Page content

Yoghurt zuivelvrij lactosevrij

Toen ik meer en meer natuurlijk en puur (glutenvrij, lactosevrij en suikervrij) wilde gaan eten, miste ik mijn yoghurt en plattekaas het meeste. Koemelk miste ik niet, want deze is makkelijk te vervangen door notenmelk.

Maar yoghurt en plattekaas hebben zoiets romigs en dat miste ik. Tot ik per ongeluk het ideale recept vond.

Roomijs

Ik wilde eigenlijk roomijs maken. Iedereen weet dat ik een absolute dessertenfan ben. Ik neem vaak als basis een bestaand recept vol bloem, boter, suiker, enz. en vorm dit dan om naar een glutenvrij, suikervrij en lactosevrij recept.

Zo dacht ik ook te werk te gaan met roomijs. Het plan was melk te vervangen door kokosmelk en room te vervangen door cashewmelk. Ik maakte de mix die heerlijk smaakte en deze ging de ijsmachine in.

Maar niks van. Het mengsel werd geen ijs. Dan maar gewoon in een glazen bokaal de ijskast in. Misluksels gooi ik meestal gewoon later in een milkshake.

’s Anderendaags doe ik de pot open en wat zie ik : een romig mengsel dat veel weg heeft van een dikke drinkyoghurt. Ik proef ervan en mmmm…  Ik ben in de zevende hemel. Geen enkele drinkyoghurt kan hier aan tippen.

Voor het recept heb je guar gom nodig. Guar gom vind je enkel in de natuurwinkel. Maar je hebt er maar 1/2 tl van nodig, wat betekent dat je hier lang mee doet en dit je voorraadkast compleet maakt.

Het recept gaat als volgt :

Ingrediënten voor Vanille Yoghurt lactosevrij

  • 2 kop kokosmelk (ik gebruikte gewoon een karton kokosmelk uit de supermarkt)
  • 1,5 kop cashewmelk (zie onderaan hoe je cashewmelk maakt)
  • 1/2 kop agavesiroop
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1/2 tl guar gom

Bereiding

Mengen en een dagje in de ijskast laten indikken. Blijft wel maar 2 à 3 dagen goed.

Hoe maak je cashewmelk? :

Week 1,5 kop cashewnoten een nachtje. Giet af en mix de geweekte cashewnoten met 2 koppen water. Goed mixen en klaar is kees. Je hoeft cashewmelk niet (zoals andere notenmelk) te zeven.

Variatie:

Probeer dit recept ook eens zonder agavesiroop en gebruik steviadruppels.

Is dit een recept dat jij wil uitproberen?

Katinka
Katinka Michiels is oprichter en eigenaar van www.legallyraw.be Haar passie voor gezondheid dateert al van heel wat jaartjes terug. Zij richtte het bedrijf Slank & Gezond op een tiental jaar geleden om vrouwen te begeleiden om zich beter te voelen in hun vel. Nu ze zelf 50+ is, heeft ze zich gespecialiseerd om vrouwen boven de 40 te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Comment Section

35 reacties op “Yoghurt zuivelvrij lactosevrij


Door Marielle op 10 februari 2013

Yoghurt heb ik nooit lekker gevonden, maar platte kaas mis ik wel. Ik ga dit zeker proberen. Kijk er al naar uit.


Door Katinka op 11 februari 2013

Ben eens benieuwd wat je ervan vindt. Ik ben er zelf dol op. xx


Door tine op 11 februari 2013

superstomme vraag waarschijnlijk, maar wanneer j over “ijskast” spreek, bedoel je dan echt de diepvriezer of de frigoe ?


Door Katinka op 11 februari 2013

Ja, ijskast is inderdaad gewoon de frigo.


Door tine op 11 februari 2013

ps: sorry voor de typfouten……..


Door nathalie op 11 februari 2013

Ook dit ga ik uitproberen, thanks!


Door Sanna op 12 februari 2013

LIeve Katinka, dit recept komt als geroepen! Zocht net een goede vervanging van mijn yoghurt. Soja yoghurt wil ik ook niet te veel eten ivm de fyto oestrogenen in de soja. Ik ga dit dus eens proberen….goeie tip, dank je wel!


Door Sanna op 12 februari 2013

Oei, nog even een vraagje: als ik de cashew noten week ik bronwater, kan ik dan niet beter het weekwater gebruiken om te blenderen? Dan zijn de voedingsstoffen van de noten toch in dat water?


Door Katinka op 12 februari 2013

Hoi Sanna, het weekwater van noten kan je beter niet gebruiken. De reden dat je noten het beste weekt, is omdat in het jasje van de noten stoffen zitten die moeilijk verteerbaar zijn. Door ze te weken, geven de noten deze stoffen af aan het water. In het water blijven de moeilijk verteerbare stoffen achter en deze spoelen we weg. Ik week daarom meestal in kraantjeswater, spoel ze goed af en blender ze dan met flessenwater. xx


Door Marielle op 12 februari 2013

Het is echt superlekker. Heb het ook geproefd met banaan en kan al niet wachten om het weer te maken.

Kan je de kokosmelk ook vervangen door iets anders? Eén van men zonen lust absoluut geen koko’s maar wil wel graag alles proeven wat ik maak.


Door Laura op 13 februari 2013

Ik mis yoghurt ook niet echt en kaas ook niet, maar wil het wel een keer proberen. Tot op heden maak ik nooit iets waar cashewnoten in verwerkt zitten. Vind ze erg weeïg smaken. Heb ooit een potje cashewpasta gekocht (om dat ik ze allemaal wilde proberen ;)) en dat vond ik echt niet lekker.


