Page content

Verschil sapcentrifuge en slowjuicer

Wat moet je kiezen? Een sapcentrifuge of een slowjuicer? Ik ben sinds enkele maanden super in mijn nopjes: een droom van enkele jaren kwam in vervulling en nu ben ik de trotse eigenares van een slowjuicer.

Toen ik begon met mijn gezonde levenswijze heb ik naast een blender meteen een sapcentrifuge aangeschaft, deze gebruikte ik echter aanzienlijk minder dan de blender. Omdat het maken van een smoothie toch makkelijker is dan het sappen. Echter de laatste jaren ben ik toch meer aan het sappen geslagen alhoewel dit nog niet zo ingeburgerd is als de smoothie. Wil je het verschil weten over smoothies of sappen lees dan http://legallyraw.be/sappen-versus-smoothies/

Bij het krijgen van een nieuw keukenapparaat is het eerst even wennen. Hoe werkt het apparaat, wat kan het allemaal, hoe maak je het weer schoon etc. Het kost altijd even om alles je eigen te maken en je moet het apparaat ook echt gaan gebruiken want als je dat in deze periode niet doet moet je uitkijken dat het apparaat niet werkeloos op je aanrecht staat en uiteindelijk ongebruikt in je kast verdwijnt.

Ik heb de slowjuicer uitgebreid getest tijdens mijn laatste detox, waarbij ik een week aan het sappen ben geweest. Genoeg om je nu te kunnen vertellen wat mij opgevallen is en waarin de slowjuicer verschilt met een sapcentrifuge.

Verschil sapcentrifuge en slowjuicer

1. Manier van sappen

De werking van de apparaten kun je eigenlijk al opmaken uit hun naam: de sapcentrifuge  raspt het fruit/groente en centrifugeert het sap wat daarbij vrijkomt door een zeef en  scheidt zo het pulp en het sap. De slowjuicer heeft een soort schroef die de groente/fruit vermaalt (wat een beetje doet denken aan kauwen) en vervolgens het pulp en het sap                         scheidt.

2. Het klaarmaken van het groente en fruit

De apparaten hebben gemeen dat ze niet al het fruit/groente zoals banaan of avocado kunnen sappen. Bij allebei moet je vruchten met grote pitten zoals perzik of  pruimen van hun pit moet ontdoen.

De sapcentrifuge kan afhankelijk van de openingstrechter veel grotere stukken fruit en  groenten verwerken dan een slowjuicer waarbij je het fruit en met name de groenten in kleinere stukken moet snijden om te zorgen dat het fruit/groente in de vultrechter past en  de schroef het fruit vermalen kan en er niet te lange vezels het apparaat gaan verstoppen.

3. Het sap en het pulp

Omdat de sap-technieken van de apparaten verschillen zie je ook een verschil in het sap, een slowjuicer vermaalt veel langzamer en haalt dus meer sap uit het groente/fruit dan een sapcentrifuge. Dat kun je merken aan het verschil in het pulp, dit is van de sapcentrifuge veel natter dan van de slowjuicer. De slowjuicer geeft je dus meer sap voor je fruit/groenten             en dus ook meer voedingsstoffen die zich in dit sap bevinden. Wat mij wel opvalt is dat het sap van de sapcentrifuge meer puur sap is en bij mijn slowjuicer zit er toch nog veel pulp in, met name als ik komkommer en courgette sap. Het kan zijn dat dit ligt aan mijn machine. Wat je dan kunt doen is of je sap nog zeven of nogmaals door de slowjuicer een rondje laten maken. In eerste instantie vond ik dat pulp niet zo prettig maar dat was een kwestie van even wennen.

4. Snelheid

Het sappen met een sapcentrifuge gaat wel een stuk sneller dan met een slowjuicer, ten eerste omdat de voorbereiding van de groenten en fruit minder tijd kost maar ook het sapproces is bij een sapcentrifuge sneller dan bij een slowjuicer maar dat geeft de naam dan ook wel aan 😉

5. Geluid

Er is ook een duidelijk verschil in het geluidsniveau van de apparaten, zowel een blender als sapcentrifuge hebben een geluidsniveau dat het onmogelijk maakt om op een normale toon met een ander te converseren als je een lekkere smoothie maakt. Onze poes maakt   zich schielijk uit de pootjes als ik begin te blenden 😉 De slowjuicer echter heeft een veel              aangenamer geluidsniveau en je kunt nog steeds gezellig kletsen tijdens het sapproces 😀   hierbij draait de poes wel met haar oortjes maar blijft lekker in de vensterbank zitten.

6. Schoonmaken

Beide apparaten zijn bewerkelijk in het schoonmaken. Qua hoeveelheid onderdelen komen ze overeen hoewel de onderdelen van de slowjuicer iets kleiner zijn. Het lastigste  onderdeel om schoon te maken bij beide apparaten is de zeef. Maar hiervoor zitten wel de juiste accessoires bij elk van de apparaten. Als je eenmaal de juiste manier kent van het schoonmaken van de zeef, is het niet zo moeilijk meer. Mijn truc is om de zeef grof af te  spoelen van de pulprestanten en vervolgens wat afwasmiddel op de zeef doen en dit met bijgeleverde borstel schuimend maken, hierna spoel ik de zeef met warmwater af en waar nodig nog een beetje na borstelen dan is de zeef zo schoon.

7. Prijs

De prijs van beide apparaten is ook nog een flink verschil voor een prijs tussen de 50 tot 150 euro kun je een sapcentrifuge aanschaffen. Van een goede slowjuicer liggen de prijzen tussen de 100 tot 450 euro.

 

Indien je wilt starten met sappen raad ik je aan een sapcentrifuge aan te schaffen in plaats van een slowjuicer omdat deze goed betaalbaar zijn en een goede manier is van het sappen van groenten en fruit, het werkt snel en makkelijk en is dus ideaal om je het sappen eigen te maken.

Indien je al enkele jaren sapper bent en je machine is aan vervanging toe dan is het wellicht een goede keuze om eens over te stappen naar een slowjuicher.

 

Ben jij van plan om het sappen eens uit te gaan testen?

Sonja
Sonja Jacobi is zich altijd al bewust van gezonde voeding voor haarzelf en haar gezin. Dat diëten niet werken heeft ze proefondervindelijk vastgesteld en heeft daarom enkele jaren geleden het belang van detoxen ontdekt. Ze deelt al haar opgedane kennis graag met anderen en is, met veel plezier en passie, al bijna vanaf het begin gastblogger voor Legally Raw. Na het ontdekken van het belang van detoxen is ze zich verder gaan specialiseren tot detox-coach en natuurvoeding-adviseur. Ze heeft haar woning in Nederland verruild voor een appartement in de wereldstad Parijs wat ook weer een nieuwe uitdaging geeft ook op detox gebied. Haar gezonde levenstijl deelt ze op haar facebooksite Craving4Nutriënts en ze nodigt je van harte uit om hier eens te komen snuffelen. https://www.facebook.com/Craving4Nutrients/ Wil je nog meer weten over Sonja? lees dan Katinka’s interview met Sonja hier http://legallyraw.be/gastblogger-sonja-jacobi/

Comment Section

0 reacties op “Verschil sapcentrifuge en slowjuicer

Plaats een reactie


*