Page content

Ovenschotel met venkel en peer in saffraansaus

peer-en-venkel-195Dit is een verrukkelijke ovenschotel met Venkel en Peer in Saffraansaus. Eeerlijk: ik hou niet van anijs. Eerder heb ik een HEKEL aan anijs. Alles wat met anijs te maken heeft, wat dan ook, vind ik afschuwelijk. Ik walg van de smaak. Ik walg van de geur. Daarom hou ik ook niet van VENKEL. Venkel smaakt naar anijs. Waarom ligt er dan een venkel in mijn koelkast?? Waarom een venkel gaan kopen als ik hem mijn leven lang niet lust? Hmm…goede vraag, maar er is een verklaring. Ik heb de laatste tijd veel over venkel gelezen en over alla gezonde eigenschappen de venkel bezit. Bovendien zag ik het als een uitdaging. Ik wou een gerecht maken waar de venkel niet zoveel anijssmaak zou gaan geven. Gelukt!!! Ik had zelfs een ongelooflijk LEKKER gerechtje op tafel getoverd! Stikkum ben ik trots op mezelf;-)

Of jij wel of niet van venkel of anijs houdt, je bent er een liefhebber van, is mijn gerecht bijzonder lekker in welke opzicht dan ook! Ik vind het zeer zeker het uitproberen waard!!

Mijn geheim

Ik ga mijn succes niet geheim houden. Ik geef je het recept! Ik weet het, ik weet het, ik ben ontzettend gul;-) Maar nu eerst….Waarom is Venkel zo gezond? Zelfs DAT ga ik je vertellen!

De voordelen van venkel

De VENKEL heeft zo veel geneeskracht dat hij vroeger bij de oude Indianen en Romeinen gebruikt werd als medicijn. Het is zoooo jammer dat de farmacologische geneesmiddelenindustrie nu de macht in handen heeft. Chemische toxische medicijnen worden we met volgestopt. Een hoop gifstoffen allemaal, die ons lichaam echt niet blij van wordt, zorgen alleen voor meer ziekten. Waarom niet VENKEL gebruiken?

  • Venkel werkt goed tegen oogziekten. Er zijn onderzoeken gedaan dat het eten van venkel neemt Groene star af.
  • Venkel is zeer goed voor de spijsvertering. Venkel zorgt voor de juiste maagzuur om voedsel af te breken.
  • Venkel werkt tegen maagproblemen zoals, winderigheid, krampen, opgeblaast gevoel, brandende maagzuur en misselijkheid.
  • Venkel is detoxend.
  • Venkel kan zelfs maag -en darmzweren genezen.
  • Venkel zorgt voor een frisse adem.
  • Venkel is prima als afslankmiddel.
  • Venkel werkt urineafdrijvend.
  • Venkel verzacht artritis.
  • Venkel bevat het hormoon anethol. Dit hormoon bevordert de aanmaak van moedermelk(goed om te weten voor moeders)en de aanmaak van borstweefsels bij vrouwen.
  • Venkelzaad dient uitstekend om thee van te trekken. Venkelthee brengt de ingewanden tot rust en harmonie.
  • Venkel is een super groente. Dat staat vast. Al smaakt ie naar anijs;-)
  • Venkel bevat beta-caroteen, vitaminen B1, foliumzuur en vitamine C. Venkel is rijk aan de mineralen calcium, kalium en magnesium. Venkel heeft een goede bron van vezels.

Bovenstaande geconstateerde feit zijn de redenen waarom er in mijn koelkast een venkel ligt…..

