Page content

Semi rauwe pompoentaart

Mmmm pompoentaart …. Eindelijk, het is weer herfst! Ik maak er geen geheim van, de zomer is niet mijn favoriete jaargetijde. Ik heb er de hele zomer naar uitgekeken om weer tegen de blaadjes aan te kunnen schoppen onder een strakblauwe hemel met een mooi zonnetje en een graadje of 8.

Pompoenen oogsten

En bovenal, ik heb mijn pompoenen van de plant gekeken. Voor het eerst heb ik er dit jaar maar liefst zes kunnen oogsten in mijn kleine achtertuintje. Ik ben dol op pompoen en het liefst eet ik het elke dag, geroosterd, in een stoofpotje, als lasagne met feta en door mijn smoothie. Hoewel ik pompoen het liefst hartig eet zijn er enorm veel recepten te vinden om pompoen in zoete baksels te gebruiken. Wat ik echter niet tegen ben gekomen is een semi rauwe pompoentaart. Dus die ben ik zelf maar gaan maken.

Semi rauwe pompoentaart

Semi rauw, omdat ik de pompoen eerst wel geroosterd heb en de puree vervolgens verwerkt heb in de taart. Lekker bij een beker pumpkin spice latte.

Ingrediënten voor een kleine springvorm 18/20 cm:

Voor de bodem:

  • 100 gr. gemengde noten (of alleen pecannoten of walnoten)
  • 25 gr. kokosrasp
  • 25 gr. kokosolie
  • 3 dadels
  • ½ tl vanille extract
  • 1 tl pumpkin spices of koekkruiden

Vulling:

  • 100 gr. pompoenpuree
  • 100 gr. avocado
  • 40 gr. cacaoboter
  • 40 gr. kokosolie
  • 40 gr. honing of agavesiroop
  • 2 tl pumpkin spices of alleen kaneel

Bereiding:

  • Voor de bodem maal je de noten fijn in een keukenmachine samen met de dadels.
  • Vervolgens voeg je alle andere ingrediënten toe.
  • Zelf bekleed ik de bodem van de springvorm altijd met bakpapier en dan doe je het notenmengsel in de springvorm en drukt het goed aan.
  • Je kunt het nu even in de koelkast zetten om vast wat op te stijven.
  • Pumpkin Spices worden in Amerika veel gebruikt omdat ze daar veel meer bakken met pompoen. Het is heel makkelijk zelf te maken door 4 eetlepels kaneel te mixen met 4 theelepels nootmuskaat , 4 theelepels gemberpoeder en 3 theelepels piment. Ik doe het tegenwoordig overal door waar ik normaal alleen kaneel voor zou gebruiken.
  • Voor de vulling mix je de pompoenpuree met de avocado. Au bain marie verwarm je de kokosolie en cacaoboter en die voeg je samen met de honing (of agavesiroop) bij het pompoen/avocadomengsel. Goed mixen en dan bovenop je gekoelde bodem en hup weer terug in de koelkast om op te stijven. Je kunt het ook in de vriezer doen, dan gaat het wat sneller.
  • Als je de taart liever wat zoeter hebt kun je meer honing of agavesiroop toevoegen of een paar druppels stevia. Persoonlijk vind ik pompoen van zichzelf al zoet genoeg, dus ik voeg niet zo heel veel zoet toe.

Pompoenpuree

De pompoenpuree kun je op twee manieren verkrijgen.

Manier 1

  • Door een pompoen van zijn zaden te ontdoen, in stukken te snijden en te koken en daarna met de staafmixer te pureren, of door hem te roosteren.

Manier 2

  • Snijd de pompoen dan doormidden, haal de zaden eruit en leg hem met de snijkant naar beneden in een bakblik met een laagje water.
  • Vervolgens rooster je hem in een oven van 175 graden celsius ongeveer 45 minuten, dat hangt ook van de grootte van je pompoen af. Daarna schep je hem leeg en pureert het vruchtvlees. Wat je niet nodig hebt voor de taart kun je gebruiken voor je smoothie, als puree bij een stoofschotel, je kunt er koekjes of muffins van maken of in de pumpkin spice latte verwerken.

In de koelkast blijft het ongeveer een dag of vijf goed.

Bewaren

Ik bewaar deze taart in de vriezer, zo kan ik er mooi een klein puntje (want het is heel machtig) vanaf snijden als ik bezoek krijg. Wel ruim op tijd eruit halen, hij ontdooit iets minder snel dan ik verwacht had.

Ben jij ook zo gek op pompoen?

 

 

Laura
Laura Thijssen kreeg het gezonde en creatieve koken met de paplepel ingegoten. Tijdens haar studie raakte ze het spoor even bijster, maar heeft altijd een grote rol gespeel in haar maaltijden. Een jarenlange zweftocht langs alle mogelijke leefstijlen, van paleo tot raw, bracht haar een enorme berg informatie en daaruit filterde ze een eigen leefstijl. Puur en simpel met een hoofdrol voor (seizoens)groenten.

Comment Section

5 reacties op “Semi rauwe pompoentaart


Door Leonoor op 3 november 2013

Hallo Katinka,

Ik kwam op je website en heb je recepten via de website van Bart van Veen gedownload, wat een mooie website en mooie kleuren. Ik vraag me af of je de pompoen niet zonder koken kan gebruiken. Niet alle pompoenen zijn daarvoor geschikt, maar de oranje dacht ik wel. Ik heb zo al een heerlijke pompoentaart gemaakt. groeten Leonoor


Door Katinka op 6 november 2013

Hoi Leonoor, zelf gebruik ik pompoen wel rauw maar dan in een smoothie/pudding. Het is een ideaal dikmiddel. Rauw bewaar ik het ook in de diepvries. Maar toch blijft pompoen iets dat ik vaak warm eet.


Door Laura op 5 november 2013

Ik weet het niet Leonoor, ik heb het niet geprobeerd. Hoe zag jouw taart eruit? Ben erg nieuwsgierig ernaar 🙂


Door Janna op 6 december 2014

Hallo Laura,

Het was een heel avontuur met de pompoentaart. Ik had een rijpe avocado, dus dit leek me het moment! Bodem lukte prima en was goed in de vorm te drukken. Maar toen de vulling: ik kreeg er weinig smaak aan. Nog toegevoegd: extra pompoen, meer honing, vanillepoeder, kaneel, zelfs 2 scheppen mesquite, beetje verse nootmuskaat, beetje Himalaya zout. Kreeg niet voor elkaar wat ik wilde.
Maar……(en daar had ik ook enigszins op gehoopt), eenmaal opgestijfd in de koelkast kreeg de taart een verfijnde, bijzondere smaak. Licht likeurachtig. Het kon ook haast niet anders, want het waren allemaal ingrediënten van hoge kwaliteit. Hij is inderdaad bijzonder vullend, wat mijn bedoeling ook was én je krijgt er energie van. Ik vind de taart apart en heerlijk


Door Laura op 6 december 2014

Hoi Janna,

Wat fijn dat het met je eigen touch toch nog een smaakvolle taart is geworden! En wat een verschil kan het zijn, voor en na de koelkast (of bakken want daar geldt het ook voor :)). Ik probeer het altijd een beetje basic te houden voor zo’n blogpost (ben zelf wel van wat meer smaak), en zo is er ook nog ruimte voor eigen interpretatie en dat heb je zo te lezen geweldig gedaan. Als ik hem weer eens maak ga ik ook eens wat vanillepoeder toevoegen!

Plaats een reactie


*