Page content

Ons lichaam heeft een ontgiftend vermogen

Ons lichaam heeft een ontgiftend vermogen

Wist je dat?

Wist je dat de lever en de darmbacteriën een ontgiftend vermogen hebben? En dat het volgen van een ontgiftingskuur op basis van water, citroen en ahornsiroop tot gevolg heeft dat er een daling van de diversiteit van darmbacteriën plaatsvindt.

Wist je zelfs dat het drinken van water met azijn, vooral appelazijn een disbalans in je darmen veroorzaakt. Je valt er van af, dat is waar. Het zorgt ervoor dat koolhydraten slechter tot niet verteren waardoor je gewicht verlies. De lever vindt veel azijn niet fijn, het veroorzaakt gisting in je darmen.  Het helpt je niet bij het verbeteren van je gezondheid.

Maar hoe ontgift je dan?

Je lichaam is zelf instaat om te ontgiften. We ontgiften dagelijks onze organen. De nieren spoelen zich schoon door het drinken van water. De poriën van onze huid worden schoon door zweten. Onze galblaas spoelt schoon door het eten van gezonde vetten. De darmen door het eten van vezels en de lever door het eten van bittere groenten.

Maar soms gaat er weleens iets mis. Door omstandigheden in onze eet- en leefgewoonten kunnen er veranderingen in onze spijsvertering plaatsvinden. De hormonen in ons lichaam reageren op stress en deze hormonen regelen weer onze spijsvertering, humeur, gedrag en de aanmaak van enzymen en vitamines. Waaronder ook het proces van ontgiften.

Soms kan het zijn dat je heel gezond eet maar je lichaam zichzelf toch niet goed kan reinigen. In kiloknallers vind je bijvoorbeeld hormonen terug waardoor we een teveel aan oestrogeen binnenkrijgen. Oestrogeen maakt de ontgiftingsenzymen in het slijmvlies kapot. Deze loopt van mond tot kont. Er kan iets misgaan in de fases van het ontgiften. Als er teveel vervuiling in het lichaam opstapelt kunnen er klachten ontstaan.

Kant- en klaar producten bevatten afvalstoffen

Ons lichaam heeft bouwstoffen nodig. We zijn opgebouwd uit cellen en deze hebben koolhydraten, eiwitten en vetten nodig voor herstel en vernieuwing. Kant- en klaar producten bevatten afvalstoffen die onze cellen zeker niet voeden. Door de bewerking van deze producten bevat het veel toxische stoffen en wordt het darmslijmvlies beschadigd.

Energie

De lever heeft vele functies maar één daarvan is het opslaan van energie. Bepaalde gedeelten van eiwitten en suikers worden omgezet in glycogeen (energie) en opgeslagen in je lever. Door de aansturing van bepaalde hormonen waaronder de aanmaak van o.a. insuline en adrenaline kan glycogeen die opgeslagen is in de lever weer omgezet worden door de lever in glucose (suiker). Om dit proces en vele andere processen van de lever uit te voeren vraagt de lever 25% van onze energie. Het is dus heel logisch dat we bij het volgen van een ontgiftingskuur heel veel energie overhouden. De lever hoeft dan geen zware taken te verrichten.

Als we (te)veel bewerkte producten eten waardoor de lever harder moet werken dan merken we dit aan onze gezondheid. Je zal merken dat je vermoeid wordt.

Welke stoffen werken negatief voor de lever?

Dit zijn onder andere de stoffen zoals:

–          alcohol

–          zout

–          cafeïne

–          suiker

–          zuur

–          overmatig gebruik van kruiden

–          chemische additieven (e-nummers)

–          frituren

–          roosteren op de barbecue

–          vlees van graan gevoerde dieren

–          melk van graan gevoerde dieren

Wat kan je zoal doen om je leverwerking te verbeteren?

Het eten van onderstaande bittere voedingsmiddelen, zoals:

–          witlof

–          artisjok

–          prei

–          bieslook

–          grapefruit

–          radijs

–          ui

–          knoflook

–          andijvie

–          rucola

Vezels goed voor darmen

Het eten van vezels uit groenten geven de darmbacteriën energie. Vezels kunnen we zelf niet verteren. Ze kunnen tegen verhitting, kou, zuur en gaan niet stuk tijdens het koken. Onze dikke darmbacteriën kunnen de vezels wel verteren. Er komt tijdens deze vertering glucose vrij, de bacteriën geven ons energie. Ook worden de vezels omgezet in belangrijke vetzuren waarmee de slijmlaag in de darm hersteld en opgebouwd wordt. Zo kunnen er belangrijke hormonen en vitamines aangemaakt worden.

Verbeteren gezondheid en energie

Het eten van zo onbewerkt mogelijk eten en dagelijks veel groenten zullen ervoor zorgen dat je gezondheid en energie verbetert.

Wil je nog meer tips en weten hoe je jouw gezondheid zou kunnen verbeteren? Download dan mijn GRATIS ebook https://www.lebonbonfranc.com/glutenvrij-bakebook-snoepen-zonder-schuldgevoel/. Je vindt hier niet alleen voedingsadvies maar ook gezonde (bak)recepten.

Jouw beurt

Wat ga jij nu doen om je energieniveau te verbeteren?

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

0 reacties op “Ons lichaam heeft een ontgiftend vermogen

Plaats een reactie


*