Recept voor venkel met peer in saffraansaus

Dit heb je nodig voor 2 porties

  • 1 Venkel
  • 1 Peer
  • 1 stengel Bleekselderij
  • 1 Uitje
  • 1/4 Citroen(sap)
  • 1 cup Kokosmelk
  • 2 el Ayurveda Ghee
  • 0,2 gram Saffraan
  • 1 tl Garam Masala
  • 1 tl Zeezout(Keltisch)
  • 1/2 tl gemalen Zwarte Peper
  • 1 el Pijnboompitten

Zo maak je het:

  • Spoel de groenten goed af. Verwijder het harde stukje onder de venkel. Snijd ook de bovenste stukjes waar de op dille lijkende blaadjes zitten. Deel de Venkel in tweeën.
  • Snijd de Peer in stukken en snipper Ui en Bleekselderij.
  • Doe de twee stukken venkel in een ovenvast vorm. Leg er omheen de in stukken gesneden peer. Gesnipperd Uitje en Bleekselderij verdeel je er rondom. Strooi er zout, peper en Garam Masala overheen.
  • Klop Saffraan en Ghee door de Kokosmelk en giet de gele, mmm….zalige gouden melk over de groenten. Strooi er Pijnboompitten over.
  • Laat het gerecht in de oven op temp 180 C ca 40 minuten garen.

Wat maakt er dit gerecht zo overheerlijk van smaak?

De frisse, zoete Peer balanceert perfect tegen de bittere (anijs)smaak van de Venkel. De venkel krijgt er een smaak zoooo zacht en romig en de anijssmaak is WEG! Jippie! Vind IK dan. Ui en Bleekselderij geven het gerecht kracht en smaak. De geklaarde boter, Ghee, zorgt voor een ontzettend lekkere en roomboterachtige smaak. De Ayurveda kruidenmix Garam Masala bevat de spannende kruiden kardemom, kaneel, komijn, koriander en kruidnagel. Deze heerlijke smaakvolle kruiden samen met Saffraan en kokosmelk zorgen voor een GODDELIJKE lekkere smaakbeleving. Spannend en SUPER luxe! Pssst…. en zeer gezond.

Wist je dat?

Ayurveda Ghee is zeer gezond. Al is het een dierlijk vet, maar het heeft heel andere eigenschappen dan gewone boter. De boter is geklaard, wat betekend dat de melkeiwitten, lactose en zouten uit de boter verwijderd zijn. Ghee bevat vele essentiële vetzuren en vitaminen A, D, E en K.

Saffraan is duurder dan goud! Saffraan bevat vele vitaminen en mineralen. Saffraan is een afrodisiacum, een antidepressiva en een antioxidant. Saffraan ondersteunt het geheugen en de leerfuncties. Saffraan kan kaalheid bestrijden en werkt goed tegen hoest, maagpijn en slapeloosheid. Saffraan is goed voor het gezichtsvermogen. Saffraan bevat fytonutriënten die kankertumors kunnen voorkomen. Saffraan bevat veel vitamine C en B6 en vele mineralen mangaan, ijzer, koper, magnesium en fosfor, vele fytonutriënten en antioxidanten.

Lust jij graag venkel?

Britt Hansen
Ik ben Britt. Mijn grote passie voor gezonde voeding en natuurproducten neemt een grote plaats in mijn leven. Geneeskrachtige kruiden en superfoods helpen me om mijn doel te bereiken - een leven zonder pijn. Met verzorgingstips en lekkere recepten(bomvol fijne voedingsstoffen) hoop ik je te kunnen inspireren op pad naar een fit, slank en gezond lichaam, vol energie.

Comment Section

2 reacties op “Ovenschotel met venkel en peer in saffraansaus


Door Sonja op 16 juli 2014

Hallo Britt,

ik lust graag venkel maar dan wel rauw, in salades of in de smoothie/sap omdat ik ook niet van de gekookte versie houdt vanwege de weeë anijslucht. Maar je hebt me overtuigt om dit eens te gaan testen, ziet er heerlijk uit!

liefs Sonja


Door Britt Hansen op 16 juli 2014

Hoi Sonja,
Super! Een uitdaging waard, beloofd;-)

Liefs
Britt

Plaats een reactie


*