/* Nav Bar */ ul.navbar-nav a { color: #807069; font-weight: bold; }/* Home Headings and Links */ h1, h2, h3 { color: #ff7c80; }h1 a, h2 a, h3 a, h4 a, h5 a, h6 a { color: #ff7c80; }/* Hero Unit Customizations */ #headerhero .container #call2action h1 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #e64827; text-shadow: none; }#headerhero .container #call2action h2 { font-family: "Roboto Slab",serif; font-weight: bold; color: #807069; text-shadow: none; }#headerhero .container #call2action a.btn { background-color: #ff7c80; }/* Checkmark Replacement */ #bizzdetails .details .reasons ul li { background: transparent url("http://legallyraw.be/wp/../wp-content/upload_folders/legallyraw.be/2016/01/vinkje-koraal.png") no-repeat scroll left top; }/* Optin Form Home - Button Color */ .btn-danger { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }/* Referenties - Link Color */ #references a.morelink { color: #ff7c80; }/* Optin Box Sidebar - Button Color */ #phxoptin.optinwidget101 .btn { background-color: #ff7c80; }/* Optin Box PostFooter - Headline & Button & Border Color */ #phxoptin.optinwidget104 .phxtextwrap .phxoptin-headline { color: #ff7c80; }#phxoptin.optinwidget104 .btn { background-color: #ff7c80; }#phxoptin.optinwidget104 { border: 4px dashed #ff7c80; }/* Button Color Gravity Forms */ .gform_button { color: #fff; background-color: #ff7c80; border-color: #ff7c80; }

Page content

Vegan bitterballen met restjes

Vegan bitterballen met restjes:

Verbetering reuk- en smaakzin

Een voordeel van het streven naar een gezond lichaam met behulp van natuurlijke, zuivere en evenwichtige voeding, waarover niet zo veel gesproken wordt is de felle verbetering en verfijning van de reuk- en smaakzin.

Tijdens mijn rook- en fastfood periode had ik nooit kunnen vermoeden dat een mens zo goed kan ruiken en dat smaak van voedsel zo puur kan zijn. Niet dat ik de gave bezit om zoals de voorhistorische mens een dier vanop grote afstand te ruiken, maar in tegenstelling tot enige jaren terug kan ik meer geuren vanop een grotere distantie onderscheiden.

Het meest wonderbaarlijke is dat ik wanneer iemand met een bereidde maaltijd voorbij komt ik meerdere geuren kan onderscheiden vanop één enkel bord terwijl dit vroeger één mengelmoes was als ik het dan ook al kon ruiken. Spijtig dat ik dan de minder aangename geurtjes ook sneller in de neus kan vaststellen.

Kruiden, zoet en suiker

Wat betreft de smaakbeleving heb ik geen massa’s kruiden en zout nodig om een heerlijke maaltijd te hebben. De toevoeging van zout heeft dan ook eerder de bedoeling om de natuurlijke smaken van vruchten en granen meer naar voor te brengen en niet om ervoor te zorgen dat je nadien liters vocht nodig hebt om de zoute smaak in je mond weg te werken. Suiker heeft voor mij meer een scherpe smaak dan een zoete en doet mijn weinige hoofdharen ten berge rijzen en snel naar iets grijpen dat de smaak kan neutraliseren.

Houdbaarheid voedsel

Zeer belangrijk en in sommige gevallen zelfs levensnoodzakelijk is de gave om goed te kunnen ruiken wanneer iets bedorven is of nog goed voor consumptie. Hoewel de meeste mensen zouden denken dat macrobiotisch voedsel zeer snel bederft is dit vaak niet het geval en wordt het soms zelfs beter door natuurlijke fermentatie.

Ik wil nu niet de gedachte opwekken dat het voedsel bij ons na een harig groeiproces spontaan uit de ijskast wegvloeit, wees gerust daar krijgt al dat lekkers de kans niet toe. Door soms iets te uitbundige kookactiviteiten, overschatte hoeveelheden en de antidiepvries cultuur kan het al eens zijn dat het aantal restjes in onze koelkast iets teveel wordt.

In tegenstelling tot een “mac do” maaltijd die je eeuwig kan bewaren door de hoeveelheid conserveringsmiddelen is hier toch een beperking, hoewel misschien toch iets langer houdbaar dan vlees dat al begint te ontbinden van het moment dat een dier geslacht is.

