/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Miso en pijpui, natuurlijk medicijn

Miso en pijpui, natuurlijk medicijn tegen een spinnen- en insectenbeten.

Wekelijkse loop- en krachttraining

Veel alternatieve leefwijzen schrijven rustige fysieke oefeningen voor zoals yoga, tai chi en do in, … . Dit alles is zeker een weelde voor het lichaam en de geest, maar ikzelf voel dat ik soms wat meer intensieve training nodig heb. De discussie dat dit nu te belastend is of niet laat ik geheel open, maar mijn mening is dat je voor jezelf, zoals met voeding, moet voelen in hoever dit te zwaar is of niet. Niet dat ik mezelf als oud bestempel, maar ik voel dat mijn lichaam voldoende heeft aan enkele keren per week een lichte loop- en krachttraining. Onderhoud is voor mij belangrijker dan de boel hopeloos te forceren om een Chippendale-body te creëren. Ik ben meer dan tevreden als ik thuis op vraag van dochter en vrouw toch mooi dat bokaaltje amazake moeiteloos open krijg.

Looptraining op een duistere lenteochtend

Raar of zelden gebruik ik slechte weersomstandigheden of andere reden als uitvlucht om niet te moeten joggen en hijs ik me meestal vroeg in de ochtend in mijn looptenue om een half uurtje in het nabijgelegen parkje te lopen. Op een nog duistere lenteochtend met de volle kracht van een misosoepje ging ik voor de volle vier grote rondes in het Mechelse Tivoli park. Op dat ogenblik komt er voldoende licht uit de lampen van de omliggende straten om niet van het pad af te raken, maar ik kon onmogelijk zien aankomen wat me daar zou hinderen.

Plotseling een lichte snijdende aanraking

Ter hoogte van een dikke boom voelde ik tegen mijn blote dijbenen een lichte snijdende aanraking. Het was alsof iemand een ragfijne draad over de weg had gespannen. Plots ging dit gevoel over naar een zeer intense stekende pijn. Ik danste vervolgens even in het rond en liep verder. Er bleef iets zeurend achter, maar de hevigheid vervaagde tijdens mijn laatste ronde. De opeenvolging van dit alles deed me vermoeden dat het hier ofwel om een spinnenbeet ging of een steek van een wesp of ander insect dat in een spinnenweb terecht was gekomen. Hoe dan ook ik had blijkbaar op het verkeerde ogenblik het bouwsel van dat achtpotige schepsel stuk gemaakt. Al heb ik het niet met dit soort van levende wezens, toch is er bij mij enige vorm van respect voor hun bouwkundige creaties.

Van kleine tot grote rode vlek

Bij mijn thuiskomst kon ik het resultaat met wat meer licht bekijken en zag ik enkel een kleine rode vlek. Ik liet het geheel ongemoeid maar moest later op de dag vaststellen dat de vlek groter werd en er steeds meer zwelling optrad. De pijn werd ook steeds heviger en kende een hoogtepunt wanneer het gevolg van de beet uiteindelijk de gehele binnenkant van mijn dijbeen bestreek.

Bloedkwaliteit en muggenbeten

In tegenstelling tot voor mijn macrobiotische levensstijl heb ik raar of zelden een insectenbeet. Het is duidelijk dat voeding een grote invloed heeft op de aantrekking van de zes potige vliegende stekertjes. Vroeger waren er maar een paar van die zoemende schepsels nodig om me te voorzien van een hele boel rode jeukende knobbeltjes. Er zou een verband zijn met de bloedkwaliteit en het aantal muggenbeten, dat is blijkbaar recht evenredig met de zuurtegraad van ons bloed. Na meer dan tien jaar gezond voedsel zijn het aantal muggenaanvallen per zomer op één hand te tellen. Als er dan toch uitzonderlijk een “die hard” mug mijn vel doorboort dan bestaat er een vrij eenvoudige natuurlijk remedie.

Hoe gebruik je pijpui als natuurlijk medicijn?

