Page content

Sausjes

Sausjes. Ik kreeg een paar dagen geleden visite die bleven eten. Maar ik had weinig tijd om een hele maaltijd in elkaar te flansen. Dus ik had een super idee. Dippen werd het thema van de avond. Groente en brood dippen in heerlijke zelfgemaakte (daar had ik nog wel even tijd voor 😉 dip sausjes.

Niet te moeilijk, zo klaar en super lekker.

Sausjes om te dippen

Dus de tafel stond vol. Met bleekselderij, wortels, komkommer, paprika, broodjes en voor de mannelijke vleeseters gehaktballetjes.

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt maar dit was precies goed zo. Ik ben altijd wel dol op kleine hapjes. Lekker gezellig samen aan tafel en een beetje wat van dit en dat.

Recept voor satésaus

Saus nummer 1: Satésaus

Dit heb je nodig:

  • pindakaas, ongeveer 5 eetlepels
  • citroensap,  paar scheutjes
  • gekookt water en of plantaardige melk, je bekijkt terwijl je je de satésaus maakt hoeveel je hiervan nodig hebt. Je kunt ook een deel water en een deel melk nemen.
  • kokosbloesemsuiker, ongeveer een theelepeltje
  • 1 eetlepel kokosolie
  • flinke theelepel sambal
  • optie,ketjap manis, ongeveer een eetlepel

Zo maak je het:

  • Doe de kokosolie in de pan.
  • Als het gesmolten is dat schep je de pindakaas erdoorheen.
  • Roer dit goed met een garde zodat het smeuïg wordt. Het ligt natuurlijk enorm aan de pindakaas. Sommige pindakaas is al smeuïg, maar als het wat vaster is roer je lekker even door.
  • Als je goed geroerd hebt dan voeg je water of de melk toe. Of combineer dit.
  • Blijf goed roeren.
  • Voeg net zoveel vocht toe zodat het een sausje begint te worden. Makkelijk is om gelijk gekookt water toe te voegen. Nog sneller klaar.
  • Dan voeg je al roerend citroensap, kokosbloesemsuiker, sambal en eventueel de ketjap toe.
  • Doe het op smaak. Mijn moeder voegt altijd wat meer sambal toe, die houd van pittig.
  • Zorg ervoor dat het een lekker dipsausje wordt.
  • Laat het nog een paar minuutjes zacht koken en zet het lekker heet op tafel.

Recept voor knoflooksaus

Sausje nummer 2: knoflooksaus

Dit heb je nodig:

  • 4 teentjes knoflook
  • eetlepels mayonaise, ik neem zonder ei
  • eetlepels yoghurt, ik nam de amandel yoghurt. Je kunt ook soya nemen
  • beetje keltisch zeezout en peper
  • eventueel kokosbloesemsuiker

Zo maak je het:

  • Pers de knoflooktenen uit.
  • Meng vervolgens de mayonaise met de yoghurt door elkaar.
  • Doe hier de uitgeperste knoflook doorheen en klaar. Zo makkelijk 🙂

Als je geen knoflookpers hebt:

  • Dan snij je de knoflook heel fijn.
  • Voeg deze dan bij het yoghurt/mayonaise mengsel en haal er even de staafmixer doorheen.
  • Beetje keltisch zeezout en peper en door heen roeren naar smaak.

Als je van zoet houdt zou je er nog wat kokosbloesemsuiker doorheen kunnen roeren.

En dippen maar!

Iedereen was voldaan en had heerlijk gegeten.

Jouw beurt

Welke dipsausjes ga jij voor je bezoek maken?

Nikki Van Wijk
Nikki van Wijk heeft een passie voor een gezonde levensstijl. Zij is altijd opzoek naar de laatste gezondheidstrends om te kunnen delen met haar omgeving. Als eigenaresse van gezondheidscentrum Zentive - waar de hoge darmspoelingen en voeding centraal staan - weet zij dit perfect te combineren. Met haar dochter (6) vormt zij een creatief duo, die zich uit in de leukste, lekkere en gezonde gerechten.

Comment Section

0 reacties op “Sausjes

Plaats een reactie


*