Laat je hem ff in de vriezer kan je de kaas zelfs raspen.
Succes ermee!

Liefs
Britt


Door Britt op 8 mei 2014

Trouwens Petra, ik wil iets toevoegen; als je ooit cheddarkaas(gewone)in de winkel hebt gezien of misschien zelfs gekocht, ligt de cheddar vaak voorgesneden in plakjes, waar elk plakje in plastic is verpakt. Dat is om te voorkomen dat de plakjes aan elkaar zullen vastplakken. zo zacht is cheddar en exact zo wordt de kaas volgens mij recept;-)

Liefs
Britt


Door Petra op 8 mei 2014

Dag Britt, dankjewel voor alle reacties! Ik heb het volgens je recept gemaakt, is lekker. Smelt niet bij mij:). Agar-agar gebruiken is niet ‘helaas’ hoor, want het is gezond!!! Goed voor m’n gevoelige darmen…


Door Audrey op 20 juni 2014

Hey Britt,

Dit recept lijkt me heerlijk!
Zijn de edelgistvlokken noodzakelijk? Kan dat in mijn natuurwinkel niet vinden.
Hoe lang is de kaas houdbaar in de koelkast?

X Audrey


Door Britt Hansen op 20 juni 2014

Hoi Audrey!er
De edelgistvlokken zijn wel niet echt noodzakelijk, maar die geven de kaas-smaak. Edelgist is ideaal om over gerechten te strooien in plaats van geraspte kaas.

Succes!

Liefs
Britt


Door Maria op 9 september 2014

Hoi, ik heb de kaas gemaakt, moet erg wennen aan de smaak zegt een kaas verslaafde, wel lekker, hoe lang kan ik de kaas bewaren en hoe kan ik hem het beste bewaren?


Door Britt op 14 september 2014

Hoi Maria,
De kaas kunt je zeker 1 week in de koelkast bewaren. Deze kaas kan je met goed resultaat ook invriezen. Half bevroren is ie bovendien makkelijker om in fijne plakken te snijden. Deel je de kaas in stukken in vries je die in heb je er ook langer plezier van;-)

Liefs
Britt

Plaats een reactie


*