Page content

Zo maak je zelf zuurkool

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede (darm)bacteriën. Witte suikers, zetmeelsoorten en koolhydraten blijven de slechte bacteriën in onze darm voeden waardoor er vermoeidheid, energie tekorten, overgewicht en depressieve gevoelens kunnen ontstaan. Hoe je meer energie krijgt door goede (darm)bacteriën lees je hier https://www.lebonbonfranc.com/gefermenteerde-groenten-rijk-aan-gezonde-bacterien/

Rauwe zuurkool zit vol spijsverteringsenzymen

Rauwe zuurkool zit vol spijsverteringsenzymen en is een mooie aanvulling bij je hoofdmaaltijd. Het helpt je om vlees beter te verteren. Zuurkool uit de supermarkt is gepasteuriseerd en bevat geen levende bacteriën meer die zorgen voor een goede darmwerking en de aanmaak van belangrijke vitamines. Ook koken de meeste mensen de zuurkool vlak voordat ze deze opdienen waardoor alle goede bacteriën dood gaan. Dit deed ik vroeger ook hoor, omdat ik niet beter wist..

Darmbacteriën voeden

Door het eten van voeding met veel spijsverteringsenzymen wordt de spijsvertering geactiveerd en voedingsstoffen beter opgenomen. Ook worden de darmbacteriën gevoed met vezels die wij zelf niet kunnen verteren maar onze darmbacteriën wel. Tijdens de vertering komt er energie vrij waardoor wij ons energieker gaan voelen.

Recept voor zelf zuurkool maken

Dit heb je nodig:

  • 1 spitskool of 1/2 witte of rode kool
  • 2 wortels
  • 25 a 30 gr zeezout
  • 5 jeneverbessen
  • 5 peperkorrels
  • 1 el Italiaanse kruiden of kerrie
  • 1 laurierblad

Zo maak je het:

  • Werk schoon! Geef de slechte bacteriën geen kans om je zuurkool te bederven!
  • Snijd de spitskool in 4en.
  • Verwijder de harde kern. Snijd de kool zo fijn mogelijk.
  • Doe dit ook met de wortel.
  • Leg de kool- en wortelsnippers in een grote kom.
  • Strooi het zout over het geheel en vermeng het zout goed door de kool met je handen zachtjes door elkaar te mengen.
  • Het zout zorgt ervoor dat het vocht uit de kool getrokken wordt en gaat bederf tegen.
  • Voeg de jeneverbessen, peperkorrels en kruiden toe samen met het laurierblad.
  • Laat het 20 minuten rusten en roer het af en toe door zodat het vocht goed vrijkomt.

  • Doe alles over in een schone ruime weckpot inclusief het vocht dat uit de zuurkool gekomen is.
  • Zorg dat alles goed aangedrukt is en de zuurkool onder het vocht staat.
  • Vul anders een zakje met water, knoop deze dicht en leg dit op de zuurkool. Of leg er een schone platte steen op, die ervoor zorgt dat de zuurkool onder het vocht blijft staan.
  • Sluit de pot niet volledig af er kan tijdens de fermentatie druk ontstaan (verwijder anders de rubber ring).

 

  • Zet dit op kamertemperatuur minimaal 5 dagen tot 2 weken weg en zet de pot daarna in de koelkast.
  • Wil je de zuurkool zachter hebben dan kan je deze langer op kamertemperatuur laten staan.

Het fermentatie proces stopt in de koelkast. Je kan ook groenten fermenteren door ze op water en zout te zetten. Het proces neemt ook 5 tot 14 dagen in beslag en kan je doen met kleine roosjes bloemkool, broccoli, stukjes wortel en spruitjes etc.

Jouw beurt

En nu jij! Ik benieuwd of jij weleens fermenteert en wat jouw ervaringen hiermee zijn op het gebied van het verbeteren van jouw gezondheid. Wil je dagelijks tips en weetjes ontvangen meld je dan aan voor de besloten Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/lgaonlinemagazine/ .

Natalie Rocha
Natalie is orthomoleculair voedingsdeskundige met darmtherapie als specialisatie. Ze is Francofiel en heeft een passie voor koken en bakken. Zelf heeft ze door het verbeteren van haar darmgezondheid en het toepassen van cognitieve gedragstherapie en persoonlijk leiderschap ervaren hoe het is om van haar vage klachten af te komen. Sinds oktober 2016 is zij haar online programma 'Eet jezelf in 6 weken Energieker en Schoon' gestart (www.leefgezondacademie.nl) waarin ze op een natuurlijke manier deze klachten behandelt. Via haar website www.lebonbonfranc.com deelt zij graag haar kennis en recepten.

Comment Section

0 reacties op “Zo maak je zelf zuurkool

Plaats een reactie


*