Ultieme test houdbaarheidslimiet

Enkele jaren terug tijdens onze vakantie naar Italië onderging ons ontbijt en lunch de ultieme houdbaarheidslimiettest. Voor onze heenreis naar het Gardameer hadden we geopteerd om dit in twee dagen te volbrengen. Thuis was alles in gereedheid gebracht om de innerlijke mens te versterken onderweg. We moesten die ochtend enkel alles in de koelbox stapelen en wanneer de deur van de auto dichtgetrokken werd begon voor ons de vakantie, zonder ons bewust te zijn dat we het ontbijt en middageten van de tweede dag in de ijskast hadden achter gelaten en we het moesten stellen met wat voorzien was voor het avondeten.

Twee weken later….

Toen we twee weken nadien terug thuis kwamen was ik zeer benieuwd naar de staat van onze maaltijden. Onze rijstpap voor het ontbijt was nog perfect eetbaar zonder enig spoor van schimmel of bederf. De smaak was super. Het bakje met het middagmaal zag er nog goed uit, maar de geur was nu niet meer zo denderend. De rijst was nog goed bewaard gebleven, maar de groenten vertoonden een enigszins zurige geur die niet echt meer voldeed aan mijn favoriete smaakbeleving.

Restjes uit de koelkast

Op dergelijke momenten is een goede reuk en smaakzin een goede zaak. Meestal ga ik eerder daarop verder dan één of andere misleidende houdbaarheidsdatum bij een algemene ontruiming van de koelkast. Zo haalde ik op een dag een hele boel restjes van eiwitbronnen- en groentebereidingen uit de ijskast. Enkel is het wat opletten met de bonen en eiwitspullen, aangezien die sneller bederven dan groenten en granen. Hierover bestaan tegenstrijdige beweringen. De ene zegt dat je deze niet langer dan 24 uur mag bijhouden en anderen beweren dan weer dat je ze zelfs kan laten fermenteren door ze langer te houden. Mijn idee is hier ook weer om vooral je neus het werk te laten doen in deze beoordeling. Zelf ondervond ik dat klaargemaakte bonen toch wel enkele dagen in de koelkast kunnen overleven.

Bij het onderstaande recept laat ik iedereen de vrijheid om restjes toe te voegen naar ieders mogelijkheid en het kan aardig wat plaats in je koelkast geven. Je kan er bitterballen en of vleeskroketten perfect mee benaderen al zou je dat al willen. Ik vind ze zelfs veel lekkerder.

Recept voor Vegan bitterballen met restjes

Zo maak je het:

  • Gooi alle restjes van bonen, tempeh, seitan, tofu, groenten en eventueel wat granen bij elkaar en mix deze tot een homogene massa.
  • Ik geef toe het ziet er niet uit, maar de smaak kan zeer verrassend zijn.
  • Voeg indien nodig wat bloem, paneermeel of kikkererwtenmeel toe om het geheel wat te binden, wat shoyu, gember of tamari voor de smaak  en maak er balletjes van.
  • Rol ze daarna door wat paneermeel en frituur enkele minuten in frituurolie. Zorg dat de olie min rond de 170 graden is anders vallen je balletjes uit elkaar.

Voor sommige mensen is dit misschien een brugje te ver, maar je mag er gerust van zijn dat dit veel gezonder is dan de diepvries bitterballen die van slachtafval gemaakt worden.

Jouw beurt

Welke restjes in jouw koelkast ga je gebruiken voor de vegan bitterballen? En hoe smaakte dat?

Ivan Govaerts
Mijn naam is Ivan Govaerts en samen met mijn echtgenote Tania en dochter Nina woon ik te Mechelen in België. Door een ernstige ziekte van onze dochter zijn wij in de gezonde voeding van de macrobiotiek getuimeld en plukken daar nog steeds de vruchten van. Als creatieve duizendpoot en beroepsbrandweerman is een goede gezondheid noodzakelijk. Ik hou van koken en heb een voorliefde voor taarten en desserten. Foto’s van mijn gerechten kunnen jullie zien op https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 en op https://www.facebook.com/zoetzonderzonde

Comment Section

0 reacties op “Vegan bitterballen met restjes

Plaats een reactie


*