Page content

Venkel, een vergeten groente

venkelEén van mijn lievelings groentes is venkel. Alleen als ik zo om mij heen kijk, kennen veel mensen deze groente niet meer. Het is een beetje een vergeten groente. Het is een heerlijke naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt, maar ook als groente.

Geneeskrachtige werking

De zaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden.

Deze groente kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Het wordt gebruikt om borstvoeding  te stimuleren. Ook worden er bepaalde medicijnen uit venkel gewonnen.

De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en is het een veel voorkomend ingrediënt van onder meer salades.

En goed nieuws; kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel!

De vele mogelijkheden met venkel

Je kunt met deze groente echt alle kanten op en zowel zoet als hartig bereiden.

Sinaasappel Venkelsalade

  • 3 sinaasappels
  • 3 venkel knollen
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 1 ons ontpitte zwarte olijven
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie, lijnzaadolie of sesamolie
  • (cayenne) peper en zout naar smaak

zo maak je het :

  • Pel de sinaasappels
  • Snijd de sinaasappels en venkel in plakjes.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Meng de sinaasappel, venkel, ui en olijven.
  • Maak de dressing van citroensap, olijfolie, (cayenne) peper en zout.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Zoete venkelsalade

  • 1 appel
  • 1 venkel incl. het groen
  • granaatappelpitjes
  • walnoten in stukjes
  • tijm

dressing

  • 3 el walnootolie
  • 1 ½ el citroensap
  • ½ tl agavesiroop
  • heel klein beetje mosterd
  • Himalyazout
  • peper

Zo maak je het :

  • Maak de dressing en vermeng de olie goed met het zuur van de citroen.
  • Snijd de appel en venkel in dunne plakjes en vermeng de appel en de venkel goed met de dressing. Het zuur van de citroen zorgt ervoor dat de appel niet verkleurt.
  • Bestrooi deze heerlijk frisse salade met wat granaatappelpitjes, stukjes walnoot en het groen van de venkel.

Simpele Venkelsoep 

  • 500 gram venkel in stukjes
  • Halve liter groente bouillon
  • Peper, zout en verse citroensap naar smaak
  • Evt. tuinkers voor de garnering

Zo maak je het :

  • Kook de venkelstukjes in ongeveer 25 min gaar in de bouillon.
  • Pureer de soep en voeg zout, peper en citroensap toe.

Raw Venkelsoep

  • 2 kop amandelmelk
  • 1 venkel
  • 1 appel
  • Handje koriander
  • ½ halve rode peper
  • Peper en zout

Zo maak je het :

  • Blend alle ingrediënten tot de soep glad is.
  • Garneer met de koriander en breng op smaak met peper en zout.

Salade van Venkel,radijsjes en bietjes

  • 2 (voor)gekookte bietjes
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Bosje radijs
  • 1 kleine venkel
  • handje rauwe noten
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het :

  • Snij alle ingrediënten in stukjes, meng door elkaar, en breng op smaak met peper, zout, olijfolie en citroensap.

Welk receptje ga jij eens proberen?

 

Comment Section

0 reacties op “Venkel, een vergeten groente

Plaats een reactie


*