Page content

Mijn favoriete Raw Food boeken

Eerlijk gezegd heb ik er veel te veel – raw food boeken. De reden hiervoor is dat ik ook in de Raw Food visie mijn eigen weg wilde zoeken.  Na mijn opleiding bij Karen Knowler, wilde ik vooral theorieboeken die mijn kennis aanvulden of bevestigden.

Mijn zoektocht bij 2 raw food visies

In Raw Food bestaan er volgens mij 2 strekkingen:

  • de strekking die zich gewoon baseert op fruit, groenten en vrij veel gerechten met noten en zaden – de gourmet visie
  • de strekking die het ook belangrijk vindt om rekening te houden met hoeveelheden – de 80/10/10 visie

Mijn raw food zoektocht

Ik ben begonnen met strekking nr 1. Ik wilde puur eten en mijn voeding volledig onbewerkt maken. Toch merkte ik geen verschil in mijn verzuringspatroon en de kilo’s die ik toch nog kwijt wilde.

Toen leerde ik Dr Graham Douglas kennen en Frederic Patenaude, mijn businesspartner. 80/10/10 was dus in eerste instantie voor mij een experiment. Maar na 4 dagen begon mijn lichaam al te veranderen. Toen wist ik dat ik goed zat.

Toen stuitte ik op een volgend probleem.

In de eerste strekking ontdekte ik heel veel lekkere recepten. Ze waren vooral gebaseerd op het namaken van onze traditionele maaltijden maar dan met pure ingrediënten. Niettemin waren deze, hoewel puur en natuurlijk, toch te zwaar.

In de 2de strekking waren de recepten soberder. Het voordeel was dat ze meestal erg snel klaar waren, maar ik vond ze niet altijd lekker.

Toen kwamen de receptenboeken

Daarom schafte ik mij tientallen boeken aan zodat ik ideeën voor mijn eigen recepten kon vinden. Zodat ik uiteindelijk mijn eigen receptenbibiliotheek heb kunnen ontwikkelen.

Nu ben ik supertrots. Ik vind dat mijn recepten vooral lekker, maar ook eenvoudig en snel klaar zijn. Het beste van de 2 strekkingen.

Ik volg 80/10/10 nog steeds en sommige dagen doe ik gewoon lekker wild en is een smeuïg en decadent raw food dessert gewoon mijn maaltijd.

Dit zijn mijn favoriete raw food boeken met vooral theorie

 TheChinaStudy

Op een zeer overtuigende manier vertelt de auteur over de verwoestende gevolgen van ons westerse voedingspatroon. Door het eten van een overdaad aan dierlijke eiwitten bezorgen we onszelf talloze welvaartziektes, zoals hart en vaatziektes, kanker, diabetes en obesitas.
Voor hem bestaat een gezond dieet uit een eetpatroon zonder vlees, eieren, vis, maar ook zonder zuivel en vooral dat laatste is opzienbarend. Hij rekent keihard af met het sprookje dat zuivel gezond zou zijn.

Het boek geeft antwoorden op vragen zoals : “Je hebt toch eiwitten nodig?”, “we zijn toch alles-eters?”, “Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen?”.

Wil jij dit boek ook? >> TheChinaStudy

 80/10/10

Dit is sowieso mijn meest favoriete boek. Dr Graham Douglas geeft niet alleen antwoord op alle mogelijke vragen rond B12, calcium, enzymen, eiwitten, …

Hij ontmaskert ook heel wat mythes zoals de misverstanden tussen fruit en candida.

En het belangrijkste: dit boek heeft voor mij en mijn lichaam het verschil gemaakt.

Wil jij dit boek ook? >> 80/10/10

RawFoodDetoxDiet

Dit boek van Natalia Rose was in 2006 een van mijn eerste “ik ga in deze richting” boeken. Op zich heb ik de theorie uit dit boek niet meer echt nodig, maar uit puur nostalgie neem ik het graag nog eens vast en ik merk dat Natalia mij altijd opnieuw kan inspireren.

Wil jij dit boek ook? >> RawFoodDetoxDiet

ConsciousEating

Dr Gabriel Cousens heb ik leren kennen door een DVD waarbij hij met een groep diabetici aan de slag gaat en hen op een fully raw eetpatroon zet. De resultaten zijn onvoorstelbaar. Toen kocht ik dit dikke boek en in het begin was ik wat overweldigd. Zo’n dik boek, in het engels en dan voedingstheorie … maar het is erg leesbaar. Ik merk ook dat wanneer ik vragen krijg, ik regelmatig ook dit boek weer vastneem (naast mijn 80/10/10 boek).

