Page content

Supersimpel : amandelmelk

Amandelmelk zelf maken is supersimpel.

Mijn favoriete vervanging voor gewone koemelk is en blijft toch amandelmelk. Amandelmelk smaakt heerlijk. Het is zoet, het is zacht en heeft zo’n mooie witte kleur. Je kan amandelmelk ondertussen van verschillende merken kopen. Sommigen gezoet, anderen zonder. Maar eens je deze een keertje zelf gemaakt hebt, zal je dit ongetwijfeld blijven doen.

Dit heb je nodig voor eenvoudige amandelmelk:

  • Amandelen
  • Water

De ratio noten / water hangt een beetje af van waar je de melk voor wil gebruiken. Wil je een zeer lichte en neutrale basis dan kan je 1 kop noten op 3à4 koppen water nemen. Wil je een romige melk, kies dan voor 2à3 koppen water. Na het maken van de melk kan je nog allerlei smaken toevoegen zoals vanille of kaneel. Je kan de melk zoeten met dadels, stevia, honing of agave.

Zo maak je het

Stap 1 : week je noten

Het weken van noten is belangrijk om je noten beter verteerbaar te maken. Ik week meestal een hele nacht of een hele dag naargelang wanneer ik de melk wil gaan maken. Het gebeurt wel eens dat ik vergeet om de noten te weken, dan week ik ze toch altijd minstens gedurende 1 uur.

Stap 2 : afgieten en spoelen

Belangrijk is dat je de noten na het weken afgiet en goed afspoelt

Stap 3 : mixen of blenden

Mix de noten en het water in de blender. Blend gedurende 1 minuut.

Stap 4 : zeven

Om de melk zacht en smeuïg te krijgen, moet je de melk nu nog zeven. Je kan dit doen met een kaasdoek of met een zeefzak. Een zeefzak kan je als je handig bent zelf snel maken van kaasdoek of je kan deze kopen in een kookwinkel.

De rustige manier om melk te zeven : Om de notenmelk te zeven hoef je enkel de zeefzak te hangen over de mond van een bokaal, je kan deze eventueel vastzetten met een elastiekje. Dan moet je de melk in de bokaal gieten en laten uitlekken. Neem er een boekje bij of kijk ondertussen naar een film. Want na een dik uur is alle melk eruit gedruppeld.

De snelle manier om melk te zeven : Vermits ik een ongeduldig persoontje ben, laat ik het niet uitlekken maar wring te melk eruit. Dit gaat supersnel en ik vind het ook leuk om te doen. Je krijgt zo echt een gevoel van zelf melk produceren.

Stap 5 : de pulp

De pulp die overblijft ziet er zo uit

Je kan deze ofwel onmiddellijk gebruiken voor het maken van rauwe koekjes of amandelcrackers (heerlijk receptje) zoals in het recept van Ruth dat je morgen op het blog vindt. Ofwel gooi je deze in je diepvries voor later gebruik.

 

Klaar

En klaar is je amandelmelk. Heerlijk romig. Heerlijk wit van kleur. Mmmm… yummie.

Zo kan je jouw amandelmelk pimpen

  • 2 glazen amandelmelk
  • 4 dadels
  • ½ tl vanillepoeder of het poeder uit 1 vanillestokje

of

  • 2 glazen amandelmelk
  • 2 dadels
  • 1 bevroren banaan
  • ½ tl cacaopoeder

of

  • 2 glazen amandelmelk
  • 4 dadels
  • 6 aardbeien

of

  • 2 glazen amandelmelk
  • Druppeltjes stevia
  • 1 tl kaneel

Ja hoor, tijd voor een melk en koekjes pauze.

Welke melk drink jij het liefste?

 

 

 

 

 

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

18 reacties op “Supersimpel : amandelmelk


Door lydia op 24 januari 2014

Hoi Katinka,,

Heb een klein budget en waar kun je het voordeligst amandelen halen zelfs op de markt zijn ze duur.


Door Katinka op 24 januari 2014

Zelf haal ik deze inderdaad ofwel op de markt, ofwel in een etnische winkel ofwel als ik ze ergens in reclame zie.


Door Katleen Deruytter op 11 februari 2016

in de Indische voedingswinkeltjes kun je allerlei noten in grote hoeveelheden kopen – bijgevolg aan redelijke prijs. Neem tegelijk hun super lekkere kruiden mee! 😉


Door lydia op 24 januari 2014

Kun je ook spinazie in kleine hoeveelheden kopen?


Door Katinka op 24 januari 2014

In mijn omgeving niet, maar ik gooi de grote zak gewoon in de diepvries en neem gewoon de portie die ik nodig heb en doe deze bevroren in de smoothie.


Door sonja op 10 maart 2014

Koop altijd ‘bio amandelen’wel duur..kan het geen kwaad als ik dit ni doe..a


Door An op 10 april 2014

Goedemorgen Katinka,

Heb je een tip hoe ik een verse kokosnoot open?


Door Katinka op 10 april 2014

Google effe in youtube op “legallyraw” en “hoe een jonge kokosnoot openen”


Door Peggy op 30 april 2014

Hoi,

Ik heb alleen gepelde amandelen in huis. Kan ik de stap met het weken dan gewoon overslaan?

Groeten, Peggy


Door Katinka op 1 mei 2014

Het is in de pel dat de enzyme inhibitors zitten, dus in principe is weken overbodig. Bij gepasteuriseerde noten is dit ook overbodig omdat de inhibitors daardoor ook verdwijnen. Waarom zou je dan nog ongepelde noten kopen, zou een volgende vraag kunnen zijn en dit is omdat er in de pel ook heel goede voedingsstoffen zoals calcium zitten.


Door Katrien op 29 september 2014

Dat Katinka,

Waar vind ik het recept voor de amandelcrackers? Toen ik zag dat de eerste twee ingrediënten in de amandelen uit de supermarkt water en suiker waren, heb ik besloten mijn amandelmelk vanaf nu zelf te maken.

Groetjes

Katrien



Door Katia op 8 maart 2015

Hallo,

Ik vind het recept van de amandelcrackers niet waarover je het hebt (om de pulp dan te verwerken).

groetjes,
Katia


Door Petra van liere op 12 juni 2015

Hoi katinka! Ik heb erge


Door Petra van liere op 12 juni 2015

Hoi katinka! Ik heb ergen een filmpje gezien waarin jij super lekker ontbijtje maakt met moerbeien en kersenmelk……ik wil graag die kersen melk maken en wil graag weten hoeveel kersen jij gebruikt? Ben al 2 cups Amandelen aan het weken. En zoet jij de melk dan nog nadat de kersen erin zitten? Dankjewel alvast!


Door Katinka op 13 juni 2015

Ik gebruik 125g ontpitte kersen op 2 glazen. Maar je kiest natuurlijk zelf hoe dik of vloeibaar je dit wilt. Ik doe er ook graag 1 of 2 dadeltjes bij.


Door Petra van liere op 13 juni 2015

Dankje wel! Ga deze straks lekker maken met diepvries kersen dan is de melk al lekker koud

Plaats een reactie


*