/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; }/* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; }h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; }/* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; }#headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; }#headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; }/* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; }/* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }/* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; }/* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; }/* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; }#phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; }#phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; }/* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Planten

We zitten binnen, buiten is het koud. En een raampje open zetten met dit weer is wel het laatste waar je aan denkt, neeeee de verwarming staat lekker aan. Maar frisse lucht is wel belangrijk voor onze gezondheid en dat vergeten we vaak in deze periode. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je binnen wel een gezondere lucht creeert? Planten! Ja planten verspreiden natuurlijk zuurstof en kunnen schadelijke stoffen onschadelijk maken.

Planten reinigen lucht op natuurlijke manier

Gifstoffen komen op heel veel verschillende manieren tot ons. De lucht die je inademt is daar zeker één van. Maar dat is er ook één waar je niet altijd over nadenkt. Wij wonen hier aan zee en daar zal de lucht veel schoner zijn dan in de stad of naast het vliegveld. Ook verf, meubels, bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen, maar ook schimmels (vochtige huizen), uitgeademde lucht en transpiratie van je huisgenoten kunnen bijdragen aan luchtverontreiniging. Met planten kan je op een heel natuurlijke manier de lucht reinigen. Planten kunnen benzeen, formaldehyde, ammonia, xyleen en tolueen uit de lucht zuiveren.

Welke planten zorgen voor luchtzuivering?

De NASA heeft eind jaren 80 een studie hierover naar buiten gebracht. Die zullen ze waarschijnlijk ondertussen wel hebben geupdate. Welke planten zorgen voor luchtzuivering. Op wikipedia kun je goed zien welke planten wat uit de lucht zuiveren.

Ik heb hieronder een aantal voor je uitgezocht. Welke planten zijn nou het beste in luchtzuivering?

De Lepelplant, en toevallig heb ik die in huis, is een van de betere planten in het zuiveren van benzeen, formaldehyde, ammonia, xyleen en tolueen. Ook Chrysanten kunnen al deze stoffen zuiveren. Aanrader dus om deze beide aan te schaffen. Maar er zijn er meer.

Ook Aloë vera helpt de lucht te zuiveren. Ik las dat je bij de aloë vera goed kunt zien of de lucht bij jouw in huis sterk verontreinigd is, dan verschijnen er namelijk bruine plekjes op de aloe vera.

De Klimop kwam ik ook tegen als een must have als het over luchtzuivering gaat. Vaak zie je deze plant buiten maar binnen kan natuurlijk ook prima. Hij is er het beste in om formaldehyde uit de lucht te zuiveren. Wel oppassen, want het blad is giftig. Hij wordt ook wel de studentenplant genoemd omdat hij bijna geen aandacht nodig heeft. Dan is het ook wel wat voor mij, want ik kan nog wel eens vergeten om de plantjes water te geven.

De Graslelie. Hij zuivert formaldehyde, benzeen en xyleen uit de lucht.

De Goudpalm is naast uitstekende luchtzuiveraar ook een goede luchtbevochtiger. Dus erg fijn voor in de winter voor als de verwarming op standje ‘sambal’ staat.

Er is een plant die ’s nachts koolstofmonoxide omzet in zuurstof, bijna alle planten doen dit overdag. Het is de plant die Vrouwentongen heet. Ideale plant dus voor in de slaapkamer.

En dan hebben we nog de Krulvaren. Deze verwijdert ook schimmels uit de lucht, ideaal dus voor vochtige huizen.

Er zijn er zeker meer, gewoon even googlen. Bij ons hier in het tuincentrum is er een hele hoek voor extra gezonde planten ingericht.

Tweedehands planten aanschaffen

Maar voordat je naar het tuincentrum rent, kijk even op internet.  Wanneer je naar Marktplaats gaat en hier ‘binnen planten’ intikt krijg je 694 resultaten voor planten. Kijk bij jou in de buurt, misschien geeft iemand wel wat planten weg vanwege een verhuizing of ruimte gebrek.  Maar ook via bepaalde sites of facebook geven mensen gratis planten weg. Gewoon even speuren op het net en ik weet zeker dat je leuke en gezonde planten gaat vinden.

Succes!

Jouw beurt

Ben jij bewust dat jouw planten binnenshuis de lucht zuiveren? En welke planten zijn jouw favoriet?

Nikki Van Wijk
Nikki van Wijk heeft een passie voor een gezonde levensstijl. Zij is altijd opzoek naar de laatste gezondheidstrends om te kunnen delen met haar omgeving. Als eigenaresse van gezondheidscentrum Zentive - waar de hoge darmspoelingen en voeding centraal staan - weet zij dit perfect te combineren. Met haar dochter (6) vormt zij een creatief duo, die zich uit in de leukste, lekkere en gezonde gerechten.

Comment Section

0 reacties op “Planten

Plaats een reactie


*