Wil jij dit boek ook? >> ConsciousEating

Dit boek van Dr Gabriel Cousens is ook interessant : CureForDiabetes

Dit zijn mijn favoriete Raw Food boeken met recepten

Ani’sRawFoodDesserts

Oh ja!!! Desserten, daar kan je niet genoeg recepten van hebben.

Wil jij dit boek ook? >>Ani’sRawFoodDesserts

LiveRaw

Dit boek van Mimi Kirk is geweldig. Zij is echt een voorbeeld van hoe je met puur eten langer een jeugdige uitstraling behoudt. Haar website noemt dan ook : youngonraw.com en ze wordt niet onterecht de meest sexy 70+ vrouw genoemd.

Dit vind je op haar homepagina :

Feeling like you’re in your 20’s at age 75, is quite an amazing thing… I accredit this youthful look and spirit not only to my attitude, but really to my way of eating which is a raw vegan – plant based lifestyle. xoxox ~Mimi

Wil jij dit boek ook? >> LiveRaw

Mijn vraag aan jou:

Ik kan hier niet alle boeken opnoemen, dus wil ik graag dat jij mijn lijstje aanvult. Wat is jouw favoriete raw food boek?

banner-4x4

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

8 reacties op “Mijn favoriete Raw Food boeken


Door Chris op 3 november 2014

Rox Rauw van Roxane Catz
LekkerRaw van Sandra de Vos en
Het pure eten van raw food van Anna de Leeuw en Helen Poolman.


Door Heidi op 29 november 2014

Kijk, dat is nu eens een fijne hulp, ik lees ook graag boeken over voeding en gezondheid. Ze brengen je kennis over je lichaam en wat het nodig heeft op een heel ander niveau. Ergens is het toch erg dat deze informatie niet op school al geleerd wordt en we nog steeds verkeerd voorgelicht worden door de verschillende overheidsinstanties (die vaak gefinancieerd worden door grote voedingsmiddelenbedrijven). Heel langzaam maak ik stap voor stap goede nieuwe gewoontes aan en geniet er ook nog eens van door de heerlijke gerechten en tips van mensen zoals jij Katinka! Je site en je goedheid om alle kennis te verspreiden zijn goud waard. Dank je wel!


Door Katinka op 29 november 2014

Oh dankjewel voor je lieve reactie!!


Door Trijn op 26 december 2014

Katinka,

Gabriel Cousens is toch meer van High fat en (80%) raw. Hij is geen voorstander van veel fruit.. Wat voor inspiratie heb je hieruit gehaald? want het is niet de lifestyle die je adviseert op je blog toch?
Misschien een lastige vraag, maar vond het erg verwarrend…

liefsss


Door Katinka op 26 december 2014

Hoi Trijn, je hebt helemaal gelijk. Toch heb ik heel veel uit zijn boek “Conscious Eating” gehaald. In het begin van het boek heeft hij een test staan om te bekijken of je een 80/10/10 type bent. Dat vond ik heel boeiend.


Door Trijn op 26 december 2014

oh echt! een test joh?
Dus het zou kunnen zijn dat 80-10-10 niet voor iedereen geschikt is en bepaalde bevolkingsgroepen beter gedijen op meer vetten, lager in KH , meer eiwitten ect?
Dat is wel erg boeiend!
Mag ik vragen wat de rode draad van zijn boek is?

liefs en fijne 2de kerstdag


Door Katinka op 26 december 2014

De rode draad is vooral onderzoek. En dat is het stuk dat me boeit. Ik sta ook open voor andere visies omdat ik merk dat niet iedereen gedijt met hetzelfde. Al blijf ik natuurlijk een fervente fruit en groente strijder. Dat wel.


Door marjon op 14 december 2015

een van mijn favoriete boeken hierover is toch wel “Handboek plantaardige en rauwe voeding” van Laurette van Slobbe. Duidelijke uitleg (waarbij ze de keus hoever je wit gaan helemaal aan de lezer laat) praktische tips en lekkere recepten.

Plaats een reactie


*