Page content

Vegan pizza

Zelfs wanneer je al jaren tracht een gezond voedingspatroon te volgen zijn er geregeld etenswaren die bepaalde aangename en soms minder leuke herinneringen oproepen. Niet alleen smaken, maar ook geuren en kleuren brengen momenten uit het verleden weer naar boven.

Herinneringen uit het verleden bij bepaalde geuren

Bij de geur van barbecue herinner ik mij een trouwfeest waar ik als jonge knaap grote hoeveelheden vlees naar binnen werkte, ik bleef gewoon gaan, de gedachte alleen doet me terug het schaamrood op de wangen krijgen. Cider doet me dan weer denken aan de eerste keer dat ik dronken was en de bijhorende kater die ik de dag nadien mocht ondergaan. Samen met een bepaald merk van kaas waar ik ooit ziek van werd heeft het nog jaren geduurd tot ik me terug aan deze zaken waagde. Er zijn noch tal van die gebeurtenissen die ik kan aanhalen, maar één van de meest memorabele is de pizza.

Pizza en herinnering aan vakantie

Gedurende jaren heb ik dit van oorsprong belegen platte brood niet meer op regelmatige basis gegeten. Bij de meeste mensen doet dit gerecht eerder denken aan hun mediterraan getinte vakantie. Hoewel de pizza nog niet zo ver in de geschiedenis in Italië verder ontwikkeld werd uit duizenden jaren oude gebruiken, denkt iedereen onmiddellijk aan dit zuiderse land.

Mijn herinnering aan pizza

De gebeurtenis die bij mij meer de bovenhand haalt vond thuis plaats. Het was die dag wel bloedheet en de tijd en zin om te koken zat er zeker niet in. Tijdens wat kleine verbouwingswerken kwam ik op het lumineuze idee om eens wat eten te bestellen en aan huis te laten brengen. Tegenwoordig kan je zowat alles aan huis laten leveren, maar in die tijd was er buiten Pizzahut niet al te veel mogelijkheid. We hadden die week net een foldertje met bijhorende kortingsbons en menu in de bus gekregen, waardoor we mooi onze keuze konden maken.

Joekels van een pizza’s

Van internet was nog niet al te veel sprake, dus alles moest per telefoon gebeuren. We opteerden voor het decadente idee van de cheesy crust die nog steeds bestaat. De variant met een soort van gesmolten kaas in de rand had al lang in de reclame onze aandacht getrokken. We wilden gaan voor twee verschillende soorten en op één of andere manier had ik tijdens het bestellen laten horen dat het voor twee personen was.

Op verbaasde wijze vroeg de dame aan de andere kant van de lijn of ik wel zeker was dat ik voor de cheesy crust wilde gaan aangezien die enkel in de large versie te verkrijgen was. Mijn toen nog reusachtige eetlust deed me vermoeden dat ik zo een pizza wel zou op krijgen, niet wetende dat een large normaal voorzien was voor twee tot drie personen, want die info geven ze natuurlijk niet mee.

Aangezien de garantie er was dat je bestelling binnen het half uur aan huis geleverd werd door van die kamikaze piloten op een brommertje, duurde het niet lang of onze huiskamer werd gevuld door de kruidige dampen van twee immens grote gebakken en belegde lappen. Met grote ogen van verbazing begonnen we eraan. We slaagden erin om twee halve joekels op te krijgen en de rest werd opgeborgen in de koelkast voor de dag nadien. Uiteindelijk is een deel toch nog bij het vuilnis beland.

Alternatieven nog smaakvoller

Ondanks andere overtuigingen moet ik toegeven dat dit me in die tijd wel smaakte, maar niet getreurd de alternatieven zijn zeker zo lekker en zelfs nog smaakvoller. Indien je zelf aan de slag gaat met deeg en verse groenten zijn de smaken veel puurder en niet meer gemaskeerd door massa’s kruiden en kunstmatige smaakmakers.

Twee mogelijkheden pizzabodem

De vraag is nu nog alleen wat geef ik prijs, wordt het een recept voor een zuurdesempizza of gaan we voor een glutenvrij exemplaar. Ik heb besloten om gul te zijn en geef de twee mogelijkheden samen met wat ideetjes voor het beleg. Omdat ik geen voldoening vind in het gebruik van de vegankaas toestanden uit de winkel die mijn inziens nog te industrieel bewerkt zijn en allerhande toevoegingen bevatten die ik met moeite kan uitspreken, of gewoon niet goed kan thuis brengen en daardoor niet weet of ze mijn gestel nu goed doen of niet. Is dit een extreme gedachte? Nee hoor ik ga gewoon voor zo puur mogelijk en geef jullie een mooi alternatief.

