Page content

Zalig zoete groene pompoen

Als je me zou vragen om een lijstje te maken van de meest veelzijdige groenten dan zou pompoen toch een van de toppers zijn. Misschien iets teveel van het goede, maar je zou een volledige 4 gangen menu kunnen samenstellen met in elk gerecht de verwerking van de goddelijke vrucht. Er bestaat zelfs pompoenbier, maar daarvan viel de smaak mij een beetje tegen.

Eerste kennismaking pompoen

Toen ik pas met mijn huidige echtgenote samen woonde had ik echter nog nooit kennis gemaakt met de van oorsprong Midden-Amerikaanse groente. Nochtans is het zeker geen nieuwkomer, want hij wordt al duizenden jaren gekweekt. Ik voelde me toen echt niet aangetrokken tot die oranje bollen waar ze toen enkel in Amerikaanse huishoudens ogen en neuzen uitsneden om er een kaars in te planten tijdens de Halloween periode. Gedurende mijn eerste 20 levensjaren had ik nog geen druppel pompoensoep geproefd, laat staan een ander gerecht met de meestal oranje groente. Toen we een immens groot exemplaar kregen van een collega van mijn vrouw wisten we ook niet onmiddellijk wat ermee aan te vangen.

Ter decoratie

We besloten dan maar om ze als decoratie op de voet van onze sierschouw te leggen hoewel we geen idee hadden hoe lang ze daar kon blijven liggen. Na enkele weken was er nog geen vlekje op de egale oranje schil te bespeuren, maar lag er toch een klein plasje helder vocht op de vloer. Ik had een zwaar vermoeden dat dit het einde was van onze pompoenrelatie en besloot om het gedrocht naar het vuilnis te verbannen. Ik tilde het gevaarte op en moest constateren dat de volledige onderkant verrot was en in een mum van tijd drupte het stinkende sap van mijn benen. De mooie harmonieuze vorm van het assepoester exemplaar was helemaal verdwenen en het enige ding dat met het sprookje nog verband hield op dat moment was een dweil.

Poging eerste pompoensoep

Omdat de tuin van mijn echtgenote haar collega een vruchtbare periode achter de rug had en voorzien was van een massa vruchten kregen we al snel een nieuw maar kleiner exemplaar. Dit keer deden we dan toch een poging om er een grote pot soep van te maken. Ik weet niet wat er toen allemaal in die ketel verdween, maar ik herinner me dat ik de melige kleffe smaak maar niets vond. Of het nu aan de pompoen of aan onze toenmalige kookkunsten lag laat ik in het midden. Pas jaren later, tijdens onze macrobiotische beginperiode, zouden we terug een pompoen experiment aangaan en kon de smaak mij wel behagen.

Beste soort pompoen

Er zijn ontelbare soorten te vinden en over smaken valt haast niet te redetwisten. Buiten een tweetal soorten vind ik de meesten nog redelijk smaakloos en zijn er altijd heel wat kruiderijen  en toevoegingen nodig om een pompoengerecht smakelijk te maken. Aangezien ik zoveel als mogelijk van een pure smaak hou en niet al te veel toevoegingen wens te gebruiken promoot ik de soort die voor mij tot nu toe de meeste smaak heeft en mij wel kan bekoren.

Bijna iedereen is vertrouwd met de klein fel oranje Hokaido pompoen, maar weinigen weten dat er ook een groene variant is die wel in de meeste bio winkels te verkrijgen is. De Kabocha heeft een diep groene schil met licht groene lijntekening. De binnenkant is mooi oranje. Wat veel mensen niet weten is dat de schil even goed eetbaar is als de binnenkant. Enkel eventuele bruine verhardingen dien je weg te snijden. Voor zover ik weet is dit de zoetste van alle pompoenen, waardoor je er zelfs heerlijke desserten kan van maken. Het is een perfecte allrounder die zowel voor een pittige soep als voor een zoete taart kan dienen.

Ik geef dit keer niet echt een afgemeten recept prijs, maar wel een basis voor een heerlijk voedzaam suikervrij dessert.

Recept voor suikervrij pompoen dessert

Wat heb je nodig:

 • Pompoen (liefst de groene maar het kan ook met een andere soort)
 • Gedroogde abrikozen of ander gedroogd fruit (optioneel en volgens eigen behoefte)
 • Rijsstroop (optioneel naar zoetbehoefte of een ander zoetmiddel)
 • Snuifje zeezout

Zo maak je het:

 • Doe een bodempje (ongeveer 1 cm) water of appelsap in een kookpot en leg hierin eerst het fijngesneden gedroogde fruit.
 • Snij de pompoen met schil in grove stukken en voeg bij het fruit.
 • Breng onder gesloten deksel aan de kook.
 • Wanneer je stoomvorming waarneemt strooi je een beetje zout boven op de pompoen en laat het geheel verder sudderen tot de pompoen zacht is. Dit duurt tussen de 15 tot 20 minuten.
 • Pureer met een stamper of mixer en voeg stroop toe naar behoefte.
 • Laat nog even zachtjes koken maar zorg ervoor dat het geheel niet aanbrand.
 • Serveer warm of koud.

Nog enkele tips:

 • Je kan hier ook geweekte, gedroogde kastanjes bij koken, maar dan moet alles wel veel langer koken. Gekookte kastanjes kunnen uiteraard ook.
 • Door de groene schil krijgt het geheel een beetje een vale kleur. Wil je graag je huisgenoten verbazen met een mooi helder oranje kleurtje dan kan je eerst de pompoenstukken gedurende een tiental minuten stomen. Zo komt de schil mooi los van het vruchtvlees. Gooi de schil niet weg, want hiervan kan je dan samen met wat granenstroop een mooie groene puree maken.
 • Door toevoeging van agar agar of kuzu kan je er een stevige gelei van maken.
 • Kaneel is ook een topper en maakt het geheel nog zoeter.

Jouw beurt

En nu experimenteren maar.

Ivan Govaerts
Mijn naam is Ivan Govaerts en samen met mijn echtgenote Tania en dochter Nina woon ik te Mechelen in België. Door een ernstige ziekte van onze dochter zijn wij in de gezonde voeding van de macrobiotiek getuimeld en plukken daar nog steeds de vruchten van. Als creatieve duizendpoot en beroepsbrandweerman is een goede gezondheid noodzakelijk. Ik hou van koken en heb een voorliefde voor taarten en desserten. Foto’s van mijn gerechten kunnen jullie zien op https://www.facebook.com/ivan.govaerts.9 en op https://www.facebook.com/zoetzonderzonde

Comment Section

1 reactie op “Zalig zoete groene pompoen


Door sonja op 8 augustus 2017

Kan dit ook raw

Plaats een reactie


*