/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; } /* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; } h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; } /* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; } #headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; } /* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; } /* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; } /* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; } /* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; } /* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; } #phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; } /* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

The guilt free backery

The guilt free backery, book review:

Ik beken, zoet is altijd mijn ding geweest. Voor onze gezondheidstransformatie was ik een suiker verslaafde en blijkbaar is dit een heel moeilijk te verslagen afhankelijkheid. Mijn kopjes thee konden niet zoet genoeg zijn en frisdrank en chocolade gingen gezwind naar binnen. Een doosje pralines had bij mij geen lang leven.

Bijna 100% suikervrij

Door veel doorzettingsvermogen en door ondervinding van de goede gevolgen is het me gelukt om tot een bijna 100 % suikervrij leven te evolueren. Door grote hoeveelheden zoete groenten te gebruiken en het drinken van zoete groenten drank is de extreme drang naar zoet tot een minimum herleid.

Tijdens de beginperiode van de overschakeling kon ik geen voldoening vinden in bijvoorbeeld koekjes waaraan natuurlijke ongeraffineerde zoetmiddelen werden toegevoegd, maar zoet went en door de ontwenning kreeg ik gaandeweg wel dat voldane gevoel. Indien ik nu iets met het witte goedje binnen krijg is het zo scherp van smaak dat ik het onmiddellijk uitspuw of met veel drank wil doorspoelen.

Alternatieven suiker

Suikeralternatieven bestaan in vele variaties en de laatste jaren zijn er zelfs heel wat bij gekomen waarvan ik niet goed weet wat ik erover moet denken. Naar mijn mening is het best om zo veel als mogelijk deze spullen te beperken en niet steeds te denken dat de stempel “gezonde zoetstof” wil zeggen dat je er ongestraft kan van blijven schransen.

Ik tracht me zoveel als mogelijk te beperken tot het gebruik van granenstroop, appeldiksap en amazake voor mijn desserten en gebakjes. Sinds een tijdje is er voor zeldzaam gebruik dan wat esdoornstroop bijgekomen. De spullen van tropische afkomst hou ik nog zo veel als mogelijk uit huis, maar op verplaatsing word ik er meer en meer mee geconfronteerd. Is dit een probleem, neen naar mijn mening is het belangrijk om maat te houden en jezelf eens af en toe een traktatie te gunnen en er dan volop van te genieten al is dit misschien niet zo ecologisch.

Kookboeken taarten en desserten

Bij de keuze van kookboeken voor taarten en desserten heeft het lang geduurd vooraleer ik mijn gading kon vinden. Steeds stootte ik op literatuur waar het gebruik van de in mijn ogen foute alternatieven werden gebruikt. Of er was weer een overvloed aan boter, eieren en melk, waardoor ik te veel alternatieve ingrediënten moest zoeken, wat het resultaat niet altijd ten goede komt. De laatste jaren is er echter een kentering en zijn er al heel wat mensen die in dezelfde richting denken.

Mijn aanwezigheid op de social media heeft me veel geholpen in het vinden van deze personen en hun bezigheden. Zo stootte ik een tijdje terug op iemand die een boek maakte dat kort aanleunt bij mijn verwachtingen, maar het was enkel te verkrijgen in het Engels. Ik besloot om nog wat te wachten om het aan te kopen, ik had immers al zo veel kookboeken en kon het ook niet op het internet inkijken. Toen het dan uiteindelijk in meerdere talen werd uitgebracht ging ik het toch even in de winkel bekijken en was aangenaam verrast.

Book review Zoet & Goed

“Zoet & Goed” van de Britse Henrietta Inman is niet alleen een pracht van een boek, maar als start krijg je een duidelijke uitleg over de meest gebruikte ingrediënten en hun mogelijke alternatieven. Zo kan je zelf experimenteren en eventuele voedingsmiddelen waar je wat moeite mee hebt, vervangen. Mensen met allergieën, veganisten en zij die gluten willen vermeiden komen zeker aan hun trekken. Het is op het internet te verkrijgen en ook in de boekenwinkel.

Review Madam Bakster

Maar ik wil als Belg toch even de aandacht vestigen op een Vlaamse dame die in de zelfde lijn werkt. Ze heeft al geruime tijd een online dienst voor het bestellen van gezonde taarten en tussendoortjes onder naam “madam bakster”.

De dame die lijkt te bruisen van de energie en een bijna even mooie uitstraling heeft dan haar gebakjes opende ondertussen een gezellige koffiebar in het centrum van Gent. Als veganist en vegetariër kwam je al ruim aan je trekken in deze historische stad en deze drankgelegenheid is zeker een geweldige aanvulling. Voor ik een tijdje terug voor het eerst een bezoek bracht aan dit etablissement had ik in mijn thuisstad al één van haar taarten kunnen uittesten bij Koffiebar Sister Bean, één van de verkooppunten waar je ook je favoriete taart kan afhalen op bestelling.

The guilt free backery – Madam Bakster

De gebakjes zijn subtiel gemaakt met veel zorg voor detail en afwerking. De gebruikte ingrediënten liggen misschien niet helemaal in mijn overtuigingslijn, maar voor een keertje, al smaken ze naar meer, moet een afwijking kunnen en ik ondervind geen negatieve gevolgen op mijn gestel. Toen ik dan enige tijd later in Gent moest zijn kon ik zeker niet nalaten om madam bakster eens een bezoekje te brengen. Het toeval wilde dat net op die dag haar eerste boek werd voorgesteld en tijdens het verorberen van weer een heerlijke creatie aangevuld met een lekkere verse thee was de beslissing om ook dit boek te kopen snel gemaakt.

Alle info over deze drankgelegenheid, het boek en de verkooppunten kan je vinden op de site http://www.madambakster.be/

Opgelet ik ben niet verantwoordelijk voor spontane wateruitbarstingen in je mond.

Jouw beurt

Welke boeken gebruik jij voor je ´verantwoorde´ taarten en desserten?

Ivan Govaerts
Mijn naam is Ivan Govaerts en samen met mijn echtgenote Tania en dochter Nina woon ik te Mechelen in België. Door een ernstige ziekte van onze dochter zijn wij in de gezonde voeding van de macrobiotiek getuimeld en plukken daar nog steeds de vruchten van. Als creatieve duizendpoot en beroepsbrandweerman is een goede gezondheid noodzakelijk. Ik hou van koken en heb een voorliefde voor taarten en desserten. Foto’s van mijn gerechten kunnen jullie zien op https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 en op https://www.facebook.com/zoetzonderzonde

Comment Section

0 reacties op “The guilt free backery

Plaats een reactie


*