Door Laura op 15 februari 2013

Ik heb vanochtend almond creamcheese gemaakt en dat is lekker!


Door Katinka op 18 mei 2013

Almond creamcheese! Wow dat klinkt goed. Een alternatief voor roomkaas?!


Door Sonja op 16 februari 2013

Waah Katinka, een supertip! Ik ga mij nog steeds te buiten aan Griekse Yoghurt ook vanwege de romigheid. Ik maak met cashewnoten al vaak een chia pap maar dit is een tip die ik zeker ga probeerden.

De guar gom, die gebruik je als bindmiddel? kan ik hier ook arrowroot voor gebruiken?


Door Katinka op 18 mei 2013

Ja de guargom maakt dat het dikt. Ik weet niet of iriswortelpoeder hetzelfde doet. Maar het kan geen kwaad om het te proberen, dan hebben we weer een alternatief extra.


Door rialeenders op 2 mei 2013

hey Katinka,

ik maakte al jaren zelf yohurt van koemelk, de koemelk vervang ik door sojamelk gewoon opwarmen tot 42 graden (niet warmer, meten) 3 soeplepels sojayohurt erbij roeren en 1 dag op kamertemperatuur laten staan
of in yohurtmaker. Hij is wel wat dunner, ik vind dit niet erg misschien kan je wat indikken met guar gom maar daar heb ik geen ervaring mee. dit kan je enkele malen herhalen met zelfgemaakte yohurt dan moet je weer een partij maken van gekochte yohurt, de culturen zijn dan verzwakt.

sinds een paar weken ben ik in het bezit van het boek ‘artisan vegan cheese van miyoko shinner.’ een openbaring: yohurt, roomkaas, harde kazen, brie, zure room je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken zonder een gram zuivel. aanrader voor ieder die van de industriele rommel af wil.


Door Katinka op 2 mei 2013

Oh, ben zeer benieuwd naar je receptjes!


Door ria op 18 mei 2013

heb manier om yohurt te dikken ontdekt. leg een kaasdoek in een zeef en laat uitlekken zolang tot je de gewenste dikte hebt. je kan ook een buideltje maken door de punten te binden en aan de kraan boven de afwasbak hangen 24 uur later heb je kwark of roomkaas.


Door Katinka op 18 mei 2013

Wat een goed idee Ria. Ik ga dit met het recept eens proberen of het zo dik als plattekaas (kwark) zou worden.


Door diana op 4 september 2013

Jammer ik heb een noten en pinda, peulvruchten allergie zo ook voor soja


Door Linda op 5 september 2013

Hmm, zou dit ook met xanthaan gom of johannesbroodpitmeel kunnen? Ik heb echt van alles in huis, behalve uiteraard… guar gom haha.


Door Katinka op 5 september 2013

Ik denk het wel Linda. Xanthaan heeft denk ik hetzelfde verdikkende effect. Laat het me zeker weten. Liefs K


Door kathleen Delmotte op 30 januari 2014

Dag Katinka,
Ik heb al een paar daagjes dat ik mijn yoghurt mis dus dit recept komt als geroepen! Dankjewel!! Groetjes, kathleen


Door Karin op 30 januari 2014

Waar kan je guan gom kopen, ik ken het niet. groetjes. Fijn dit recept mis yoghurt ook!
groetjes Karin


Door Katinka op 30 januari 2014

Je kan het in de natuurwinkel kopen of online. Je kan ook agar agar gebruiken.


Door Virginie op 27 maart 2014

Ik heb het receptje gemaakt met kokosmelk (400ml oxfam), maar met rijstroom (125ml); rijstpoeder als suiker(3 soeplepels) en ipv vanillepoeder heb ik er zelfgemaakte vanille-extract (1 soeplepel) in gedaan en dan 1/2 kl guar gom…ben benieuwd voor morgen! Het smaakte alvast niet slecht toen ik de lepel aflikte 😉


Door Ilse op 5 mei 2014

Hoi Katinka,

Ik heb een vraag kan je de siropen die je gebruikt vervangen door sukrin,zo ja wat is dan de hoeveelheid?

groetjes Ilse


Door Katinka op 5 mei 2014

Zelf gebruik ik geen sukrin, al wordt het wel als puur natuur gezien. Mijn reden is : Het blijft een stofje dat geïsoleerd wordt en daardoor gerafinneerd is en geen voedingsstoffen meer bevat.


Door omafia op 1 augustus 2014

hoeveel agar agar zou je moeten gebruiken


Door Katinka op 1 augustus 2014

Ik heb zelf in het recept guargom gebruikt. Dit is om te verdikken. Agar agar heeft dezelfde eigenschappen. Of je hier evenveel van moet gebruiken zoals ik van guargom in het recept deed namelijk 1/2 tl, dat moet je eens uitproberen. Ik zou 1/2 tl gebruiken. Is het te dun, dan kan je er altijd wat extra bij doen.


Door Marjan op 22 februari 2015

Een lepel edelgistvlokken door je receptje Katinka en het smaak naar kaas!


Door Christina Koenders op 1 mei 2015

dat vind ik ook het moeilijkste, yoghurt en platte kaas te laten. Maar ja op dit moment kalft de koe, dus heb ik ook geen koemelk om het te maken.

Kunj je i.p.v. guargom ook Xantengom gebruiken? Of zomaar proberen!!!

Dank je wel



Door Nicky op 22 februari 2016

Wat is quar gom?


Door Ikke op 19 april 2016

om de cashewyoghurt romiger te krijgen, kan je ook 2 soeplepels gel van psylliumvezels toevoegen (1/2 theelepel psylliumvezels oplossen in 100 gr water en 10′ laten opzwellen).

Plaats een reactie


*