Recept voor vegan pizza zuurdesembodem

Zuurdesembodem:

Dit heb je nodig:

 • 50 gr zuurdesemstarter (rogge of tarwe)
 • 150 gr volkoren tarwebloem
 • Water
 • Zeezout
 • ½ eetlepel sesamolie

Zo maak je het:

 • Maak op de avond voordien een voordeeg met 50 gr meel, de zuurdesemstarter en 50 ml water.
 • Meng goed en laat het papje afgedekt een nacht staan op een warme plaats (tussen 20 en 25 graden) Ideaal is bovenop een vaatwasser.
 • Op de ochtend nadien voeg je de  overige 100 gr bloem toe samen met de olie, een snufje zout en 200 ml water.
 • Kneed goed en laat het deeg rusten tot de middag.
 • Druk het deeg uit tot een pizzabodem enkele uren voor je gaat bakken.
 • Gebruik eventueel nog wat bloem tegen het plakken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een vochtige doek over en laat weer op een warme plaats staan.
 • Bekleed de bodem vlak voor het bakken met je vulling naar keuze en bak in een voorverwarmde oven op minimum 250 graden totdat de randjes bruin kleuren (ongeveer 30 minuten)

Recept voor Vegan pizza bloemkoolbodem

Bloemkoolbodem (glutenvrij):

Dit heb je nodig:

 • 500 à 600 gr bloemkoolroosjes
 • 3 eetlepels gemalen lijnzaad
 • ¾ kop amandelmeel
 • ½ kop boekweitmeel
 • 1 eetlepel oregano
 • Zeezout

Zo maak je het:

 • Meng twee van de drie eetlepels lijnzaad met 4 eetlepels water en zet een half uurtje weg.
 • Doe de bloemkoolroosjes in een foodprocessor en maak er bloemkoolrijst van. Je moet een hoop ellendige korreltjes over houden.
 • Doe ze in een kookpot met een bodempje water, voeg een snufje zout toe en laat op een zacht vuurtje koken gedurende 5 à 10 minuten tot de bloemkool een beetje zachter is.
 • Doe alles in een theedoek en wring er zo veel mogelijk vocht uit.
 • Doe de bloemkoolpulp in een mengkom en voeg de overige ingrediënten toe en meng alles tot je een soort van deegbal krijgt.
 • Voeg hierbij ook nog wat zout. Je kan al eens proeven of het geheel gekruid genoeg is.
 • Druk het geheel uit tot een pizzabodem op een geolied stuk bakpapier en leg het op een bakplaat.
 • Bak dit gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
 • Garneer de bodem zoals een andere pizza en bak nog eens 15 minuten op 250 graden.

Tips

Enkele tips voor alternatieve garnering en topping.

Je kan natuurlijk gaan voor de normale tomatenpuree als basis, maar ik zou ik niet zijn als ik geen alternatief zou geven voor mensen die zoveel mogelijk nachtschade groenten trachten te mijden of voor wie eens iets anders wil.

Kook enkele wortels met een beetje zout giet af en voeg hierbij een deel gekookte nierbonen en een ontpitte umeboshipruim of een eetlepel umepasta. Maak hiervan een puree en gebruik dit als bekleding voor je bodem. Leg hierboven fijngesneden groenten naar keuze. Je kan dit ook met andere bonen of linzen.

Vegan pizza

Voor diegenen die volledig vegan wensen te gaan en geen kaas wensen te gebruiken kan je de volgende werkwijze toepassen.

Neem een hoeveelheid mochi (te koop in blokjes in de natuurvoedingswinkel) en snij deze in kleine blokjes of rasp fijn. Doe een beetje water in een kookpot en voeg de mochi hieraan toe. Breng aan de kook en laat het geheel op een zacht vuurtje smelten. Wanneer het te stijf is voeg je meer water toe. Je kan er wat kikkererwtenmeel aan toevoegen en op het laatste doe je er miso bij naar smaak. Het geheel moet de consistentie hebben van gesmolten kaas. Verdeel het geheel over de pizza en bak af in de oven.

Jouw beurt

Welke pizzabodem vind jij het meest aantrekkelijk? Ik wens je veel succes met de recepten en de tips!

Ivan Govaerts
Mijn naam is Ivan Govaerts en samen met mijn echtgenote Tania en dochter Nina woon ik te Mechelen in België. Door een ernstige ziekte van onze dochter zijn wij in de gezonde voeding van de macrobiotiek getuimeld en plukken daar nog steeds de vruchten van. Als creatieve duizendpoot en beroepsbrandweerman is een goede gezondheid noodzakelijk. Ik hou van koken en heb een voorliefde voor taarten en desserten. Foto’s van mijn gerechten kunnen jullie zien op https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 en op https://www.facebook.com/zoetzonderzonde

Comment Section

1 reactie op “Vegan pizza


Door christine op 25 mei 2017

Welke bodem staat op de foto? Ziet er yummie uit ;-). Voel me wel aangetrokken tot de bloemkool/amandelpizza :-). En mochi…mmmmmmmmmmmm

Plaats een reactie


*