Snij een klein stukje pijpajuin of bosui af en wrijf dit fijn tussen duim en wijsvinger tot het sap eruit komt. Smeer met het stukje een tijdje over de beet. De jeuk zal vrij snel verdwijnen en soms verdwijnt de beet na enkele uren tot een dag als sneeuw voor de zon. Je mag dit zeker na enige tijd herhalen indien nodig. Deze remedie heb ik zelfs onlangs onrechtstreeks aan een spoedarts doorgegeven.

Gebeurtenis pijpui natuurlijk medicijn

Tijdens één van de bezoeken aan een spoeddienst als ambulancier werd ik geconfronteerd met een dame die haar dochtertje binnenbracht voor de behandeling voor muggenbeten. De dame van Afrikaanse origine had duidelijk niet begrepen dat dit niet echt een ernstig spoedgeval was en het hoofd van de dienst trachtte ondanks een lichte agitatie het kleine meisje toch te helpen. Omdat hij niet zeker meer was vroeg hij de naam van een jeukwerende zalf aan de verpleger die ons tijdens onze rit vergezeld had. Als reactie op de conversatie zij ik langs mijn neus weg tegen de verpleegkundige dat dit ook ging met het sap van pijpajuin. Ik had op mijn beurt echter niet verwacht dat hij dit zou doorvertellen aan de spoedarts waarna deze de boodschap in het Frans doorgaf aan de moeder. Blijkbaar stond de arts toch open voor mijn impulsief advies, maar de moeder was duidelijk minder overtuigd van deze natuurlijke geneeswijze.

Miso natuurlijk medicijn

Het beest dat me die ochtend decoreerde zal tijdens haar verdedigingspoging zeker niet stil gestaan hebben bij de kwaliteit van mijn bloed en had blijkbaar voldoende gif ingepompt om mij het nodige onbehagen te bezorgen. Ik vermoedde wel dat er op dat ogenblik  iets meer nodig was dan wat uiensap. Ik ging nu niet alle planten in mijn ijskast uitproberen en dook gewoon even in een van onze macrobiotische naslagwerken. Al snel vond ik iets terug over het gebruik van miso bij elk soort zwellingen. Er was ook de mogelijkheid om zout en sesamolie te gebruiken, maar ik ging voor de miso.

Hoe gebruik je miso als natuurlijk medicijn?

Het was tijd voor actie en ik smeerde een riante laag gerstmiso op de getroffen plek die ondertussen ook gloeide. Hier legde ik een groot fris Chinese kool blad op en draaide er een windel omheen om het geheel ter plaatse te houden. Dit werkte onmiddellijk verkoelend en verzachtend. Na een aantal uren vernieuwde ik alles en tijdens de nacht bleef het erop. De volgende ochtend was de zwelling en de pijn sterk verminderd en na een paar dagen was alles weer als normaal. Volgens de literatuur werkt dit ook met andere koolbladeren.  Zo zie je maar dat je niet altijd naar de apotheek hoeft te rennen voor een chemisch zalfje.

Jouw beurt

Welke natuurlijke middelen gebruik jij weleens als medicijn?

Ivan Govaerts
Mijn naam is Ivan Govaerts en samen met mijn echtgenote Tania en dochter Nina woon ik te Mechelen in België. Door een ernstige ziekte van onze dochter zijn wij in de gezonde voeding van de macrobiotiek getuimeld en plukken daar nog steeds de vruchten van. Als creatieve duizendpoot en beroepsbrandweerman is een goede gezondheid noodzakelijk. Ik hou van koken en heb een voorliefde voor taarten en desserten. Foto’s van mijn gerechten kunnen jullie zien op https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 en op https://www.facebook.com/zoetzonderzonde

Comment Section

1 reactie op “Miso en pijpui, natuurlijk medicijn


Door Ellen op 25 januari 2017

Bedankt voor de tip, ga het zeker uitproberen!

Plaats een reactie


*